De sperzieboon is een alleskunner in de keuken. Koud in een salade of simpel gekookt met een beetje nootmuskaat. Of wat dacht je van beetgare bonen uit de wok?
Sperziebonen zijn zeer veelzijdig, zowel koud als (lauw)warm zijn ze heerlijk. Deze prachtige groene boon is het lekkerste als deze beetgaar is. Sperziebonen worden ook wel haricots verts genoemd, naar Franse benaming. Dit zijn bonen van dezelfde familie.
De sperzieboon helpt bij een goede spijsvertering door het hoge vezelgehalte. Daarnaast is de sperzieboon caloriearm en hij reguleert ook nog eens de bloedsuikerspiegel.
De sperzieboon zit bomvol vitamines en ijzer.
Sperziebonen zijn in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar, meestal vers maar altijd uit de diepvries of uit pot. Het seizoen voor de mooiste verse sperziebonen is van juli tot september.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
Sperziebonen kun je 3 tot 4 dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. Als je deze in een licht vochtige doek wikkelt, zullen ze iets langer vers blijven.
Om de sperziebonen nog langer te bewaren kun je deze invriezen. Blancheer deze dan kort in kokend water voor je deze gaat invriezen.
Goede sperziebonen zijn stevig, vlekvrij en niet te groot. Een te grote boon herken je door de zichtbare erwten, deze bonen zullen draderig zijn.
Er zijn drie soorten sperziebonen: de middelgrote sperzieboon, de fijne sperzieboon en de extra fijne sperzieboon.
Daarnaast zijn er ook nog de gele bonen, deze worden ook wel boterboon of slaboon genoemd.
Voedingswaarde | Per 100 gram / ml |
---|---|
Energiewaarde | 105 kJ 25 kcal |
Vet | 0,2 gram |
Voedingsvezels | 3,6 gram |
Eiwitten | 2 gram plantaardig |
Vitamines | Vitamine B1 0,07 mg Vitamine B12 0,00 µg Vitamine B2 0,09 mg Vitamine B6 0,070 mg Vitamine C 1 mg Vitamine D 0,0 µg Vitamine E 0,2 mg |
Koolhydraten | 1,8 gram |
Natrium/zout | 0,003 gram natrium 0,008 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe lang sperziebonen koken?
Sperziebonen zijn het lekkerste als deze niet te gaar zijn, het liefst beetgaar. Afhankelijk van het formaat van de sperziebonen zijn ze meestal na ongeveer 10 minuten beetgaar. Voor dunne en verse sperziebonen is 5 minuten al genoeg.
Hoeveel gram sperziebonen per persoon?
Als bijgerecht kun je uitgaan van ongeveer 200 - 250 gram sperziebonen per persoon.
Soupe au pistou is een Franse Provençaalse maaltijdsoep met zomergroenten en bonen. Pistou is een makkelijke Franse pestosoort.
Sperziebonen bewaren kun je op verschillende manieren doen. Probeer deze ingemaakte bonen in tomatensaus eens, heerlijk met knoflook en basilicum.
Deze sperziebonen salade is een perfect bijgerecht, klaar in een handomdraai. Knapperige sperziebonen, een frisse vinaigrette met citroen en een sjalotje, meer heb je niet nodig.
Binnen een half uur staat deze heerlijke kip madras op tafel. Een kruidige en licht pittige curry met kip en kokos, ideaal voor doordeweeks.
Deze kip tandoori zonder pakje is afgeleid van een bekend wereldgerecht en geen echte Indiase tandoori, maar dat maakt deze kruidige curry niet minder lekker!
Om je vingers bij af te likken! Deze zwarte peper-limoen biefstuk uit de wok is zo klaar en is heerlijk gevuld met verse ingrediënten. Recept voor 4.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.