Ohmydish.nl


Andijvieschotel met ham en kaas

Makkelijke andijvieschotel met ham en kaas, of zonder ham voor een vegetarische versie. Heerlijk met bechamel saus en een krokante kaaslaag.

45 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Andijvieschotel met ham en kaas

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kg verse andijvie
  • 200 gram hamblokjes *Tip
  • 300 gram geraspte kaas (wij gebruikten jong belegen en oude kaas)
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 750 ml melk
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels kerrie poeder
  • peper en zout naar smaak
  • 1 grote ui
  • 3 knoflooktenen
  • olijfolie
Andijvieschotel met ham en kaas ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • grote kom
  • sla centrifuge
  • snijplank & koksmes
  • grote bakpan
  • vergiet
  • grote ovenschotel
  • oven
  • 2 middelgrote pannen
  • houten lepel
  • garde

Bereiden


45 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/andijvieschotel-met-ham-en-kaas


Voorbereiding -- 15 minuten

*Tip: voor een vegetarische versie kun je heel gemakkelijk enkel de hamblokjes weglaten, voeg dan wel een beetje extra zout toe.

De andijvie die wij gebruikten kwam uit onze moestuin dus, er zat veel zand in maar was super vers! Was de andijvie daarom extra goed en maak deze daarna goed droog en snijd de andijvie in reepjes en zet apart. Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn.

Verhit een beetje olijfolie in een grote bakpan en fruit de ui en knoflook ongeveer 2 minuten aan. Voeg dan beetje bij beetje de andijvie toe, je zult merken dat de andijvie snel slinkt en je steeds een handvol toe kan voegen. Voeg vervolgens 2 eetlepels kerrie poeder en hamblokjes toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de gebakken andijvie uitlekken in een vergiet, zodat de ovenschotel niet te vochtig zal zijn. Een beetje vocht zal de ovenschotel altijd wel hebben, maar dat is niet erg.

Andijvieschotel met ham en kaas Andijvieschotel met ham en kaas

Andijvieschotel met ham en kaas afmaken -- 30 minutes

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak nu de bechamel saus, maar dan met extra toevoeging van kaas. Verhit boter in een middelgrote pan en wacht tot de bubbels weg zijn maar de boter niet is verkleurd. Voeg dan de bloem in 1 keer toe en roer goed met een houten lepel. Laat het nog een paar minuten garen, als je dit niet doet zal de saus een bloemige smaak hebben. Het bloem en boter mengsel heet een roux en wordt gebruikt als bindmiddel. Laat de roux afkoelen.

Verwarm in een andere pan de melk met 2 laurierblaadjes. Laat deze niet aan de kook komen. Zodra de melk warm is, verwijder je de laurierblaadjes en schenk de melk langzaam bij de roux. Blijf roeren met een garde om klontjes en aanbranden te voorkomen. Je zult merken dat na enkele minuten de saus al zal indikken. Voeg dan een grote handvol kaas toe en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de uitgelekte andijvie over de ovenschaal en verdeel de saus daarna gelijkmatig over de andijvie. Maak de ovenschotel af met een laag kaas en bak in de oven voor ongeveer 20 minuten, of tot de kaas mooi goudbruin is.

Probeer deze ovenschotel eens in combinatie met naturel gekookte pasta, heerlijk! Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
3 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Chimichurri bbq kipspiesen

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.