Dit basisrecept voor een taartbodem is ideaal, want het is makkelijk en goedkoop. Je kunt het taartdeeg daarna vullen met allerlei lekkers zoals je favoriete fruit.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 09-08-2019, dit recept is voor 12 personen en duurt 10 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Meng bloem met zout en voeg dan geleidelijk de zachte boter in stukjes toe. Kneed tot een kruimelig deeg.
Klop het ei samen met de suiker en vanille extract los met een vork en voeg dit mengsel toe aan het deeg.
Kneed tot een deegbal is ontstaan, pak dit in met huishoudfolie en laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.
Haal na een uur het deeg uit de koelkast, bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot het in de taartvorm past.
Vet de taartvorm in met boter en bekleed de taartvorm met het deeg. Nu kun je allerlei soorten vullingen op de bodem verdelen en afbakken in de oven, zoals verschillende soorten fruit. Bekijk hier een voorbeeld.
Tip: prik met behulp van een vork gaatjes in de taartbodem om te voorkomen dat de taartbodem omhoog komt tijdens het bakken.
Wanneer je de taartbodem wilt vullen met fruit of banketbakkersroom, dien je de taartbodem eerst blind te bakken. Dit wil zeggen dat je een gewicht op het deeg legt zodat het deeg niet omhoog zal komen en hierdoor mooi egaal zal bakken.
Leg hiervoor een stuk bakpapier op de taartbodem en vul deze met blindbakbonen. Deze worden meestal gemaakt van keramiek, maar je kunt hier eventueel ook gedroogde bonen of zelfs rijst voor gebruiken.
Bak de taartbodem vervolgens mooi goudbruin in ongeveer 10 tot 15 minuten op 180 graden Celsius. Laat de taartbodem afkoelen en verwijder dan de blindbakbonen en het bakpapier. De taartbodem is nu klaar om te vullen met ingrediënten die niet meer de oven in hoeven.
Waarom prik je gaatjes in een taartbodem?
Door gaatjes te prikken in een taartbodem zal de taart tijdens het bakken niet zoveel gaan rijzen. Zo krijg je een veel krokantere taartbodem, wel zo lekker!
Hoe lang kan ik de taartbodem bewaren?
Het lekkerste is om de taartbodem direct te gebruiken voor 1 van je baksels. Je kunt de deegbal ingepakt in huishoudfolie tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren. Haal de deegbal tenminste een half uur voor gebruik uit de koelkast.
Invriezen is ook een mogelijkheid, je kunt het deeg voor de taartbodem dan tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Per 1 persoonsportie:
Hi Floor, dit is een basis recept enkel voor het maken van het deeg en hoe lang je deze erna gaat bakken is geheel afhankelijk wat je met deze taartbodem gaat maken. Je kunt deze bijvoorbeeld vullen met o.a. fruit en een mengsel met ei en room, zoals in het voorbeeld met mirabellen (via de klikbare link ‘fruit’ in het recept). Deze taart bak je een half uur lang op 180 graden.
Je kunt deze taartbodem ook gebruiken om bijvoorbeeld te vullen met slagroom, een mousse of andere ingrediënten die niet de oven in hoeven. Dan kun je de taartbodem blindbakken op 180 graden. Leg hiervoor een stuk bakpapier op de taartbodem en vul deze met blindbakbonen. De taartbodem is dan mooi goudbruin in ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de oven. Na het afkoelen verwijder je de blindbakbonen en kun je de taartbodem gaan vullen.
Je kunt het deeg ook gebruiken om tartelettes te maken, deze kleine taartjes hebben minder tijd nodig om mooi goudbruin te worden. (bijvoorbeeld: https://ohmydish.nl/recept/kokos-mango-tartelettes)
Fijne avond, veel liefs Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.