De sperzieboon is een alleskunner in de keuken. Koud in een salade of simpel gekookt met een beetje nootmuskaat. Of wat dacht je van beetgare bonen uit de wok?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 08-07-2022.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 30-07-2023
Sperziebonen zijn zeer veelzijdig, zowel koud als (lauw)warm zijn ze heerlijk. Deze prachtige groene boon is het lekkerste als deze beetgaar is. Sperziebonen worden ook wel haricots verts genoemd, naar Franse benaming. Dit zijn bonen van dezelfde familie.
De sperzieboon helpt bij een goede spijsvertering door het hoge vezelgehalte. Daarnaast is de sperzieboon caloriearm en hij reguleert ook nog eens de bloedsuikerspiegel.
De sperzieboon zit bomvol vitamines en ijzer.
Sperziebonen zijn in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar, meestal vers maar altijd uit de diepvries of uit pot. Het seizoen voor de mooiste verse sperziebonen is van juli tot september.
Sperziebonen kun je 3 tot 4 dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. Als je deze in een licht vochtige doek wikkelt, zullen ze iets langer vers blijven.
Om de sperziebonen nog langer te bewaren kun je deze invriezen. Blancheer deze dan kort in kokend water voor je deze gaat invriezen.
Goede sperziebonen zijn stevig, vlekvrij en niet te groot. Een te grote boon herken je door de zichtbare erwten, deze bonen zullen draderig zijn.
Er zijn drie soorten sperziebonen: de middelgrote sperzieboon, de fijne sperzieboon en de extra fijne sperzieboon.
Daarnaast zijn er ook nog de gele bonen, deze worden ook wel boterboon of slaboon genoemd.
Hoe lang sperziebonen koken?
Sperziebonen zijn het lekkerste als deze niet te gaar zijn, het liefst beetgaar. Afhankelijk van het formaat van de sperziebonen zijn ze meestal na ongeveer 10 minuten beetgaar. Voor dunne en verse sperziebonen is 5 minuten al genoeg.
Hoeveel gram sperziebonen per persoon?
Als bijgerecht kun je uitgaan van ongeveer 200 - 250 gram sperziebonen per persoon.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.