Knien in t zoer - Konijn op Limburgse wijze
😍 259Geweldig
😋 2Lekker
😲 0Verrassend
😕 1Matig

Knien in t zoer - Konijn op Limburgse wijze

Tijdens de kerst stond knien in t zoer vroeger altijd op tafel bij mijn opa en oma. Een ouderwets overheerlijk Limburgs konijn in het zuur recept.

15 uur
4 personen

Tijdens de kerst is knien in t zoer een traditie in Limburg, zo ook vroeger bij mijn grootouders. Dit recept is dan ook het lekkerste konijn in het zuur recept omdat het al generaties in mijn familie is. Al werd het vroeger door oma gemaakt met hele konijnen, maar met konijnenbouten smaakt het er zeker niet minder om.

Voor het maken van konijn in het zuur worden konijnenbouten gemarineerd in azijn met kruiden, minimaal een dag vooraf. Hierdoor wordt het vlees ontzettend mals en na het urenlang stoven valt het smaakvolle konijnenvlees zo van het bot.

Voor degene die onbekend is met de heerlijke smaak van konijn in het zuur, schrikt de naam nog wel eens af. Het klinkt misschien ook wel een beetje gek, want het is eerder zoetzuur dan echt een zuur gerecht. Het zoete komt namelijk van het gebruik van peperkoek en appelstroop.

Die stroop kwam vroeger trouwens ook uit eigen dorp, want bij ons in Beek stond de Sicof fabriek waar generaties lang stroop gemaakt van appels, peren en suikerbieten werd gestookt. 

Het recept van mijn oma gebruikt behoorlijk wat peperkoek, dit komt omdat de saus hierdoor gebonden wordt. Deze mooie dikke saus is een behoorlijke hoeveelheid, aangezien de volledige marinade van azijn en kruiden hiervoor wordt gebruikt zonder deze eerst te laten inkoken want dat zou zonde zijn volgens mijn oma. Er werd niets van de marinade weggegooid en de saus die over bleef werd daarom bij ons thuis altijd de dag naderhand met brood gegeten.

Wanneer je minder saus wilt, laat je deze voor het toevoegen van de peperkoek eerst inkoken tot de helft. Je hebt dan ook nog maar de helft van de peperkoek nodig om een mooie gebonden saus te maken.

Knien in t zoer - Konijn op Limburgse wijze ingrediënten

Recept knien in t zoer - konijn op limburgse wijze

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-10-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 15 uur.

Bijgewerkt op: 03-12-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
12 uur
Kooktijd
3 uur
Totale tijd
15 uur

Voorbereiding – 10 minuten + 12 uur marineren

Plaats de konijnenbouten in een grote kom. Pel de uien en snijd deze grof. Voeg deze samen met de peperkorrels, laurierblaadjes en kruidnagels toe aan de kom.

Schenk de azijn en het water erbij en zorg dat de bouten volledig bedekt zijn. Laat de bouten de hele nacht (tenminste 12 uur lang) marineren voor het beste resultaat. Na het marineren gaan we de marinade gebruiken als saus, dus gooi deze niet weg! 

Knien in 't zoer - Konijn op Limburgse wijze
Knien in 't zoer - Konijn op Limburgse wijze

Konijn op Limburgse wijze afmaken – 2.5 tot 3 uur

Haal de konijnenbouten uit de marinade en dep deze goed droog met keukenpapier. Verhit boter in de braadpan en bak de bouten mooi bruin aan beide kanten.

Schenk de azijn marinade in de pan en roer de stroop erbij. Laat het zachtjes sudderen voor ongeveer 2,5 tot 3 uur, of tot het vlees letterlijk van het bot afvalt. Haal de bouten uit het vocht en zeef de marinade.

Roer de ontbijtkoek geleidelijk erbij, deze lost makkelijk op als je deze eerst in stukjes breekt. Je zult merken dat de saus hierdoor dikker wordt, voeg zoveel toe tot je de gewenste dikte van de saus hebt bereikt.

