Ohmydish.nl


Amandel cruffins

Amandel cruffins, oftewel een combinatie van croissants en muffins. Krokant door het amandelschaafsel en de vele laagjes en fris door de citroen.

Amandel cruffins
1 uur 12 personen Ontbijt
Amandel cruffins

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

Ingrediënten deeg

  • 150 ml lauwwarm water
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • 300 gram bloem
  • 60 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel zout

Ingrediënten vulling

  • 120 gram zachte en smeerbare boter + extra om in te vetten
  • ongeveer 80 gram amandelschaafsel
  • 6 eetlepels suiker
  • 1 citroen (rasp)
  • poedersuiker om te bestuiven
Amandel cruffins ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • kleine kom
  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie of schone theedoek
  • muffinvorm (voor 12 muffins)
  • siliconen kwast
  • deegroller
  • optioneel: pasta machine
  • lepel
  • citrusrasp
  • oven

Recept printen Bekijk reacties (4) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 12 personen Ontbijt

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/amandel-cruffins


Einde van de maand alweer, wat vliegt de tijd! Maar jullie weten vast alweer wat dit betekent... foodblogswap! Dit keer mocht ik iets kiezen van Patesserie en ik koos voor de amandel cruffins omdat ik zin had in amandelen en deze er echt super lekker uitzagen. Ik ben ontzettend fan van fris gebak, dus ik gebruikte als twist citroenrasp.

Voorbereiding -- 15 minuten + wachttijd

Los de gist samen met een theelepel suiker op in het lauwwarme water. Laat het enkele minuten staan, je zult merken dat het mengsel schuimig begint te worden.

Meng ondertussen de bloem samen met de boter en voeg er dan het gistmengsel aan toe en na kort kneden ook het zout. Je kunt het kneden met een machine of met de hand, kneed tot er een soepele deegbal ontstaat. Plaats de deegbal in een kom en dek af met folie of een vochtige warme theedoek. Laat het deeg een uur rijzen, of tot het verdubbeld is. Vet een muffinvorm in met boter en zet opzij.

Amandel cruffins Amandel cruffins

Amandel cruffins afmaken -- 45 minuten + wachttijd

Verdeel het deeg in 6 delen. Bestuif je aanrecht met bloem en rol de delen uit in een dunne lange plak. Dit kun je het beste met een pasta machine doen, want dat gaat het makkelijkste. Als je deze niet hebt gebruik dan een deegroller en rol elk stuk zo dun mogelijk in een lang stuk.

Besmeer elke plak met boter, verdeel er suiker en amandelschaafsel over en als laatst rasp van een citroen. Rol alle dunne plakken op en druk deze rollen vervolgens iets platter.

Snijd deze rollen in de lengte en rol ze dan nogmaals op, plaats ze in de ingevette muffinvorm met de laagjes zichtbaar naar boven. Laat ze nogmaals een uur rijzen.

Amandel cruffins deeg Amandel cruffins deeg

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak ze dan mooi goudbruin in ongeveer 25 minuten. Laat ze een beetje afkoelen, bestrooi met poedersuiker en geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen
Volgend recept →
Honingkip

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.