Ossenstaartsoep is een lichtgebonden soep gemaakt van de staart van een rund. Een echte ouderwetse klassieker die je huis vult met de lekkerste geur in de uren dat deze staat te pruttelen.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 11-12-2022, dit recept is voor 10 personen en duurt 4 uur 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-09-2024
Was de wortel en bleekselderij stengels, het is niet nodig om de wortel te schillen. Het is ook niet nodig om de ui en knoflooktenen te pellen, de schil van de ui geeft de bouillon een mooie kleur.
Snijd de ui, wortel en bleekselderij in grove stukken en plet de knoflooktenen.
Verhit olijfolie in een grote braadpan en bak de ossenstaart aan beide kanten tot deze donkerbruin is. Haal de ossenstaart uit de pan en bak de ui, bleekselderij en wortel ongeveer 10 minuten.
Bak de tomatenpuree nog kort mee en blus af met de drank naar keuze.
Plaats de ossenstaart terug in de pan samen met de geplette knoflooktenen, laurierblaadjes, kruidnagels, zwarte peperkorrels, zout en de takjes peterselie.
Schenk 3 liter water in de braadpan, plaats de deksel op de pan en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur laag en laat minimaal 3 uur zachtjes pruttelen zonder deksel of met de deksel schuin op te pan.
Verwijder af en toe het schuim van de bouillon, dit kun je het beste met een schuimspaan doen.
Haal de ossenstaart uit de bouillon en pluk het vlees van het bot/bindweefsel af. Zeef de bouillon en gooi de groenten weg.
Breng op smaak met zwarte peper en zout. Je kunt de ossenstaart bouillon zo serveren of deze binden om er ossenstaartsoep van te maken.
Smelt hiervoor 50 gram boter in een grote soeppan en voeg 50 gram bloem toe om een roux te maken. Voeg dan geleidelijk de bouillon toe en roer steeds glad met een garde.
Plaats de stukjes vlees terug in de soep en garneer eventueel met verse peterselie. Eet smakelijk!
Wat is een ossenstaart?
De staart van een rund wordt in de culinaire wereld ossenstaart genoemd. De staart heeft veel spierweefsel en wordt doorgaans in stukken verkocht bij de slager.
Waar komt ossenstaartsoep vandaan?
De herkomst van ossenstaartsoep kent vele verhalen, maar het meest geloofwaardige verhaal is dat het uit Frankrijk komt. Mede door de armoede wordt in Frankrijk alles van het dier gebruikt, zo ontstond er soep / bouillon van ossenstaart.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.