Ossenstaartsoep - zoals oma hem maakte
😍 17 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 1 Verrassend
😕 0 Matig

Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep is een lichtgebonden soep gemaakt van de staart van een rund. Een echte ouderwetse klassieker die je huis vult met de lekkerste geur in de uren dat deze staat te pruttelen.

4 uur 15 minuten
10 personen
Ossenstaartsoep ingrediënten

Recept ossenstaartsoep

Ingrediënten

10 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept ossenstaartsoep allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 11-12-2022, dit recept is voor 10 personen en duurt 4 uur 15 minuten.

Bijgewerkt op: 23-12-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
4 uur
Totale tijd
4 uur 15 minuten

Voorbereiding – 15 minuten

Was de wortel en bleekselderij stengels, het is niet nodig om de wortel te schillen. Het is ook niet nodig om de ui en knoflooktenen te pellen, de schil van de ui geeft de bouillon een mooie kleur. 

Snijd de ui, wortel en bleekselderij in grove stukken en plet de knoflooktenen.

Ossenstaartsoep
Ossenstaartsoep

De ossenstaartsoep afmaken – 4 uur 

Verhit olijfolie in een grote braadpan en bak de ossenstaart aan beide kanten tot deze donkerbruin is. Haal de ossenstaart uit de pan en bak de ui, bleekselderij en wortel ongeveer 10 minuten. 

Bak de tomatenpuree nog kort mee en blus af met de drank naar keuze. 

Plaats de ossenstaart terug in de pan samen met de geplette knoflooktenen, laurierblaadjes, kruidnagels, zwarte peperkorrels, zout en de takjes peterselie. 

Schenk 3 liter water in de braadpan, plaats de deksel op de pan en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je het vuur laag en laat minimaal 3 uur zachtjes pruttelen zonder deksel of met de deksel schuin op te pan.

Verwijder af en toe het schuim van de bouillon, dit kun je het beste met een schuimspaan doen.

Haal de ossenstaart uit de bouillon en pluk het vlees van het bot/bindweefsel af. Zeef de bouillon en gooi de groenten weg.

Breng op smaak met zwarte peper en zout. Je kunt de ossenstaart bouillon zo serveren of deze binden om er ossenstaartsoep van te maken.

Smelt hiervoor 50 gram boter in een grote soeppan en voeg 50 gram bloem toe om een roux te maken. Voeg dan geleidelijk de bouillon toe en roer steeds glad met een garde.

Plaats de stukjes vlees terug in de soep en garneer eventueel met verse peterselie. Eet smakelijk!

Tips!

Wat is een ossenstaart?

De staart van een rund wordt in de culinaire wereld ossenstaart genoemd. De staart heeft veel spierweefsel en wordt doorgaans in stukken verkocht bij de slager.

Waar komt ossenstaartsoep vandaan?

De herkomst van ossenstaartsoep kent vele verhalen, maar het meest geloofwaardige verhaal is dat het uit Frankrijk komt. Mede door de armoede wordt in Frankrijk alles van het dier gebruikt, zo ontstond er soep / bouillon van ossenstaart.

Wat vind je hiervan?

18 waarderingen
😍
17
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
1
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
260.22 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
5.55 g
3.71 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
16.81 g
2.88 g
Eiwitten
21.23 g
Vezels
2.42 g
Natrium
419.61 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
0.1 kg ossenstaart 183.00 - - 11.50 g - 20.10 g - 110.00 mg - 15.00 mg - 260.00 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.1 ui 4.50 0.76 g 0.76 g 0.03 g 0.01 g 0.15 g 0.31 g 1.13 mg 0.06 mg 3.75 mg 1.25 mg 21.88 mg 5.25 mg 0.01 mg 0.10 mg - - 0.81 mg - - - - 0.02 mg - 1.25 µg - - -
50 gram wortel 13.50 2.35 g 2.20 g - - 0.40 g 1.45 g 15.00 mg 0.15 mg 15.00 mg 3.00 mg 90.00 mg 20.00 mg - 0.05 mg - - 1.00 mg - 0.55 mg 0.02 mg 0.02 mg 0.03 mg - 7.50 µg - - -
0.2 bleekselderij stengels selderij 2.38 0.49 g - 0.01 g - 0.10 g 0.22 g 19.60 mg 0.06 mg 11.20 mg 1.40 mg 56.00 mg 5.60 mg - 0.01 mg - - 4.20 mg - 0.07 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg - 1.68 µg - - -
0.2 knoflooktenen 1.96 0.39 g 0.01 g - - 0.08 g 0.03 g 0.06 mg 0.02 mg 2.38 mg 0.28 mg 8.40 mg 1.82 mg - 0.01 mg 0.02 µg - 0.20 mg - - - - 0.01 mg - 0.06 µg - - -
7 gram tomatenpuree 5.32 0.98 g 0.70 g - - 0.24 g 0.20 g 31.50 mg 0.28 mg 2.10 mg 3.85 mg 59.50 mg 4.90 mg 0.03 mg 0.10 mg - - 2.10 mg - 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg - 2.10 µg - - -
0.3 laurierblaadjes 0.94 0.22 g - 0.03 g 0.01 g 0.02 g 0.08 g 0.15 mg 0.13 mg 2.50 mg 0.36 mg 1.59 mg 0.34 mg - - - - 0.14 mg - - - - 0.01 mg - 0.54 µg 0.03 mg - -
0.4 takje platte peterselie 0.48 0.02 g - - - 0.06 g 0.06 g 0.42 mg 0.11 mg 0.56 mg 0.70 mg 11.90 mg 1.82 mg - 0.01 mg - - 2.24 mg - 0.01 mg - - - - 1.68 µg - - -
0.6 kruidnagels 2.56 0.31 g - 0.12 g 0.01 g 0.04 g 0.06 g 1.50 mg 0.05 mg 3.90 mg - 6.60 mg 1.20 mg - - - - 0.48 mg - - - - - - - - - -
1 zwarte peperkorrels - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
zout - - - - - - - 240.00 mg - 0.06 mg 1.74 mg 0.03 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.1 scheut olijfolie 8.83 - - 1.00 g 0.15 g - - 0.01 mg - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
10 ml madeira - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0.3 liter water - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
5 gram boter melk 36.75 0.03 g 0.03 g 4.13 g 2.70 g 0.03 g - 0.25 mg 0.01 mg 0.65 mg 0.10 mg 0.75 mg 1.00 mg - - - - - 0.06 mg 0.05 mg - - - - - - - -
    260.22 5.55 g 3.71 g 16.81 g 2.88 g 21.23 g 2.42 g 419.61 mg 0.86 mg 57.10 mg 12.68 mg 516.64 mg 41.93 mg 0.05 mg 0.30 mg 0.02 µg - 11.17 mg 0.06 mg 0.70 mg 0.04 mg 0.05 mg 0.08 mg - 14.81 µg 0.03 mg - -
2 reacties op "Ossenstaartsoep"
Mia plaetinck zegt op 20-01-2025
dat is en was de levelling's soep bij ons thuis ,was alleen lang geleden dat ik even wou kijken wat er allemaal in moet maar weet dat ze lekker is ,de kinderen vroeger er nog eens achter dus ga ik ze weer maken tnx
Véronique zegt op 21-01-2025
Dankjewel voor je leuke bericht, goed om te horen dat dit een lievelingssoep bij jullie thuis is. Laat het jullie smaken! Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.