Breng de saus op smaak met misschien wat meer stroop, peper en zout. Plaats de konijnenbouten terug in de saus. 

Serveer de knien in 't zoer met bijvoorbeeld spruitjes, gekookte aardappelen of aardappelpuree. Smakelijk!

Meer lekkere recepten uit Limburg

Is dit recept je goed bevallen? Bekijk dan ook eens onze andere Limburgse recepten, zoals heerlijke klassieke Limburgse vlaaien, wafels of zelfs zoervleisj (zuurvlees).

Tips!

Kun je de konijn op Limburgse wijze ook in een slow cooker bereiden?

Het bereiden van knien in 't zoer is zeker mogelijk in een slow cooker. Laat de peperkoek dan achterwege tijdens het garen en voeg deze pas toe zodra je de saus gaat binden (dikker maken).

Moet je vlees van een tam of wild konijn gebruiken?

Beide is mogelijk, vlees van tamme konijnen zijn veel malser dan die van een wild konijn. Door de natuurazijn in dit gerecht zullen de konijnenbouten lekker mals worden.

Wat kun je bij een konijn in het zuur serveren?

Een redelijk klassieke manier om een konijn in het zuur te serveren is met gekookte spruiten, gestoofde rode kool en aardappelen (aardappelpuree). Maar ook frietjes en een frisse salade is er heerlijk bij.

Waarom leg je konijn in azijn?

Vroeger konden sommige konijnen nog wel eens taai zijn, hierdoor werden ze ingelegd in azijn zodat het vlees mals kon worden.

Hoe lang kun je konijn in het zuur bewaren?

Je kunt het konijn in het zuur tot wel 2 dagen na het bereiden bewaren. Om deze, of enkel de overgebleven saus, langer te kunnen bewaren kun je deze tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren.

Wat vind je van dit recept?

