Apfelstrudel met vanillesaus
😍 41 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Apfelstrudel met vanillesaus vegetarisch

Een apfelstrudel met vanillesaus is een echte klassieker uit de Oostenrijkse keuken. Geliefd bij velen en een echte herfst hit! Met zelfgemaakte vanillesaus.

45 minuten
6 personen
Apfelstrudel met vanillesaus ingrediënten

Recept apfelstrudel met vanillesaus

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept apfelstrudel met vanillesaus allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 24-11-2017, dit recept is voor 6 personen en duurt 45 minuten.

Bijgewerkt op: 17-02-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
40 minuten
Kooktijd
5 minuten
Totale tijd
45 minuten

Voorbereiding – 40 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en plaats hier de plakjes bladerdeeg op, zodat ze kunnen ontdooien.

Zorg dat je ze overlappend neerlegt en aandrukt, zodat je één grote lap krijgt. Je kunt de apfelstrudel ook meteen op de bakplaat maken zodat je deze niet meer hoeft te verplaatsen. 

Terwijl het bladerdeeg ligt te ontdooien, kun je de vulling maken. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. Meng de appelstukjes met citroensap, bloem, kaneel, rozijnen, vanille suiker en 2 eetlepels suiker. Verdeel de vulling in het midden van de grote bladerdeegplak. 

Klop een ei los samen met een eetlepel melk en gebruik dit om het bladerdeeg dicht te plakken. Besmeer de bovenkant hier dan ook mee en bak de apfelstrudel mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten. 

Apfelstrudel met vanillesaus
Apfelstrudel met vanillesaus

Apfelstrudel met vanillesaus afmaken – 5 minuten

Terwijl de apfelstrudel in de oven staat kun je de vanillesaus maken. Verwarm hiervoor 150 ml melk en 200 ml room samen met de vanille. 

Klop ondertussen de eidooiers samen met 50 gram suiker tot deze luchtig en wit zijn geworden. Schenk een beetje van de warme melk en room bij de eidooiers, blijf ondertussen roeren zodat de eidooiers niet gaan stollen.

Schenk nu alles terug in de pan en laat het zachtjes gaar worden op laag vuur. Blijf goed roeren met een siliconen spatel, de vanillesaus zal al snel dikker worden. Als je met je vinger een streep op de spatel trekt en deze blijft zichtbaar, is de vanillesaus gaar. 

De apfelstrudel is het lekkerste als deze warm is, dus je kunt deze meteen in porties verdelen, bestrooien met poedersuiker en serveren met de warme vanillesaus. Geniet ervan!

Tips!

Wat is een apfelstrudel?

Een apfelstrudel, ofwel appelstrudel, is een traditioneel gebak in Oostenrijk. Deze appeltaart van bladerdeeg gevuld met appel en rozijnen is met name in Wenen erg populair. Klassieke combinatie is een apfelstrudel met warme vanillesaus.

Wat is strudeldeeg?

Meestal wordt er bladerdeeg gebruikt voor het maken van apfelstrudel, maar de klassieke bereiding is met strudeldeeg. Strudeldeeg is flinterdun en lijkt op filodeeg. Het wordt gemaakt van bloem, zout, water en zonnebloemolie.

Wat vind je hiervan?

