Een linzenvlaai is een klassieke Limburgse vlaai naar recept van mijn oma. Niet gevuld met linzen zoals je misschien denkt, maar met heerlijke jam.
Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie
Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/linzenvlaai
Tip: bij dit recept gebruik je ongeveer 500 gram abrikozenjam. Kies bij voorkeur een abrikozenjam die niet al te zoet is. Je kunt ook andere soorten jam gebruiken, maar met abrikozenjam maak je de klassieke Limburgse vulling.
Meng zelfrijzend bakmeel samen met suiker en vanillesuiker. Je kunt het deeg met de hand kneden of gebruik een elektrische mixer. Voeg dan de eieren toe en snijd de roomboter in blokjes.
Voeg de blokjes boter geleidelijk toe terwijl je mengt. Kneed tot een egaal deeg en pak dit dan in met huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer een uur in de koelkast rusten, dit zorgt ervoor dat je het deeg beter kunt uitrollen. Vet ondertussen de vlaaivorm in met een laag boter en een dun laagje bloem.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Kneed het deeg dan nogmaals goed door en bestuif het aanrecht en de deegroller met bloem. Rol 2/3e van het deeg uit tot het in de vlaaivorm past, de bodem mag best dik zijn voor deze vlaai soort. Verwijder eventueel overtollig deeg dat over de randen valt.
Verdeel de abrikozenjam over de bodem en rol het overtollige deeg nogmaals uit. Maak repen van het deeg, maak de repen niet te dik maar ook niet te dun. Leg de repen in een patroon op de abrikozenjam en druk de randen goed aan. Bestrooi eventueel met een laagje (grove) suiker ter decoratie.
Bak de taart gaar en mooi goudbruin in ongeveer een half uur. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van het deeg. Laat de linzenvlaai dan afkoelen. Geniet ervan!
Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!
Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.