262 waarderingen
😍
259
Geweldig
😋
2
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
1
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
1049.62 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
150.1 g
93.34 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
23.81 g
8.67 g
Eiwitten
50.43 g
Vezels
9.46 g
Natrium
928.23 mg
Mineralen
Ijzer
17.54 mg
Calcium
123.39 mg
Magnesium
113.85 mg
Kalium
113.85 mg
Fosfor
696.42 mg
Koper
0.41 mg
Zink
5.56 mg
Jodium
0.52 µg
Selenium
40.03 µg
Vitamines
Vitamine C
8.9 mg
Vitamine D
0.04 mg
Vitamine A
0.04 mg
Vitamine B1
0.71 mg
Vitamine B2
0.92 mg
Vitamine B6
1.13 mg
Vitamine B12
8 µg
Foliumzuur
33.35 µg
Vitamine E
1.16 mg
Vitamine K
3.06 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
18 reacties op "Knien in t zoer - Konijn op Limburgse wijze"
Veronique zegt op 24-12-2017
Super recept! Ik heb het gemaakt als Kerstgerecht.
Ohmydish zegt op 24-12-2017
Hallo Veronique, goed idee om dit te serveren tijdens de kerst. Hij is vast in de smaak gevallen :)
Lyke zegt op 06-11-2018
Ik heb het recept gevolgd, maar 60gr peperkoek is toch echt veel te veel. Ik heb op het laatst nog wat eruit kunnen scheppen wat niet gesmolten was, maar helaas was het meeste al opgelost.
Ohmydish zegt op 06-11-2018
Dit recept van mijn oma heeft een mooie dikke saus door de hoeveelheid peperkoek, deze bindt namelijk de saus. Ik maak dit familie recept regelmatig, en er gaat behoorlijk wat peperkoek in inderdaad maar het is dan ook een grote hoeveelheid saus.
Kulka zegt op 04-05-2019
nou de pootjes staan in het zuur, met uien laurier peper en kruidnagels. Wil het morgen in de slowcooker gaar stoven, dat zal toch wel gaan he, mss de koek eruit laten tot het laatst, ivm aanbakken? En moet ik het in de koelkast zetten of kan het buiten de koelkast in het zuur staan? Mijn moeder zet het meestal in de garage maar dan is het kerst...mss nu wat te warm?!
Ohmydish zegt op 04-05-2019
Heerlijk! Ik zet ze in de koelkast, in de garage kan ook zeker maar ik weet niet hoe de temperatuur in je garage nu is. Volgens mij zal dat wel meevallen tot morgen qua warmte, want volgens mij is het nu niet zo warm in NL? In de slowcooker kan ook zeker, dan zou ik de peperkoek inderdaad eruit laten en deze pas toevoegen als je de saus gaat binden. Groetjes en smakelijk alvast!
Erica zegt op 06-12-2019
heb je een wild of een tam konijn gebruikt?
Ohmydish zegt op 06-12-2019
Hoi Erica, ik heb hiervoor bouten van een tam konijn gebruikt. Deze zijn malser dan bouten van een wild konijn, maar je kunt ze beide gebruiken. Fijne avond!
Paul Hendrick zegt op 13-12-2020
Ik de knieën in t zoer gemaakt. Ik vond het te zuur. Smaken verschillen. Ik heb de zurigheid voor mij gecorrigeerd door te verdunnen met water, bruinen suiker en een bouillonblokje toe te voegen. De hoeveelheid peperkoek lijkt veel maar geeft wel een perfecte gebonden saus. Eind resultaat een lekker gerecht dat met kerst op de tafel staat.
Dora zegt op 16-12-2020
Ik ga dit recept deze kerst maken, klopt de hoeveelheid van 600 gr ontbijtkoek? Lijkt me erg veel!
Ohmydish zegt op 16-12-2020
Hallo Dora, bedankt voor je bericht. Leuk dat je dit recept gaat maken, het is een grote hoeveelheid saus. Vandaar de benodigde hoeveelheid peperkoek, de peperkoek geeft niet alleen maar smaak maar bindt de saus ook. Groetjes Veronique
Ohmydish zegt op 16-12-2020
Beste Paul, smaken verschillen inderdaad. Ik heb nog nooit eerder van iemand gehoord dat het gerecht te zuur is. Wat goed dat je hem naar je eigen smaak hebt aangepast, en toch een heerlijk gerecht op tafel hebt gezet! Groetjes Veronique
Karel Heldens zegt op 24-12-2020
Het recept is echt goed, heerlijke "knien" die mijn schoonmoeder al haar leven lang maakt voor 1e kerstdag. Het enige wat ik mis is de toevoeging van verse uien. Mijn schoonmoeder smoort een paar flinke uien in ringen die ze op het laatst nog toevoegt, de uien uit de marinade zijn nml helemaal weg gesudderd tijdens het garen.
Ohmydish zegt op 24-12-2020
Hallo Karel, bedankt voor je leuke comment! Heel fijn om te horen, mijn oma maakte deze ook altijd op 1e kerstdag (en haar moeder ook). Dat lijkt me ook lekker met extra uien, in mijn familie is de saus altijd helemaal glad. Hele fijne feestdagen en geniet van de knien!
Henderijn zegt op 31-12-2020
Heerlijk recept, gemaakt voor kerst en de overgebleven bouten staan nu te sudderen voor nieuw jaar. De saus is nog dagenlang lekker...heerlijk soppen met oud brood mjam!!
Ohmydish zegt op 31-12-2020
Dankjewel voor je leuke comment Henderijn, heel fijn om te horen! Lekker soppen met brood deden we vroeger inderdaad ook altijd bij opa en oma! Geniet ervan vanavond en een gelukkig nieuwjaar!
Frans Stads zegt op 22-12-2021
Is het inderdaad 600 gram ontbijtkoek of moet dat 60 gram zijn?
Ohmydish zegt op 22-12-2021
Hoi Frans, zoals al eerder aangegeven behoort het een mooie dikke saus te zijn. Dus er gaat behoorlijk wat peperkoek in, dit geeft niet alleen veel smaak maar bindt ook de saus. Fijne feestdagen! Liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.