Zelf chimichurri maken is leuk en makkelijk om te doen. Chimichurri saus is een perfecte smaakmaker tijdens een barbecue, over je tortilla's en nog veel meer. Een smaakvolle, hartige en lichtpittige saus.
Er bestaan veel soorten chimichurri, sommige versies zijn volledig groen en andere versies zijn ook een beetje rood door de toevoeging van rode peper.
Ik vind chimichurri het allerlekkerste met een beetje pit, hierdoor is mijn versie een beetje rood door de toevoeging van een Spaanse peper. Je kunt deze eventueel weglaten of vervangen door andere groene kruiden zoals verse koriander, oregano of zelfs tijm.
Gebruik alleen verse koriander als je zeker weet dat je tafelgenoten er geen zeepsmaak van in hun mond krijgen. Bij ongeveer 15% van de wereldbevolking is dit namelijk het geval door het OR6A12-gen. Om deze reden zit er in mijn chimichurri geen verse koriander, maar gelukkig zit dit ook niet in een echte chimichurri uit Uruguay.
Een heerlijke chimichurri is ook lekker als marinade voor bijvoorbeeld vlees of groenten. Als simpele saus komt deze saus goed tot zijn recht bij gegrild vlees, zoals bij deze heerlijke chimichurri taco's of één van de vele andere combinaties met deze kruidige saus.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 16-08-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 10 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 19-09-2024
Pel de knoflooktenen en sjalot en snijd deze grof. Verwijder de steeltjes van de verse peterselie, was de peterselie indien nodig en verwijder overtollig water met een sla centrifuge.
Verwijder eventueel de zaadlijsten van de rode peper voor een mildere saus en snijd de peper grof.
Pureer de verse peterselie samen met knoflook, sjalot, rode peper, 1 eetlepel rode wijnazijn en 6 eetlepels olijfolie. Dit kun je met een vijzel of een kleine blender doen.
Pureer tot een vrij gladde saus en breng op smaak met peper en zout. Geniet ervan!
Wat is chimichurri?
Chimichurri is een Zuid-Amerikaanse saus op basis van verse groene kruiden, doorgaans verse peterselie. Het is een kruidige en smaakvolle saus die het beste past bij gegrild vlees of gegrilde groenten.
Chimichurri wordt ook vaak gebruikt als marinade voor vlees en kent zijn oorsprong in Argentinië en Uruguay.
Waar komt de naam chimichurri vandaan?
De naam chimichurri komt waarschijnlijk van Jimmy McCurry, hij zette zich in de 19e eeuw in voor de onafhankelijkheid in Argentinië.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.