Tijdens de kerst stond knien in t zoer vroeger altijd op tafel bij mijn opa en oma. Een ouderwets overheerlijk Limburgs konijn in het zuur recept.
Tijdens de kerst is knien in t zoer een traditie in Limburg, zo ook vroeger bij mijn grootouders. Dit recept is dan ook het lekkerste konijn in het zuur recept omdat het al generaties in mijn familie is. Al werd het vroeger door oma gemaakt met hele konijnen, maar met konijnenbouten smaakt het er zeker niet minder om.
Voor het maken van konijn in het zuur worden konijnenbouten gemarineerd in azijn met kruiden, minimaal een dag vooraf. Hierdoor wordt het vlees ontzettend mals en na het urenlang stoven valt het smaakvolle konijnenvlees zo van het bot.
Voor degene die onbekend is met de heerlijke smaak van konijn in het zuur, schrikt de naam nog wel eens af. Het klinkt misschien ook wel een beetje gek, want het is eerder zoetzuur dan echt een zuur gerecht. Het zoete komt namelijk van het gebruik van peperkoek en appelstroop.
Die stroop kwam vroeger trouwens ook uit eigen dorp, want bij ons in Beek stond de Sicof fabriek waar generaties lang stroop gemaakt van appels, peren en suikerbieten werd gestookt.
Het recept van mijn oma gebruikt behoorlijk wat peperkoek, dit komt omdat de saus hierdoor gebonden wordt. Deze mooie dikke saus is een behoorlijke hoeveelheid, aangezien de volledige marinade van azijn en kruiden hiervoor wordt gebruikt zonder deze eerst te laten inkoken want dat zou zonde zijn volgens mijn oma. Er werd niets van de marinade weggegooid en de saus die over bleef werd daarom bij ons thuis altijd de dag naderhand met brood gegeten.
Wanneer je minder saus wilt, laat je deze voor het toevoegen van de peperkoek eerst inkoken tot de helft. Je hebt dan ook nog maar de helft van de peperkoek nodig om een mooie gebonden saus te maken.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 24-10-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 15 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 03-12-2024
Plaats de konijnenbouten in een grote kom. Pel de uien en snijd deze grof. Voeg deze samen met de peperkorrels, laurierblaadjes en kruidnagels toe aan de kom.
Schenk de azijn en het water erbij en zorg dat de bouten volledig bedekt zijn. Laat de bouten de hele nacht (tenminste 12 uur lang) marineren voor het beste resultaat. Na het marineren gaan we de marinade gebruiken als saus, dus gooi deze niet weg!
Haal de konijnenbouten uit de marinade en dep deze goed droog met keukenpapier. Verhit boter in de braadpan en bak de bouten mooi bruin aan beide kanten.
Schenk de azijn marinade in de pan en roer de stroop erbij. Laat het zachtjes sudderen voor ongeveer 2,5 tot 3 uur, of tot het vlees letterlijk van het bot afvalt. Haal de bouten uit het vocht en zeef de marinade.
Roer de ontbijtkoek geleidelijk erbij, deze lost makkelijk op als je deze eerst in stukjes breekt. Je zult merken dat de saus hierdoor dikker wordt, voeg zoveel toe tot je de gewenste dikte van de saus hebt bereikt.
Breng de saus op smaak met misschien wat meer stroop, peper en zout. Plaats de konijnenbouten terug in de saus.
Serveer de knien in 't zoer met bijvoorbeeld spruitjes, gekookte aardappelen of aardappelpuree. Smakelijk!
Is dit recept je goed bevallen? Bekijk dan ook eens onze andere Limburgse recepten, zoals heerlijke klassieke Limburgse vlaaien, wafels of zelfs zoervleisj (zuurvlees).
Kun je de konijn op Limburgse wijze ook in een slow cooker bereiden?
Het bereiden van knien in 't zoer is zeker mogelijk in een slow cooker. Laat de peperkoek dan achterwege tijdens het garen en voeg deze pas toe zodra je de saus gaat binden (dikker maken).
Moet je vlees van een tam of wild konijn gebruiken?
Beide is mogelijk, vlees van tamme konijnen zijn veel malser dan die van een wild konijn. Door de natuurazijn in dit gerecht zullen de konijnenbouten lekker mals worden.
Wat kun je bij een konijn in het zuur serveren?
Een redelijk klassieke manier om een konijn in het zuur te serveren is met gekookte spruiten, gestoofde rode kool en aardappelen (aardappelpuree). Maar ook frietjes en een frisse salade is er heerlijk bij.
Waarom leg je konijn in azijn?
Vroeger konden sommige konijnen nog wel eens taai zijn, hierdoor werden ze ingelegd in azijn zodat het vlees mals kon worden.
Hoe lang kun je konijn in het zuur bewaren?
Je kunt het konijn in het zuur tot wel 2 dagen na het bereiden bewaren. Om deze, of enkel de overgebleven saus, langer te kunnen bewaren kun je deze tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.