Ohmydish.nl


Bruine bonensoep

Een heerlijke ouderwetse bruine bonensoep is een perfecte avondmaaltijd voor koude dagen. Klaar binnen 45 minuten. Serveer met brood.

Bruine bonensoep
45 minuten 6 personen Hoofdgerechten
Bruine bonensoep

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 potten bruine bonen (465 x 2 = 930 gram totaal)
  • 2 uien
  • 1/2e knolselderij
  • 2 grote preien
  • 1 winterpeen
  • 3 middelgrote kruimige aardappels
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram - niet afgebeeld)
  • boter
  • 1 rookworst
  • 2.5 liter water
  • peper en zout naar smaak
Bruine bonensoep ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • vergiet
  • grote pan
  • houten lepel

Bereiden

45 minuten 6 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/bruine-bonensoep


Voorbereiding -- 15 minuten

Tip: je kunt deze bruine bonensoep ook pureren, wij kozen ervoor om de bonen en andere ingrediënten heel te houden voor extra textuur.

Schil de wortel, knolselderij en aardappelen, was deze en de preien goed onder stromend koud water. Snijd de knolselderij, wortel en aardappels in blokjes en de prei in dunne ringen. 

Pel de uien en snijd deze fijn. Spoel de bruine bonen met water en laat ze dan uitlekken in het vergiet.

Bruine bonensoep
Bruine bonensoep

Bruine bonensoep afmaken -- 30 minuten

Verhit boter in de grote pan en fruit de uien aan. Voeg de blokjes aardappel, knolselderij en wortel toe en bak deze nog enkele minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze nog een minuut mee. 

Voeg dan de preiringen toe en bak nog even mee. Giet er dan het water samen met de bonen, laurierblaadjes en kruidnagel bij. Laat de soep zachtjes koken tot de groenten en aardappelen gaar genoeg zijn, dit zal ongeveer 20 minuten duren.

Je kunt ervoor kiezen om te soep te pureren, dit hebben wij zelf niet gedaan omdat we dit lekkerder vinden. Voeg tijdens de laatste 10 minuten de rookworst toe om deze te verwarmen. 

Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels en breng de soep op smaak met peper en zout. Haal de rookworst er vlak voor het serveren uit en snijd deze in kleine stukjes. Serveer de soep met brood. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
10 stemmen
Volgend recept →
Whisky cocktailsaus

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.