Makkelijke andijvieschotel met ham en kaas, of zonder ham voor een vegetarische versie. Heerlijk met bechamel saus en een krokante kaaslaag.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 30-07-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Tip: voor een vegetarische versie kun je heel gemakkelijk enkel de hamblokjes weglaten, voeg dan wel een beetje extra zout toe.
De andijvie die wij gebruikten kwam uit onze moestuin dus, er zat veel zand in maar was super vers!
Was de andijvie daarom extra goed en maak deze daarna goed droog en snijd de andijvie in reepjes en zet apart.
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Verhit een beetje olijfolie in een grote bakpan en fruit de ui en knoflook ongeveer 2 minuten aan.
Voeg dan beetje bij beetje de andijvie toe, je zult merken dat de andijvie snel slinkt en je steeds een handvol toe kan voegen.
Voeg vervolgens 2 eetlepels kerrie poeder en hamblokjes toe en breng op smaak met peper en zout.
Laat de gebakken andijvie uitlekken in een vergiet, zodat de ovenschotel niet te vochtig zal zijn. Een beetje vocht zal de ovenschotel altijd wel hebben, maar dat is niet erg.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Maak nu de bechamel saus, maar dan met extra toevoeging van kaas.
Verhit boter in een middelgrote pan en wacht tot de bubbels weg zijn maar de boter niet is verkleurd.
Voeg dan de bloem in 1 keer toe en roer goed met een houten lepel. Laat het nog een paar minuten garen, als je dit niet doet zal de saus een bloemige smaak hebben.
Het bloem en boter mengsel heet een roux en wordt gebruikt als bindmiddel. Laat de roux afkoelen.
Verwarm in een andere pan de melk met 2 laurierblaadjes. Laat deze niet aan de kook komen.
Zodra de melk warm is, verwijder je de laurierblaadjes en schenk de melk langzaam bij de roux. Blijf roeren met een garde om klontjes en aanbranden te voorkomen.
Je zult merken dat na enkele minuten de saus al zal indikken. Voeg dan een grote handvol kaas toe en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de uitgelekte andijvie over de ovenschaal en verdeel de saus daarna gelijkmatig over de andijvie.
Maak de ovenschotel af met een laag kaas en bak in de oven voor ongeveer 20 minuten, of tot de kaas mooi goudbruin is.
Probeer deze ovenschotel eens in combinatie met naturel gekookte pasta. Eet smakelijk!
Per 1 persoonsportie:
Hoi Rob, bedankt voor je bericht.
Roux proef je nooit terug in een saus, behalve als je deze niet lang genoeg hebt laten garen. Als je saus naar bloem smaakt, is dit een teken dat de roux die niet gaar is (dit staat ook vermeld in het recept).
Ik neem aan dat je de smaak van andijvie bedoeld ipv spinazie. Deze ovenschotel bevat een hele kilo andijvie, omdat het zoveel is zal de smaak hiervan naar achter verdringen mijns inziens niet snel gebeuren.
Wat betreft nog iets nodig, in het recept staat erbij vermeld dat deze ovenschotel erg lekker is met pasta. Met aardappelpuree of gekookte aardappelen is natuurlijk ook een heerlijke combinatie!
Fijne avond, veel liefs Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.