Tuinbonen met spekjes

(2)

Tuinbonen horen bij de lente, een heerlijk boontje waar niet iedereen van houdt. Voor de liefhebber is dit heerlijke bijgerecht een aanrader, tuinbonen met spekjes staan binnen no-time op tafel!

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten
Tuinbonen met spekjes

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • ongeveer 530 gram tuinbonen
  • 200 ml melk
  • 300 gram gerookte spekjes
  • 2 sjalotjes
  • paar takjes verse tijm
  • peper naar smaak
  • klontje boter
Tuinbonen met spekjes ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote pan
  • vergiet
  • snijplank & koksmes
  • grote bakpan
  • houten lepel

Bereiden


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/tuinbonen-met-spekjes


Voorbereiding – 20 minuten

Haal de verse tuinbonen uit hun peul, je zult dan ongeveer 530 gram tuinbonen overhouden. 

Vul een middelgrote pan met 200 ml melk en vul aan met water en breng aan de kook. Kook de tuinbonen ongeveer 5 minuten tot deze beetgaar zijn.

Pel ondertussen de sjalotjes en snijd deze fijn. Giet de tuinbonen af en zet opzij. Je kunt er nu voor kiezen om de tuinbonen eventueel dubbel te doppen, ofwel het velletje van de tuinboon te verwijderen.

Tuinbonen met spekjes
Tuinbonen met spekjes

De tuinbonen met spekjes afmaken – 10 minuten

Bak de spekjes heerlijk krokant in een grote bakpan samen met de takjes tijm. Voeg de sjalotjes toe en na een minuut ook de tuinbonen.

Bak het geheel nog enkele minuten en roer er een klontje boter doorheen. Verwijder de takjes tijm en breng de tuinbonen op smaak met peper. Zout is niet nodig omdat de spekjes al zout zijn. Eet smakelijk!

Tuinbonen met spekjes: veelgestelde vragen

Hoeveel tuinbonen houd ik over na het doppen?

Als je verse tuinbonen gebruikt houdt je ongeveer 270 gram tuinbonen over na het doppen. De tuinbonen uit hun peul halen heet doppen, verwijder je daarna het velletje om enkel het groene boontje over te houden dan spreekt men van dubbeldoppen.

Waarom kook je tuinbonen in melk en water?

Door melk toe te voegen aan het kookvocht zullen de tuinbonen malser worden. Om precies te zijn wordt het velletje van de tuinboon malser.

Wat vind jij van dit recept?
2 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Macaroni carbonara
Volgend recept →
Turkse börek

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!