Sperziebonen zijn een favoriet bij velen, om ze zo lekker mogelijk te bereiden behouden ze bij voorkeur een beetje een 'bite'. Bekijk hier tips hoe je sperziebonen het beste kunt koken.
Sperziebonen zijn alleskunners, ze zijn ontzettend veelzijdig en zijn bekend onder verschillende namen. Prinsessesbonen, slabonen en Franse bonen zijn een aantal voorbeelden.
De sperzieboon is een groente die aan struiken groeit, er bestaan ook veel andere soorten bonen zoals de klimmende variant stokslaboon.
Sperziebonen kun je niet rauw eten, ze behoren eerst gekookt te worden omdat er van nature de giftstof lectine in zit. Lectine is pas schadelijk bij het consumeren in grote hoeveelheden, ze beschadigen o.a. de darmwand.
Bekijk hier meer informatie en heel veel recepten met sperziebonen. Sperziebonen kun je o.a. koken, stomen, bakken, roerbakken en wokken waardoor deze boontjes een geliefde groenten zijn.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 17-08-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Vul een grote pan met water en breng aan de kook. Je kunt hier eventueel een snuf zout aan toevoegen, maar het is beter om dit niet te doen omdat het velletje van de peul hier soms taai van kan worden.
Maak de sperziebonen schoon door de puntjes eraf te snijden. Dit kun je het makkelijkste en snelste met een klein mesje doen, wanneer de bonen zeer vers zijn kun je de puntjes er ook af breken. Je kunt het puntje er eventueel aan laten en enkel het harde steeltje eraf snijden.
Zodra het water kookt voeg je de sperziebonen pas toe. Kook sperziebonen nooit te lang, ze kunnen dan namelijk draderig worden en dat is minder lekker.
De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte en dikte van de sperziebonen, maar ook van de versheid. De kooktijd van sperziebonen is ongeveer 10 minuten, voor dikkere sperziebonen is dit ongeveer 15 minuten. Je kunt de sperziebonen het beste even proeven om er zeker van te zijn dat ze beetgaar zijn. Giet de sperziebonen af en serveer direct.
Je kunt het kookproces ook snel stoppen door ze af te spoelen onder koud stromend water, dit heet blancheren. Je bent er dan zeker van dat de sperziebonen niet verder zullen garen, maar het nadeel is dat ze dan koud zijn.
Wat is het verschil tussen haricot verts en sperziebonen?
Haricot verts is de Franse naam voor groene bonen, maar ze zijn niet precies dezelfde boon. Ze lijken op sperziebonen maar deze boontjes zijn extra fijn/dun, recht en iets langer dan sperziebonen. Ook zijn ze iets donkerder van kleur en zijn ze iets minder knapperig dan sperziebonen.
Hoeveel gram sperziebonen per persoon?
Als bijgerecht kun je uitgaan van ongeveer 200 - 250 gram sperziebonen per persoon.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.