Zelf ricotta maken doe je met maar 3 ingrediënten en is ontzettend makkelijk. Dat zoiets eenvoudigs zo lekker kan zijn, heerlijke verse ricotta is heel veelzijdig voor pasta, risotto, taarten en meer.
Het is belangrijk om volle melk te gebruiken, het vetpercentage in de melk zal namelijk het juiste resultaat geven bij het maken van ricotta.
Deze verse ricotta is heel veelzijdig, je kunt er alle kanten mee op. Van de lekkerste ravioli vulling tot lasagne, taarten en zelfs door de stamppot.
Je kunt eventueel ook zonder karnemelk zelf ricotta maken, gebruik dan het sap van een citroen. Een halve citroen voor een liter volle melk is ongeveer voldoende. Het zuur van de karnemelk of citroen zorgt ervoor dat de melk gaat schiften, en dat is precies de bedoeling.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 13-02-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwarm 1 liter volle melk samen met 250 ml karnemelk in een middelgrote pan op matig vuur tot je een temperatuur bereikt van ongeveer 80 graden.
Als je geen thermometer hebt, betekent dit nét onder het kookpunt.
Blijf regelmatig roeren, je wil juist dat de melk gaat schiften. Als de melk begint te schiften, zet je het vuur uit en laat je deze ongeveer 15 minuten staan.
Zet een fijne zeef met kaasdoek klaar, je kunt eventueel ook een schone theedoek gebruiken.
Giet de geschifte melk door de kaasdoek en voeg een theelepel zout toe terwijl het mengsel nog in de kaasdoek zit.
Zet in de koelkast tot het volledig is afgekoeld, je zult merken dat al na ongeveer 3 uur het vocht is onttrokken en het mengsel stevig is geworden.
Je kunt er ook voor kiezen de ricotta minder lang te laten uitlekken, dan zal de ricotta iets minder stevig zijn.
Je kunt het mengsel nu bijvoorbeeld in een bakje doen zodat je een mooie vorm krijgt, of je kunt de ricotta direct gebruiken.
Je kunt het vocht wat onttrokken is (de wei) opnieuw verwarmen, dit laat je ook weer schiften en giet het in de kaasdoek.
Nadat het is afgekoeld en het vocht is onttrokken, heb je opnieuw ricotta gemaakt.
Dit is de officiële ricotta, die gemaakt wordt met een bijproduct (wei) van het maken van kaas (wrongel).
Je kunt verse ricotta maar enkele dagen in de koelkast bewaren. Maak er bijvoorbeeld één van onze ricotta recepten mee, eet smakelijk!
Wat is ricotta?
Ricotta is een frisse en zachte Italiaanse kaas die officieel geen kaas is en officieel gemaakt wordt van wei, het bijproduct dat overblijft na het maken van kaas. Dit vloeibare product krijg je pas na het maken van kaas doordat de wrongel achterblijft in de kaasdoek en het vocht wat eruit komt heet wei, dit wordt opnieuw gekookt en zodra dit gaat schiften is dat wat er overblijft in de kaasdoek de ricotta. De wei wordt dus letterlijk een tweede keer gekookt, ricotta kan dan ook vertaald worden naar “dubbel gekookt”.
Hoe smaakt ricotta?
Ricotta is een milde kaas met een lichtzoete en iets zurige smaak en een licht korrelige structuur.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.