Een apfelstrudel met vanillesaus is een echte klassieker uit de Oostenrijkse keuken. Geliefd bij velen en een echte herfst hit! Met zelfgemaakte vanillesaus.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 24-11-2017, dit recept is voor 6 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en plaats hier de plakjes bladerdeeg op, zodat ze kunnen ontdooien.
Zorg dat je ze overlappend neerlegt en aandrukt, zodat je één grote lap krijgt. Je kunt de apfelstrudel ook meteen op de bakplaat maken zodat je deze niet meer hoeft te verplaatsen.
Terwijl het bladerdeeg ligt te ontdooien, kun je de vulling maken. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. Meng de appelstukjes met citroensap, bloem, kaneel, rozijnen, vanille suiker en 2 eetlepels suiker. Verdeel de vulling in het midden van de grote bladerdeegplak.
Klop een ei los samen met een eetlepel melk en gebruik dit om het bladerdeeg dicht te plakken. Besmeer de bovenkant hier dan ook mee en bak de apfelstrudel mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten.
Terwijl de apfelstrudel in de oven staat kun je de vanillesaus maken. Verwarm hiervoor 150 ml melk en 200 ml room samen met de vanille.
Klop ondertussen de eidooiers samen met 50 gram suiker tot deze luchtig en wit zijn geworden. Schenk een beetje van de warme melk en room bij de eidooiers, blijf ondertussen roeren zodat de eidooiers niet gaan stollen.
Schenk nu alles terug in de pan en laat het zachtjes gaar worden op laag vuur. Blijf goed roeren met een siliconen spatel, de vanillesaus zal al snel dikker worden. Als je met je vinger een streep op de spatel trekt en deze blijft zichtbaar, is de vanillesaus gaar.
De apfelstrudel is het lekkerste als deze warm is, dus je kunt deze meteen in porties verdelen, bestrooien met poedersuiker en serveren met de warme vanillesaus. Geniet ervan!
Wat is een apfelstrudel?
Een apfelstrudel, ofwel appelstrudel, is een traditioneel gebak in Oostenrijk. Deze appeltaart van bladerdeeg gevuld met appel en rozijnen is met name in Wenen erg populair. Klassieke combinatie is een apfelstrudel met warme vanillesaus.
Wat is strudeldeeg?
Meestal wordt er bladerdeeg gebruikt voor het maken van apfelstrudel, maar de klassieke bereiding is met strudeldeeg. Strudeldeeg is flinterdun en lijkt op filodeeg. Het wordt gemaakt van bloem, zout, water en zonnebloemolie.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.