41 waarderingen
😍
41
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
607.24 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
64.72 g
38.54 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
33.53 g
15.32 g
Eiwitten
9.95 g
Vezels
4.80 g
Natrium
279.75 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
1.67 plakje bladerdeeg of 1 grote rol gluten 253.33 25.00 g 2.80 g 15.33 g 6.80 g 3.67 g 0.80 g 233.33 mg 0.20 mg 6.67 mg 2.67 mg 56.67 mg 40.00 mg - 0.13 mg - - - 0.33 mg 0.07 mg 0.20 mg 0.20 mg 0.07 mg - 3.33 µg - - -
0.83 appels 78.75 17.50 g 17.21 g - - 0.58 g 3.35 g 2.92 mg 0.29 mg 5.83 mg 7.29 mg 175.00 mg 14.58 mg 0.15 mg 0.06 mg - - 14.58 mg - - 0.03 mg 0.01 mg 0.07 mg - 4.38 µg - - -
0.33 eetlepel citroensap sulfiet 2.13 0.53 g 0.17 g - - - - 0.13 mg 0.01 mg 0.67 mg 0.47 mg 9.33 mg 1.00 mg 0.02 mg 0.01 mg - - 3.33 mg - - - - - - 0.67 µg - - -
0.17 theelepel gemalen kaneel 1.05 0.18 g - 0.01 g - 0.01 g 0.08 g 0.10 mg 0.13 mg 4.00 mg 0.20 mg 1.67 mg 0.20 mg - 0.01 mg - - 0.10 mg - - - - - - - - - -
0.17 zakje vanille suiker 4.67 1.17 g 1.17 g - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0.17 handvol rozijnen 24.25 5.54 g 5.33 g 0.01 g - 0.21 g 0.45 g 1.67 mg 0.02 mg 2.50 mg 3.33 mg 66.67 mg 9.17 mg 0.01 mg 0.01 mg - - 0.08 mg - - 0.01 mg - 0.01 mg - 0.58 µg - - -
0.33 eetlepel bloem gluten 15.17 2.91 g 0.06 g 0.06 g 0.01 g 0.48 g 0.12 g 0.08 mg 0.04 mg 0.83 mg 0.83 mg 7.50 mg 4.17 mg 0.01 mg 0.05 mg - - - - - 0.01 mg - 0.01 mg - 1.46 µg - - -
0.17 ei ei 14.40 0.11 g 0.02 g 1.00 g 0.25 g 1.25 g - 12.00 mg 0.18 mg 5.00 mg 1.00 mg 13.00 mg 18.00 mg 0.01 mg 0.13 mg 3.50 µg 3.07 µg - 0.18 mg 0.02 mg 0.01 mg 0.03 mg 0.02 mg 0.23 µg 6.00 µg 0.11 mg 0.02 µg -
25 ml melk melk 15.50 1.08 g 1.08 g 0.85 g 0.53 g 0.93 g - 11.00 mg - 30.00 mg 2.50 mg 40.00 mg 24.75 mg - 0.13 mg - - 0.50 mg 0.03 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.04 mg 0.01 mg 0.10 µg 1.00 µg - - -
33.33 ml room melk 112.33 0.93 g 0.93 g 12.00 g 6.67 g 0.67 g - 11.67 mg - 25.00 mg 3.33 mg 31.67 mg 20.00 mg - 0.07 mg - - 0.33 mg 0.30 mg 0.12 mg 0.01 mg 0.03 mg 0.01 mg 0.07 µg 1.00 µg - - -
0.17 eetlepel eetlepel vanille extract of 1/2 vanille stokje 5.76 1.52 g 1.52 g - - - - 0.18 mg - 0.22 mg 0.06 mg 2.96 mg 0.12 mg - - - - - - - - - - - - - - -
8.33 gram suiker 33.50 8.25 g 8.25 g - - - - - 0.01 mg - 0.17 mg 0.33 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.67 eidooiers ei 46.40 - - 4.27 g 1.07 g 2.16 g - 6.67 mg 0.96 mg 18.67 mg 1.33 mg 18.67 mg 78.67 mg 0.05 mg 0.51 mg - 7.33 µg - 0.67 mg 0.07 mg 0.04 mg 0.05 mg 0.40 mg 0.27 µg 21.33 µg 0.35 mg 0.09 µg -
poedersuiker - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    607.24 64.72 g 38.54 g 33.53 g 15.32 g 9.95 g 4.80 g 279.75 mg 1.84 mg 99.39 mg 23.19 mg 423.46 mg 210.65 mg 0.25 mg 1.09 mg 3.50 µg 10.40 µg 18.93 mg 1.51 mg 0.28 mg 0.31 mg 0.38 mg 0.60 mg 0.66 µg 39.75 µg 0.46 mg 0.12 µg -
4 reacties op "Apfelstrudel met vanillesaus"
Geke moses zegt op 10-02-2018
Graag wil ik de nieuwsbrief ontvangen
Ohmydish zegt op 10-02-2018
Hallo Geke, we hebben je ingeschreven en je zult maandag de eerste nieuwsbrief ontvangen :)
Maria zegt op 17-02-2025
Vandaag gemaakt en iedereen heeft gesmuld was heerlijk
Véronique zegt op 17-02-2025
Dankjewel, fijn om te horen Maria! Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.