Zelf pastasaus maken (basisrecept)
😍 16Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf pastasaus maken (basisrecept) veganistisch

Zelf pastasaus maken van verse tomaten is makkelijk en zit bomvol smaak. Dit basisrecept kun je naar smaak aanpassen met meer of minder kruiden.

1 uur 30 minuten
10 personen

Zelfgemaakte pastasaus heeft meer smaak, alleen maar natuurlijke ingrediënten en je kunt deze Italiaanse pastasaus naar eigen smaak aanpassen.

Voor het beste resultaat kun je de tomaten het beste eerst ontvellen, zo zal de saus glad zijn zonder stukjes wat voor een beter mondgevoel zal zorgen.

Gebruik bij voorkeur smaakvolle sappige tomaten, die het liefste zongerijpt zijn voor een lichtzoete smaak. Mochten de tomaten te weinig smaak hebben kun je eventueel een eetlepel suiker toevoegen aan de saus. Het nadeel hiervan is dat de saus minder gezond zal zijn.

Verse tomaten in de moestuin
Verse tomaten in de moestuin
Zelf pastasaus maken (basisrecept) ingrediënten

Recept zelf pastasaus maken (basisrecept)

Ingrediënten

10 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-09-2023, dit recept is voor 10 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
1 uur 15 minuten
Totale tijd
1 uur 30 minuten

Voorbereiding – 15 minuten

Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze grof. Was de verse kruiden en maak een pakketje door deze aan elkaar te binden met een stukje keukentouw.

Vul een grote pan met water en breng aan de kook. Was ondertussen de tomaten, verwijder de kroontjes en maak een kruis aan de onderkant.

Tomaten ontvellen
Tomaten ontvellen - voorbereiding

Plaats de tomaten 20 tot 30 seconden in het kokende water en verplaats deze dan direct naar ijskoud water. 

Je kunt de tomaten nu makkelijk pellen en snijd de gepelde tomaten vervolgens grof.

Zelf pastasaus maken (basisrecept)
Zelf pastasaus maken (basisrecept)

De zelfgemaakte pastasaus afmaken – 1 uur + 15 minuten

Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten aan.

Zelfgemaakte pastasaus in een weckpotje
Zelfgemaakte pastasaus in een weckpotje

Voeg de tomatenstukjes samen met het kruidenbuiltje toe aan de pan en zet het vuur middellaag.

Laat de saus ongeveer een uur zachtjes pruttelen en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. De exacte kooktijd is afhankelijk van de tomaten, wanneer deze erg sappig zijn zul je de saus iets langer moeten laten inkoken.

Verwijder het kruidenbuiltje en gebruik een staafmixer of blender om de tomatensaus te pureren tot een gladde saus. Breng de pastasaus op smaak met peper en zout. 

De pastasaus bewaren

Je kunt de pastasaus nu op verschillende manieren bewaren. Je kunt de pastasaus in porties invriezen of bewaar ze in potjes op een donkere en koele plek.

Gebruik hiervoor steriele potten, deze kun je heel makkelijk enkele minuten koken in kokend water om deze te steriliseren.

Plaats de hete saus in de potten en plaats de deksel erop. Mocht je weckpotten gebruiken, kun je de potten het beste 10 tot 15 minuten koken in een pan met kokend water om de deksels vacuüm te trekken.

Tips!

Hoeveel pastasaus per persoon?

Je kunt in principe onthouden om ongeveer dubbel zoveel pastasaus t.o.v. pasta te gebruiken. Bijvoorbeeld: voor 100 gram pasta gebruik je 200 gram pastasaus.

Hoe lang is zelfgemaakte pastasaus houdbaar?

Je kunt de pastasaus tot 3 dagen in de koelkast bewaren, wil je de pastasaus langer bewaren kun je deze inmaken of invriezen.

Wat vind je van dit recept?

16 waarderingen
😍
16
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
104.98 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
16.88 g
13.96 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
1.1 g
0.07 g
Eiwitten
5.01 g
Vezels
5.47 g
Natrium
171.78 mg
Mineralen
Ijzer
0.68 mg
Calcium
90.15 mg
Magnesium
46.42 mg
Kalium
46.42 mg
Fosfor
130.21 mg
Koper
0.26 mg
Zink
0.78 mg
Jodium
0.31 µg
Selenium
0.01 µg
Vitamines
Vitamine C
88.47 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
0.16 mg
Vitamine B1
0.19 mg
Vitamine B2
0.1 mg
Vitamine B6
0.41 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
33.18 µg
Vitamine E
2.08 mg
Vitamine K
31.15 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Zelf pastasaus maken (basisrecept)"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.