Tuinbonen met spekjes

(8)

Tuinbonen horen bij de lente, een heerlijk boontje waar niet iedereen van houdt. Voor de liefhebber is dit heerlijke bijgerecht een aanrader, tuinbonen met spekjes staan binnen no-time op tafel!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-06-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-07-2023

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten
Tuinbonen met spekjes

Ingrediënten


  • ongeveer 530 gram tuinbonen
  • 200 ml melk
  • 300 gram gerookte spekjes
  • 2 sjalotjes
  • paar takjes verse tijm
  • peper naar smaak
  • klontje boter

Kookgerei nodig


  • middelgrote pan
  • vergiet
  • snijplank & koksmes
  • grote bakpan
  • houten lepel

Tuinbonen met spekjes Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/tuinbonen-met-spekjes


Voorbereiding – 20 minuten

Haal de verse tuinbonen uit hun peul, je zult dan ongeveer 530 gram tuinbonen overhouden. 

Vul een middelgrote pan met 200 ml melk en vul aan met water en breng aan de kook. Kook de tuinbonen ongeveer 5 minuten tot deze beetgaar zijn.

Pel ondertussen de sjalotjes en snijd deze fijn. Giet de tuinbonen af en zet opzij. Je kunt er nu voor kiezen om de tuinbonen eventueel dubbel te doppen, ofwel het velletje van de tuinboon te verwijderen.

Tuinbonen met spekjes
Tuinbonen met spekjes

De tuinbonen met spekjes afmaken – 10 minuten

Bak de spekjes heerlijk krokant in een grote bakpan samen met de takjes tijm. Voeg de sjalotjes toe en na een minuut ook de tuinbonen.

Bak het geheel nog enkele minuten en roer er een klontje boter doorheen. Verwijder de takjes tijm en breng de tuinbonen op smaak met peper. Zout is niet nodig omdat de spekjes al zout zijn. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-06-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-07-2023


Waardeer dit recept!
8 stemmen

Tuinbonen met spekjes: Veel gestelde vragen

Hoeveel tuinbonen houd ik over na het doppen?

Als je verse tuinbonen gebruikt houdt je ongeveer 270 gram tuinbonen over na het doppen. De tuinbonen uit hun peul halen heet doppen, verwijder je daarna het velletje om enkel het groene boontje over te houden dan spreekt men van dubbeldoppen.

Waarom kook je tuinbonen in melk en water?

Door melk toe te voegen aan het kookvocht zullen de tuinbonen malser worden. Om precies te zijn wordt het velletje van de tuinboon malser.

0 reacties op Tuinbonen met spekjes

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.