Ohmydish.nl


Kip piri piri

Kip piri piri is kip in een makkelijke marinade en geserveerd met een geweldige saus. Oorspronkelijk uit Portugal en klaar binnen een uur.

Kip piri piri
1 uur 4 personen Hoofdgerechten
Kip piri piri

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 kipfilets
  • 2 theelepels fijn zout
  • 2 theelepels paprika poeder
  • rasp van 1 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie

Ingrediënten peper pasta

  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel paprika poeder
  • 1/2e theelepel korianderzaad
  • 2 gedroogde piri piri chili pepers (je kunt voor een pittigere versie meer gebruiken)

Ingrediënten saus

  • zonnebloem- of andere neutrale olie
  • 2 knoflooktenen
  • 1 ui
  • 100 ml droge witte wijn
  • 600 ml sterke kippenbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • citroenschil
Kip piri piri ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote kom
  • snijplank & koksmes
  • klein kommetje
  • vijzel
  • middelgrote pan
  • houten lepel
  • grote bakpan, grill pan of barbecue

Bereiden

1 uur 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kip-piri-piri


Voorbereiding -- 30 minuten + marineer tijd

Meng voor de marinade de olijfolie, paprikapoeder, zout en citroenrasp in een middelgrote kom. Verwijder eventueel overtollig vet en spieren van de kipfilets en zorg ervoor dat de kipfilets niet te dik zijn. Snijd ze eventueel een keer door de helft voor plattere kipfilets. 

Voeg de kipfilets toe aan de marinade en zorg dat deze volledig bedekt zijn. Dek af met huishoudfolie en zet deze minimaal een uur in de koelkast. 

Voeg de gedroogde piri piri chili pepers toe aan een beetje kokend water en laat deze dan ongeveer 10 minuten staan zodat ze zachter worden. Pel ondertussen de ui en knoflooktenen en zet opzij. Gebruik bij voorkeur een vijzel om de peper pasta te maken. 

Je kunt hiervoor hele of gemalen korianderzaadjes gebruiken. Stamp deze dan fijn in de vijzel samen met de chili pepers (zonder het water). Voeg hier de tomatenpuree, olijfolie en paprika poeder aan toe en zorg dat de peper pasta zo glad mogelijk is. 

Kip piri piri
Kip piri piri

Kip piri piri afmaken -- 30 minuten

Verhit een scheutje zonnebloem- of andere neutrale olie in een middelgrote pan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Bak de peper pasta dan nog kort mee en bluf af met droge witte wijn. Voeg 2 laurierblaadjes en een stuk citroenschil toe samen met de kippenbouillon en breng aan de kook. 

Laat de saus indikken tot de gewenste dikte, dit zal ongeveer 20 minuten tot een half uur duren en verwijder dan de citroenschil. De exacte tijd is afhankelijk van de hoogte van de warmtebron. 

Verhit ondertussen olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de gemarineerde kipfilets mooi goudbruin aan beide kanten. Je kunt hiervoor ook eventueel een grill pan of barbecue gebruiken. Controleer of de kipfilets gaar zijn en serveer deze met de piri piri saus. 

Traditioneel wordt deze kip in Portugal geserveerd met friet en salade, maar ook erg lekker met rijst en sperziebonen, smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
3 stemmen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.