Zelf kastanjes poffen in de oven is niet moeilijk, je moet wel even geduld hebben maar er gaat niets boven lauwwarme verse kastanjes. Heerlijk zoet en nootachtig, ontzettend veelzijdig!
Gepofte kastanjes zijn super veelzijdig, je kunt ze als lauwwarme snack eten of verwerk ze in hartige of zoete gerechten. Zelf kastanjes poffen in de oven, of in een pan op de barbecue, is een perfecte herfst bezigheid.
Je kunt de kastanjes in zijn geheel eten, maar je kunt ze ook fijn hakken of pureren. Maak er bijvoorbeeld een zoete kastanjepuree (crème de marrons) van, deze kun je vervolgens gebruiken voor het klassieke dessert Mont blanc.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 29-10-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 12-11-2025
Snijd met een scherp mes een kruis in de kastanje, dit kun je aan de bolle kant van de kastanje doen maar aan de puntige kant werkt ook net zo goed.
Tip: zorg dat ze goed zijn ingesneden zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het poffen, anders heb je kans dat ze zullen ontploffen in de oven.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Leg de kastanjes met de snee naar boven op een bakplaat en pof ze ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven.
De exacte tijd is afhankelijk van de oven en de grootte van de kastanjes. Ze zijn goed wanneer de schil open krult en de binnenkant goudbruin is.
Laat de kastanjes een beetje afkoelen, maar zorg dat ze nog een beetje warm zijn en pel ze dan. Vaak komt het bruine velletje gemakkelijk los, maar soms kost het meer moeite om dit ook te verwijderen.
Je kunt de gepofte kastanjes nu gebruiken in verschillende hartige of zoete gerechten, zoals spruitjes met kastanjes of kastanjepuree, of eet ze nog lauwwarm als snack. Geniet ervan!
Hoe lang kan ik gepofte kastanjes bewaren?
Gepofte kastanjes kun je maar kort bewaren, ze worden snel korrelig en droog en je kunt ze zelfs maar maximaal 2 dagen op kamertemperatuur bewaren. Ze bederven namelijk snel, dit komt omdat ze snel vochtig worden waardoor ze snel beschimmelen.
In de koelkast kun je ze tot 3 dagen bewaren en je kunt ze tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Kan het kwaad als het bruine velletje nog om de kastanje zit?
Meestal gaat het bruine velletje makkelijk los tijdens het pellen van kastanjes, maar soms is het lastiger te verwijderen. Dit kan geen kwaad, maar het velletje kan iets bitter zijn waardoor je deze het liefst wel wilt verwijderen ondanks dat dit even een klusje kan zijn.
Je kunt de kastanjes waarbij het bruine velletje niet los komt eventueel 10 minuten in heet water leggen, zo komt het velletje iets makkelijker los. Dep de kastanjes daarna goed droog.
Welke kastanjes kun je eten?
Niet alle kastanjes zijn eetbaar, enkel de tamme kastanjes kun je eten. De wilde kastanjes (paadenkastanje) zijn giftig en kun je niet eten, je herkent deze makkelijk aan hun uiterlijk:
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 125 | gram | tamme kastanjes | noten | 235.00 | 43.75 g | 8.13 g | 2.50 g | 0.25 g | 5.00 g | 8.13 g | 6.25 mg | 1.25 mg | 50.00 mg | 50.00 mg | 750.00 mg | 112.50 mg | 0.25 mg | 0.56 mg | 0.06 µg | - | - | - | - | 0.38 mg | 0.06 mg | 0.38 mg | - | 175.00 µg | - | - | - |
| 235.00 | 43.75 g | 8.13 g | 2.50 g | 0.25 g | 5.00 g | 8.13 g | 6.25 mg | 1.25 mg | 50.00 mg | 50.00 mg | 750.00 mg | 112.50 mg | 0.25 mg | 0.56 mg | 0.06 µg | - | - | - | - | 0.38 mg | 0.06 mg | 0.38 mg | - | 175.00 µg | - | - | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!