Fish and chips
😍 15Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Fish and chips

Fish and chips is een Britse klassieker en te zien in elke Britse film of serie: fish and chips gewikkeld in een krant bij een heuse fish and chips shop. De mushy peas en tartaarsaus zijn hierbij onmisbaar.

45 minuten
4 personen
Recept fish and chips
Fish and chips ingrediënten

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 30-06-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
45 minuten

Mushy peas recept – 3 uur + 10 minuten

Wanneer je mushy peas erbij wilt serveren, kun je hier het beste mee beginnen. De mushy peas kosten wat tijd maar ze zijn onmisbaar bij authentieke fish and chips.

Plaats 250 gram gedroogde erwten in een grote pan, bij voorkeur met dikke bodem. Plaats hier een laag water in tot 8 cm boven de erwten. Voeg 1 eetlepel baksoda toe en roer even door.

Plaats de erwten op hoog vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt, kook je de erwten 2 minuten op hoog vuur. Haal van het vuur, plaats een deksel op de pan en laat een uur staan.

Zeef de erwten na een uur en spoel deze goed af met koud water. Plaats de erwten opnieuw in de pan en voeg 700 ml water toe. Voeg anderhalve theelepel suiker toe en plaats op middelhoog vuur.

Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en plaats een deksel op de pan. Laat de erwtjes zachtjes koken voor ongeveer 2 uur, roer af en toe. 

Haal de erwten van het vuur en roer er 1 theelepel zout, 25 gram boter en het sap van een halve citroen doorheen.

Fish and chips voorbereiden – 15 minuten

Maak de tartaarsaus, dit is optioneel maar hoort eigenlijk wel bij authentieke fish and chips. 

Je kunt de friet zelf snijden, voorbakken en later mooi goudbruin bakken. Je kunt eventueel ook steakhouse friet gebruiken, deze worden in Groot Brittannië vaak gebruikt bij authenthieke fish and chips shops.

Het beste kun je de friet eerst maken en deze warm houden, of gebruik 2 pannen met hete olie zodat de vis zo warm en krokant mogelijk is tijdens het serveren.

Zelf fish and chips maken
Zelf fish and chips maken

Fish and chips maken – 30 minuten

Verhit zonnebloem- of andere neutrale olie in een pan met dikke bodem en verhit tot ongeveer 180 - 185 graden Celsius. Dep de stukken vis droog met keukenpapier.

Plaats 400 gram bloem in de vriezer voor ongeveer een kwartier, het is namelijk belangrijk dat het beslag zo koud mogelijk is. 

Meng de koude bloem samen met 3 theelepels bakpoeder, snuf kurkuma en een halve theelepel zout in een grote kom. Voeg het ijskoude bier toe en meng met een garde tot een glad beslag.

Plaats een laag bloem op een bord, haal de stukken vis door de bloem en zorg ervoor dat deze volledig bedekt zijn. Schud de vis om overtollige bloem te verwijderen en haal deze door het ijskoude beslag. Zorg er wederom voor dat de vis volledig bedekt is met het beslag.

Plaats de vis direct in de hete olie en draai deze direct enkele keren, dit helpt om het beslag textuur te geven. Bak de vis ongeveer 4 tot 5 minuten in de hete olie tot deze mooi goudbruin is. 

Verplaats de vis naar een ovenrek met keukenpapier eronder, zo blijft ook de onderkant krokant terwijl je de resterende vis frituurt. Wanneer je de vis direct op keukenpapier plaatst, zal de onderkant zacht worden.

Herhaal voor de resterende stukken vis, frituur ze bij voorkeur apart omdat de olie anders te snel zal afkoelen door het koude beslag. Je krijgt het beste resultaat als de olie heet is en de vis/beslag zo koud mogelijk.

De fish and chips serveren

Serveer de fish and chips met zout en een paar druppels malt azijn. Authentieke fish and chips wordt geserveerd op een (Britse) krant. Eet smakelijk!

Tips!

Welke vis voor Britse fish and chips?

Voor fish and chips wordt altijd een witvis gebruikt, meestal is dit kabeljauw of schelvis en soms koolvis. Een portie fish and chips is doorgaans tussen de 150 tot 200 gram vis per persoon.

Wat zijn gedroogde erwten?

Voor de bekende ‘mushy peas’, ofwel een doperwten puree, worden groene erwten gebruikt. Dit zijn gedroogde erwten die ook wel eens schokkers worden genoemd, ofwel gedroogde kapucijners/grauwe erwten. Deze doperwten puree is onmisbaar bij de bekende fish and chips. In Groot Brittannië heten deze erwten Marrowfat peas.

Welke erwten kan ik gebruiken voor mushy peas?

Marrowfat peas, ofwel gedroogde groene erwten, bevatten meer zetmeel waardoor je met (diepvries) erwten niet hetzelfde resultaat zult krijgen. Mocht je geen gedroogde erwten kunnen vinden, kun je altijd (diepvries) erwten gebruiken. Je hoeft deze dan enkel te koken en erna met een vork fijner te maken om een soort van ‘mushy peas’ te krijgen.

Hoort er citroen bij Britse fish and chips?

Je kunt citroen bij fish and chips serveren, maar dit hoort eigenlijk niet omdat de vis hier zacht van zal worden. Bij de traditionele fish and chips hoort azijn, niet zomaar azijn maar een paar druppels malt azijn op de chips (friet). Malt azijn is een Britse donkere mout azijn, het is een zachtzure azijn.

Wat vind je van dit recept?

15 waarderingen
😍
15
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Fish and chips"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.