Tomaten ontvellen noemt men ook wel pliceren. Dit makkelijke klusje wordt vaak gedaan zodat er geen stukjes in je soep of saus zitten, ofwel omdat het doorgaans lekkerder is.
Waarom er nog stukjes in je soep of saus zitten na het pureren komt omdat het velletje hard is en moeilijk oplost in een vloeistof. Of je dit erg vindt is een persoonlijke voorkeur, met deze tips heb jij binnen no-time een berg tomaten zonder velletje!
Tomaten ontvellen – 15 minuten
- Vul een grote pan met water en breng aan de kook.
- Zet een grote kom met ijswater klaar.
- Was de tomaten en maak met een scherp mes een kruis aan de onderkant van elke tomaat.
- Gebruik een klein mesje om de harde kern uit de tomaat te snijden.
- Plaats de tomaten in het kokende water voor ongeveer 20 tot 30 seconden.
- Zodra de velletjes los komen bij het kruisje verplaats je de tomaten naar het ijswater om het garingsproces te stoppen.
- Je kunt de velletjes nu makkelijk verwijderen, gebruik eventueel een klein mesje.
Tips:
- Zodra de tomaten gepeld zijn kun je een donker rode lijn over het midden zien, dit geeft aan waar de zaadjes precies zitten. Leg de tomaat met de streep horizontaal op de snijplank en zo krijg je de mooiste tomatenplakjes.
- Liever tomaat gebruiken zonder zaadjes? Snijd de tomaten in vieren en snijd dan met een mesje langs elk partje om zo gemakkelijk het vruchtvlees weg te snijden. De ontvelde tomatenpartjes zonder vruchtvlees kun je nu bijvoorbeeld gebruiken in een salade of voorgerecht.
- Wil je de tomaten zonder vruchtvlees gebruiken voor een soep of saus, dan kun je gemakkelijk de tomaat door de helft snijden en er in knijpen. De zaadjes zullen er zo uit vallen waardoor je soep of saus minder waterig zal zijn.
- Perzik, nectarine of abrikozen kunnen op dezelfde manier worden ontveld.