Zelf béchamelsaus maken
😍 8Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf béchamelsaus maken

Een bechamelsaus is bij velen bekend, makkelijk te maken en een must in een lasagne of op gekookte bloemkool.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 31-03-2015.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 13-08-2023

Béchamelsaus is 1 van de 5 basis sauzen uit de Franse keuken, daarom vinden wij het belangrijk om je te leren hoe je zelf een heerlijke béchamelsaus kunt maken. 

Ingrediënten nodig

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 900 ml melk
  • 3 kruidnagels
  • 1/2e ui
  • 1 laurierblad
  • peper, zout en een snuf nootmuskaat naar smaak

De eerste stap van een béchamelsaus is het maken van een roux. Een roux maak je door boter en bloem samen te garen. Dit gebruik je als basis voor sauzen, soepen of stoofpotjes. 

Er zijn drie verschillende soorten roux, namelijk een witte (blanc), blonde en een bruine roux. Een witte roux voegt geen of weinig smaak toe aan een gerecht, daarom zal een witte roux als verdikkingsmiddel gebruikt worden. 

Een blonde roux zit tussen een bruine en witte roux in. Bij een bruine roux is de boter tot een bruine kleur gekookt, dit geeft de roux een nootachtige smaak. Uiteraard gebruik je ook een bruine roux als verdikkingsmiddel, deze geeft wel wat smaak af. 

Smelt 50 gram boter op middel-laag vuur. Roer er dan 60 gram bloem doorheen en bak een aantal minuten mee. Op deze manier zal de typische bloem-smaak verdwijnen. Roer goed door elkaar, meer hoef je niet te doen om een witte roux te maken. Het resultaat moet lijken op de foto hieronder: 

Roux
Roux

Laat de roux geheel afkoelen, je hebt een koude roux nodig wanneer je gebruik gaat maken van een warme vloeistof zoals melk. Je kunt ook een warme roux gebruiken in koude melk, maar niet koude melk en koude roux of warme melk en warme roux. Dit voorkomt klontjes. 

Snijd een ui doormidden en gebruik dan 3 kruidnagels om een laurierblad op zijn plek te houden. Leg de halve ui dan in een pannetje met 900 ml melk. Op de foto hieronder kun je zien hoe je de kruidnagels in de ui moet steken: 

Laurierblad op een ui
Laurierblad op een ui 

Verhit de melk en laat 10 minuten lang rustig pruttelen op middel-laag vuur. Haal de halve ui uit de melk en voeg de hete melk beetje bij beetje toe aan de roux. 

Meng met een garde tot een glad mengsel. Blijf de melk toevoegen tijdens het roeren. Je zult merken dat de melk dikker wordt na al een aantal minuten. Dit houdt in dat de roux juist als verdikkingsmiddel werkt, kook de saus enkele minuten tot deze de gewenste dikte heeft bereikt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. 

Zelf béchamelsaus maken
Zelf béchamelsaus maken

Erg lekker om te serveren bij gekookte bloemkool of witlof. Je kunt de béchamelsaus ook gebruiken als basis voor een lasagne en andere ovenschotels. De keuze is aan jou! In de meeste gevallen zal een béchamelsaus gebruikt worden als basis voor andere sauzen, kaassauzen en roomsauzen.

Tips!

Kun je béchamelsaus dikker maken?

Mocht je bechamel saus wat te dun zijn, dan kun je er eventueel een klein beetje extra bloem aan toevoegen. Voeg echter niet té veel bloem toe, anders gaat de saus daar ook naar smaken. Laat het geheel een aantal minuten doorgaren.

Hoe kun je een béchamelsaus dunner maken?

Aan de andere kant kun je de béchamelsaus wel vrij simpel dunner maken door beetje bij beetje extra melk aan toe te voegen. Voeg niet alles in 1 x toe, want dan zal de saus te snel afkoelen en deels gaan stollen. Blijf de saus roeren met een garde.

Wat is het verschil tussen witte saus en een béchamelsaus?

Er is geen verschil tussen deze twee. Het is simpelweg een andere benaming voor dezelfde saus, ook wel eens melksaus genoemd. Een béchamelsaus dient wel altijd als basis voor bijvoorbeeld een kaassaus. Hierbij voeg je geraspte (meestal jonge) kaas toe aan de saus om zo een lekker dikke kaassaus te maken.

Wat vind je van deze blog?

8 waarderingen
😍
8
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Zelf béchamelsaus maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.