Ohmydish.nl


Tomatentaart

Tomaten zijn heerlijk voor elke zomerse dag. Dit recept maakt gebruik van 3 soorten kaas met als resultaat een geweldige tomatentaart.

Tomatentaart
1 uur 45 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Tomatentaart

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 280 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 140 gram koude boter
  • 4 eetlepels ijswater
  • 4 tomaten
  • handvol cherry tomaatjes
  • 2 eieren
  • 250 ml room
  • 1 rode ui
  • 200 gram geraspte Gruyere kaas
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 100 gram jong belegen kaas
  • paar takjes verse tijm
  • peper en zout naar smaak
Tomatentaart ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • springvorm (24 cm)
  • bakpapier
  • keukenpapier
  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • deegroller
  • siliconen kwast
  • oven

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 45 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/tomatentaart


Voorbereiding -- 45 minuten

Meng bloem en zout in een grote kom, of op het aanrecht als je gaat kneden met de hand. Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze beetje bij beetje toe aan de bloem terwijl je blijft mengen. Het deeg zal kruimelig worden, voeg dan beetje bij beetje het ijswater toe en kneed tot een deegbal is ontstaan. Pak deze in met huishoudfolie en laat deze goed koud worden in de koelkast. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem eventueel met bakpapier.

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol de deegbal uit. Plaats het deeg dan in de springvorm en verwijder het overtollige deeg. Zet de springvorm met deeg dan een half uur in de koelkast.

Snijd ondertussen de tomaten in plakken en besprenkel ze met zout. Leg ze op keukenpapier zodat het meeste vocht opgenomen zal worden om te voorkomen dat de tomatentaart te vochtig zal worden. Snijd de cherry tomaatjes door de helft. Pel en snijd de rode ui in halve ringen en zet opzij.

Tomatentaart Tomatentaart

Tomatentaart bakken - 1 uur

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Meng de eieren, room en een beetje meer dan de helft van de geraspte kazen. Haal de tijmblaadjes van de takjes af en voeg de blaadjes toe aan het mengsel. Breng op smaak met peper en zout.

Gebruik een vork om gaatjes in de bodem van het deeg te prikken. Verdeel de rode uien over de bodem en schenk de helft van het roommengsel eroverheen. Verdeel dan de helft van de tomatenplakken en cherry tomaatjes en dan de rest van het roommengsel. Verdeel dan de rest van de tomaten en maak het af met de rest van de geraspte kaas. Zorg dat de tomaten nog wel te zien zijn.

Bak de taart gaar in ongeveer 40 minuten, of tot het roommengsel stevig is geworden en de kaas goudbruin kleurt. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.