Zelf rode zuurkool maken
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf rode zuurkool maken

Zelf rode zuurkool maken is leuk en ontzettend lekker. Je kunt de kool naar eigen smaak aanpassen in het gebruik van kruiden en fermenteertijd.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 14-05-2020.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 09-06-2020

Ingrediënten

  • 2 rode kolen
  • 100 ml azijn per kilo kool
  • 20 gram zout per kilo kool
  • peper naar smaak
  • ongeveer 6 jeneverbessen
Zelf rode zuurkool maken ingrediënten Zelf rode zuurkool maken ingrediënten

Kookgerei

  • zuurkoolpot van tenminste 3 liter - Dit is een keramische pot die gewichten bevat en een luchtslot heeft. Kijk op de foto's hoe zo'n zuurkoolpot eruit ziet.
  • mandoline, snijmachine of snijd de kool fijn met een koksmes
  • snijplank & koksmes

Voorbereiding – 30 minuten

Haal de buitenste bladeren van de rode kolen af en gooi deze weg. Haal dan een aantal grote bladeren eraf en leg aan de kant. Je hoeft de kolen niet persé te wassen. Snijd de kolen in 4 parten met behulp van een koksmes en verwijder de harde delen. Schaaf elk kool part in lange reepjes met een mandoline, snijmachine of gebruik een koksmes. Maak de zuurkoolpot voor gebruik goed schoon en voeg een laag zout toe. Voeg dan kool, zout, peper, kool, zout, peper enzovoorts toe totdat alle kool opgebruikt is. Voeg her en der de jeneverbessen toe. Kneus de kool door middel van je vuist of met behulp van een lang, zwaar object. Voeg het resterende zout toe en giet de azijn over de kool heen. Er mag voor je gevoel teveel zout in zitten, dit helpt enorm in het fermentatieproces. Voeg de grote koolbladeren toe bovenop de gekneusde kool, daarna de 2 zware stenen. De kool moet een beetje onder water/azijn liggen. Is dit niet het geval? Voeg dan water toe totdat de kool nét onder water staat. Plaats de deksel op de zuurkoolpot en maak een waterslot. Dit is erg belangrijk omdat het gas wel kan ontsnappen, maar er geen bacteriën van buitenaf in de zuurkool kunnen komen. Zelf rode zuurkool maken Zelf rode zuurkool maken

Wachten tot de zuurkool klaar is – 6 weken

Bewaar de zuurkoolpot op een plek waar de temperatuur constant is, zoals een kelder. Wacht tenminste 6 weken voordat je de zuurkool gaat gebruiken. Controleer elke week het waterslot en zorg ervoor dat er altijd voldoende water in het waterslot zit. Tip: je kunt de zuurkool tot een jaar lang bewaren, zolang het waterslot actief is. Je kunt met deze rode zuurkool bijvoorbeeld een 'zomerse' stamppot maken. Geniet ervan!

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Zelf rode zuurkool maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.