Zelf pastasaus maken van verse tomaten is makkelijk en zit bomvol smaak. Dit basisrecept kun je naar smaak aanpassen met meer of minder kruiden.
Zelfgemaakte pastasaus heeft meer smaak, alleen maar natuurlijke ingrediënten en je kunt deze Italiaanse pastasaus naar eigen smaak aanpassen.
Voor het beste resultaat kun je de tomaten het beste eerst ontvellen, zo zal de saus glad zijn zonder stukjes wat voor een beter mondgevoel zal zorgen.
Gebruik bij voorkeur smaakvolle sappige tomaten, die het liefste zongerijpt zijn voor een lichtzoete smaak. Mochten de tomaten te weinig smaak hebben kun je eventueel een eetlepel suiker toevoegen aan de saus. Het nadeel hiervan is dat de saus minder gezond zal zijn.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 11-09-2023, dit recept is voor 10 personen en duurt 1 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze grof. Was de verse kruiden en maak een pakketje door deze aan elkaar te binden met een stukje keukentouw.
Vul een grote pan met water en breng aan de kook. Was ondertussen de tomaten, verwijder de kroontjes en maak een kruis aan de onderkant.
Plaats de tomaten 20 tot 30 seconden in het kokende water en verplaats deze dan direct naar ijskoud water.
Je kunt de tomaten nu makkelijk pellen en snijd de gepelde tomaten vervolgens grof.
Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten aan.
Voeg de tomatenstukjes samen met het kruidenbuiltje toe aan de pan en zet het vuur middellaag.
Laat de saus ongeveer een uur zachtjes pruttelen en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. De exacte kooktijd is afhankelijk van de tomaten, wanneer deze erg sappig zijn zul je de saus iets langer moeten laten inkoken.
Verwijder het kruidenbuiltje en gebruik een staafmixer of blender om de tomatensaus te pureren tot een gladde saus. Breng de pastasaus op smaak met peper en zout.
Je kunt de pastasaus nu op verschillende manieren bewaren. Je kunt de pastasaus in porties invriezen of bewaar ze in potjes op een donkere en koele plek.
Gebruik hiervoor steriele potten, deze kun je heel makkelijk enkele minuten koken in kokend water om deze te steriliseren.
Plaats de hete saus in de potten en plaats de deksel erop. Mocht je weckpotten gebruiken, kun je de potten het beste 10 tot 15 minuten koken in een pan met kokend water om de deksels vacuüm te trekken.
Hoeveel pastasaus per persoon?
Je kunt in principe onthouden om ongeveer dubbel zoveel pastasaus t.o.v. pasta te gebruiken. Bijvoorbeeld: voor 100 gram pasta gebruik je 200 gram pastasaus.
Hoe lang is zelfgemaakte pastasaus houdbaar?
Je kunt de pastasaus tot 3 dagen in de koelkast bewaren, wil je de pastasaus langer bewaren kun je deze inmaken of invriezen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.