Tuinbonen horen bij de lente, een heerlijk boontje waar niet iedereen van houdt. Voor de liefhebber is dit heerlijke bijgerecht een aanrader, tuinbonen met spekjes staan binnen no-time op tafel!
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/tuinbonen-met-spekjes
Haal de verse tuinbonen uit hun peul, je zult dan ongeveer 530 gram tuinbonen overhouden.
Vul een middelgrote pan met 200 ml melk en vul aan met water en breng aan de kook. Kook de tuinbonen ongeveer 5 minuten tot deze beetgaar zijn.
Pel ondertussen de sjalotjes en snijd deze fijn. Giet de tuinbonen af en zet opzij. Je kunt er nu voor kiezen om de tuinbonen eventueel dubbel te doppen, ofwel het velletje van de tuinboon te verwijderen.
Bak de spekjes heerlijk krokant in een grote bakpan samen met de takjes tijm. Voeg de sjalotjes toe en na een minuut ook de tuinbonen.
Bak het geheel nog enkele minuten en roer er een klontje boter doorheen. Verwijder de takjes tijm en breng de tuinbonen op smaak met peper. Zout is niet nodig omdat de spekjes al zout zijn. Eet smakelijk!
Wat vind jij van dit recept?
Hoeveel tuinbonen houd ik over na het doppen?
Als je verse tuinbonen gebruikt houdt je ongeveer 270 gram tuinbonen over na het doppen. De tuinbonen uit hun peul halen heet doppen, verwijder je daarna het velletje om enkel het groene boontje over te houden dan spreekt men van dubbeldoppen.
Waarom kook je tuinbonen in melk en water?
Door melk toe te voegen aan het kookvocht zullen de tuinbonen malser worden. Om precies te zijn wordt het velletje van de tuinboon malser.
Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.
Profiel aanmakenJe proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.