Kookgids - Sperziebonen

Kookgids - Sperziebonen

De sperzieboon is een alleskunner in de keuken. Koud in een salade of simpel gekookt met een beetje nootmuskaat. Of wat dacht je van beetgare bonen uit de wok?


Sperziebonen zijn zeer veelzijdig, zowel koud als (lauw)warm zijn ze heerlijk. Deze prachtige groene boon is het lekkerste als deze beetgaar is. Sperziebonen worden ook wel haricots verts genoemd, naar Franse benaming. Dit zijn bonen van dezelfde familie.

De gezondheidsvoordelen van sperziebonen

De sperzieboon helpt bij een goede spijsvertering door het hoge vezelgehalte. Daarnaast is de sperzieboon caloriearm en hij reguleert ook nog eens de bloedsuikerspiegel.

De sperzieboon zit bomvol vitamines en ijzer.

Sperziebonen aan de plant
Sperziebonen aan de plant

Wanneer zijn sperziebonen verkrijgbaar?

Sperziebonen zijn in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar, meestal vers maar altijd uit de diepvries of uit pot. Het seizoen voor de mooiste verse sperziebonen is van juli tot september.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je sperziebonen het beste bewaren?

Sperziebonen kun je 3 tot 4 dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. Als je deze in een licht vochtige doek wikkelt, zullen ze iets langer vers blijven.

Om de sperziebonen nog langer te bewaren kun je deze invriezen. Blancheer deze dan kort in kokend water voor je deze gaat invriezen.

Hoe kies je de juiste sperziebonen?

Goede sperziebonen zijn stevig, vlekvrij en niet te groot. Een te grote boon herken je door de zichtbare erwten, deze bonen zullen draderig zijn.

Soorten sperziebonen

Er zijn drie soorten sperziebonen: de middelgrote sperzieboon, de fijne sperzieboon en de extra fijne sperzieboon.

Daarnaast zijn er ook nog de gele bonen, deze worden ook wel boterboon of slaboon genoemd.

VoedingswaardePer 100 gram / ml
Energiewaarde105 kJ
25 kcal
Vet0,2 gram
Voedingsvezels3,6 gram
Eiwitten2 gram plantaardig
VitaminesVitamine B1 0,07 mg
Vitamine B12 0,00 µg
Vitamine B2 0,09 mg
Vitamine B6 0,070 mg
Vitamine C 1 mg
Vitamine D 0,0 µg
Vitamine E 0,2 mg
Koolhydraten1,8 gram
Natrium/zout0,003 gram natrium
0,008 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Sperziebonen: Veel gestelde vragen

Hoe lang sperziebonen koken?

Sperziebonen zijn het lekkerste als deze niet te gaar zijn, het liefst beetgaar. Afhankelijk van het formaat van de sperziebonen zijn ze meestal na ongeveer 10 minuten beetgaar. Voor dunne en verse sperziebonen is 5 minuten al genoeg.

Hoeveel gram sperziebonen per persoon?

Als bijgerecht kun je uitgaan van ongeveer 200 - 250 gram sperziebonen per persoon.

Lekkere recepten met sperziebonen


Soupe au pistou - Provençaalse maaltijdsoep

Soupe au pistou - Provençaalse maaltijdsoep

Soupe au pistou is een Franse Provençaalse maaltijdsoep met zomergroenten en bonen. Pistou is een makkelijke Franse pestosoort.

Ingemaakte bonen in tomatensaus

Ingemaakte bonen in tomatensaus

Sperziebonen bewaren kun je op verschillende manieren doen. Probeer deze ingemaakte bonen in tomatensaus eens, heerlijk met knoflook en basilicum.

Sperziebonen salade

Sperziebonen salade

Deze sperziebonen salade is een perfect bijgerecht, klaar in een handomdraai. Knapperige sperziebonen, een frisse vinaigrette met citroen en een sjalotje, meer heb je niet nodig.

Kip madras

Kip madras

Binnen een half uur staat deze heerlijke kip madras op tafel. Een kruidige en licht pittige curry met kip en kokos, ideaal voor doordeweeks.

Kip tandoori zonder pakje

Kip tandoori zonder pakje

Deze kip tandoori zonder pakje is afgeleid van een bekend wereldgerecht en geen echte Indiase tandoori, maar dat maakt deze kruidige curry niet minder lekker!

Zwarte peper-limoen biefstuk uit de wok

Zwarte peper-limoen biefstuk uit de wok

Om je vingers bij af te likken! Deze zwarte peper-limoen biefstuk uit de wok is zo klaar en is heerlijk gevuld met verse ingrediënten. Recept voor 4.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.