Gehakt en courgette ovenschotel

(77)

Een super lekkere en romige gehakt en courgette ovenschotel. Met een krokante laag kaas en tomaatjes. Staat binnen een uur op tafel.

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Gehakt en courgette ovenschotel

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram gehakt (rund of half-om-half)
  • 1 courgette (of 1/2e grote courgette)
  • 1 ui
  • 3 knoflooktenen
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 300 ml room
  • 4 eieren
  • paar takjes tijm of gebruik gedroogde tijm
  • olijfolie
  • handvol cherry tomaten
  • ongeveer 200 gram geraspte kaas
  • peper en zout naar smaak
Gehakt en courgette ovenschotel Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • oven
  • ovenschotel
  • grote bakpan
  • houten lepel
  • zeef
  • grote kom
  • garde

Bereiding


Kooktijd 55 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gehakt-en-courgette-ovenschotel


Voorbereiding -- 10 minuten

Pel de ui en knoflooktenen, snijd deze fijn en zet opzij. Was de courgette en snijd deze in niet al te grote, maar ook niet te kleine stukjes. Was de cherry tomaatjes en snijd door de helft.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet de ovenschaal in met olijfolie. 

Gehakt en courgette ovenschotel
Gehakt en courgette ovenschotel

Gehakt en courgette ovenschotel afmaken -- 45 minuten

Verhit olijfolie in een grote bakpan en fruit hierin de ui en knoflook voor enkele minuten. Voeg het gehakt toe en bak het enkele minuten. Voeg dan ook de courgette stukjes toe en bak dit nog ongeveer 5 minuten.

Bak ook de tomatenpuree kort mee en breng op smaak met peper en zout. Schep het mengsel in een zeef, om zo het overtollige vocht te verwijderen. Meng ondertussen de eieren en room tot een glad mengsel. Breng dit op smaak met tijm, peper en zout.

Schep het gehakt en courgette mengsel in de ovenschaal en verdeel hierover de gehalveerde cherry tomaatjes. 

Schenk het room en ei mengsel in de ovenschaal en maak af met een laag geraspte kaas. Bak de ovenschotel in ongeveer een half uur, of tot de kaas mooi goudbruin is. Smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

77 stemmen

Gehakt en courgette ovenschotel: Veel gestelde vragen

Kan ik de gehakt en courgette ovenschotel ook invriezen?

Dat kan zeker, laat de ovenschotel na het bakken afkoelen tot kamertemperatuur. Pak de ovenschaal goed in met aluminiumfolie en dek goed af. Plaats de ovenschotel in de diepvries, je kunt deze tot zeker 2 maanden na het maken bewaren.

Past de ovenschaal niet in je vriezer? Laat de ovenschotel ten minste een uur lang extra afkoelen in je koelkast. Snijd de gehakt en courgette ovenschotel dan in kleinere stukken. Door het afkoelen in de koelkast gaat dit veel makkelijker.

Kan ik het gehakt ook vervangen?

Het gehakt kun je ook vervangen met stukjes kip of vegetarische soja stukjes. Breng de saus dan wel meer op smaak aangezien er minder vet (en dus smaak) in kip of vegetarische stukje zitten.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.