Zelf champignonbouillon maken

(5)

Het is weer bijna herfst! Tijd voor een seizoen vol geweldige gerechten, zoals deze champignonbouillon. Basis voor soepen, sauzen en stoofpotten.

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Vegetarische recepten Calorieën 75 calorieën p.p.
Zelf champignonbouillon maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 900 gram champignons
  • Halve prei
  • 1 grote wortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • Olijfolie of boter om mee te bakken
  • Aantal takjes verse tijm
  • Aantal takjes peterselie
  • Aantal peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
Zelf champignonbouillon maken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Grote pan met deksel
  • Champignonborsteltje of keukenpapier
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Kaasdoek (of keukendoek)

Bereiding


Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Vegetarische recepten Calorieën 75 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-champignonbouillon-maken


Denk je aan de herfst, dan denk je aan een seizoen gevuld met geweldig eten en drinken. Maak een grote pan met een geweldig ruikende champignonbouillon om te bewaren in de vriezer.

Champignonbouillon is een fijne basis voor veel soepen, stoofpotten, risotto, ragout, sauzen en veel meer. 

Voorbereiding – 15 minuten

Tip: Champignons zul je nooit met water schoon moeten maken, de champignons nemen namelijk snel water op en verliezen daardoor veel smaak.

Gebruik een vergiet om de groenten in 1 keer te wassen, sla hiervoor wel de champignons over. Snijd de groenten grof, de wortel en ui hoef je niet te pellen of schillen.

Verhit een kleine hoeveelheid olijfolie of boter in een grote pan en voeg dan de groenten toe. Roer niet teveel, laat op middel-hoog vuur garen totdat de champignons geslonken zijn.

Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Voeg dan de tijm, peterselie, peperkorrels en laurierblaadjes toe en giet er 3 liter water overheen.

De champignonbouillon afmaken – 1.5 uur

Breng aan de kook en zet het vuur dan weer lager, plaats de deksel op de pan en laat anderhalf uur lang rustig pruttelen. 

Zelf champignonbouillon maken
Zelf champignonbouillon maken

Plaats een fijne zeef op een tweede pan. Leg een schone kaasdoek of keukendoek in de zeef en giet de champignonbouillon af.

Je hebt nu een krachtige en smaakvolle champignonbouillon die je als basis voor veel recepten kunt gebruiken.

Maak bijvoorbeeld een heerlijke herfst stoofpot. Laat de champignonbouillon helemaal afkoelen en voeg toe aan een luchtdichte bak. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

5 stemmen

Zelf champignonbouillon maken: Veel gestelde vragen

Hoe lang kan ik champignonbouillon bewaren?

Je kunt de champignonbouillon in een luchtdichte bak tot wel een jaar lang bewaren in de vriezer.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.