Ohmydish.nl


Apfelstrudel met vanillesaus

Een apfelstrudel met vanillesaus is een echte klassieker uit de Duitse keuken. Geliefd bij velen en een echte herfsthit! Met zelfgemaakte vanillesaus.

Apfelstrudel met vanillesaus
45 minuten 6 personen Taart en cake
Apfelstrudel met vanillesaus

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 10 plakjes bladerdeeg of 1 grote rol
  • 5 appels (bijv. Jonagold of Elstar)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 zakje vanille suiker
  • handvol rozijnen
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 150 ml melk + 1 eetlepel extra
  • 200 ml room
  • 1 eetlepel vanille extract of 1/2 vanille stokje
  • 50 gram suiker + 1 eetlepel extra
  • 4 eidooiers
  • poedersuiker
Apfelstrudel met vanillesaus ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • optioneel: deegroller
  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • grote kom
  • siliconen kwast
  • middelgrote pan
  • siliconen spatel
  • elektrische mixer

Recept printen Bekijk reacties (2) Opslaan in collectie

Bereiden

45 minuten 6 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/apfelstrudel-met-vanillesaus


Voorbereiding -- 40 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en plaats hier de plakjes bladerdeeg op, zodat ze kunnen ontdooien. Zorg dat je ze overlappend neerlegt en aandrukt, zodat je één grote lap krijgt. Je kunt de apfelstrudel ook meteen op de bakplaat maken zodat je deze niet meer hoeft te verplaatsen. 

Terwijl het bladerdeeg ligt te ontdooien, kun je de vulling maken. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. Meng de appelstukjes met citroensap, bloem, kaneel, rozijnen, vanille suiker en 2 eetlepels suiker. Verdeel de vulling in het midden van de grote bladerdeegplak. 

Klop een ei los samen met een eetlepel melk en gebruik dit om het bladerdeeg dicht te plakken. Besmeer de bovenkant hier dan ook mee en bak de apfelstrudel mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten. 

Apfelstrudel met vanillesaus
Apfelstrudel met vanillesaus

Apfelstrudel met vanillesaus afmaken -- 5 minuten

Terwijl de apfelstrudel in de oven staat kun je de vanillesaus maken. Verwarm hiervoor 150 ml melk en 200 ml room samen met de vanille. 

Klop ondertussen de eidooiers samen met 50 gram suiker tot deze luchtig en wit zijn geworden. Schenk een beetje van de warme melk en room bij de eidooiers, blijf ondertussen roeren zodat de eidooiers niet gaan stollen. Schenk dan alles terug in de pan en laat het zachtjes gaar worden op laag vuur. Blijf goed roeren met een siliconen spatel, de vanillesaus zal al snel dikker worden. Als je met je vinger een streep op de spatel trekt en deze blijft zichtbaar, is de vanillesaus gaar. 

De apfelstrudel is het lekkerste als deze warm is, dus je kunt deze meteen in porties verdelen, bestrooien met poedersuiker en serveren met de warme vanillesaus. Geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
3 stemmen
← Vorig recept
Pompoenlasagne met erwtjes
Volgend recept →
Hutspot

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.