Sperziebonen
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over sperziebonen

De sperzieboon is een alleskunner in de keuken. Koud in een salade of simpel gekookt met een beetje nootmuskaat. Of wat dacht je van beetgare bonen uit de wok?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 08-07-2022.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-07-2023

Inhoudsopgave

Sperziebonen zijn zeer veelzijdig, zowel koud als (lauw)warm zijn ze heerlijk. Deze prachtige groene boon is het lekkerste als deze beetgaar is. Sperziebonen worden ook wel haricots verts genoemd, naar Franse benaming. Dit zijn bonen van dezelfde familie.

De gezondheidsvoordelen van sperziebonen

De sperzieboon helpt bij een goede spijsvertering door het hoge vezelgehalte. Daarnaast is de sperzieboon caloriearm en hij reguleert ook nog eens de bloedsuikerspiegel.

De sperzieboon zit bomvol vitamines en ijzer.

Sperziebonen aan de plant
Sperziebonen aan de plant

Wanneer zijn sperziebonen verkrijgbaar?

Sperziebonen zijn in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar, meestal vers maar altijd uit de diepvries of uit pot. Het seizoen voor de mooiste verse sperziebonen is van juli tot september.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

Hoe kun je sperziebonen het beste bewaren?

Sperziebonen kun je 3 tot 4 dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. Als je deze in een licht vochtige doek wikkelt, zullen ze iets langer vers blijven.

Om de sperziebonen nog langer te bewaren kun je deze invriezen. Blancheer deze dan kort in kokend water voor je deze gaat invriezen.

Hoe kies je de juiste sperziebonen?

Goede sperziebonen zijn stevig, vlekvrij en niet te groot. Een te grote boon herken je door de zichtbare erwten, deze bonen zullen draderig zijn.

Soorten sperziebonen

Er zijn drie soorten sperziebonen: de middelgrote sperzieboon, de fijne sperzieboon en de extra fijne sperzieboon.

Daarnaast zijn er ook nog de gele bonen, deze worden ook wel boterboon of slaboon genoemd.

Voedingswaarde
Per 100 gram / ml
Energiewaarde
105 kJ
25 kcal
Vet
0,2 gram
Voedingsvezels
3,6 gram
Eiwitten
2 gram plantaardig
Vitamines
Vitamine B1 0,07 mg
Vitamine B12 0,00 µg
Vitamine B2 0,09 mg
Vitamine B6 0,070 mg
Vitamine C 1 mg
Vitamine D 0,0 µg
Vitamine E 0,2 mg
Koolhydraten
1,8 gram
Natrium/zout
0,003 gram natrium
0,008 gram zout

Tips!

Hoe lang sperziebonen koken?

Sperziebonen zijn het lekkerste als deze niet te gaar zijn, het liefst beetgaar. Afhankelijk van het formaat van de sperziebonen zijn ze meestal na ongeveer 10 minuten beetgaar. Voor dunne en verse sperziebonen is 5 minuten al genoeg.

Hoeveel gram sperziebonen per persoon?

Als bijgerecht kun je uitgaan van ongeveer 200 - 250 gram sperziebonen per persoon.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Sperziebonen"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met sperziebonen

48 resultaten gevonden
1
2
...
12

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.