Spinazie en ricotta ravioli

(6)

Recept voor verse spinazie en ricotta ravioli, echt ontzettend de moeite waard. Heel makkelijk gerecht met zelfgemaakte ricotta.

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Spinazie en ricotta ravioli

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram spinazie
  • 200 gram type "00" bloem (Italiaanse bloem voor pasta)
  • 1 ei
  • 1 knoflookteen
  • 1 sjalot
  • klein handje basilicum + extra voor garnering
  • 1 liter volle melk + 250 ml karnemelk om je eigen ricotta te maken, of gebruik 6 eetlepels gekochte ricotta
  • 6 eetlepels pijnboompitten
  • 6 eetlepels geraspte parmezaanse kaas (of Grana Padano)
  • peper en zout naar smaak
Spinazie en ricotta ravioli Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote kookpan
  • fijne zeef
  • kaasdoek
  • blender
  • elektrische mixer met platte menghaak
  • pasta machine
  • ravioli snijder
  • slacentrifuge
  • grote bakpan
  • grote kookpan
  • schuimspaan

Bereiding


Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/spinazie-en-ricotta-ravioli


Zelf ricotta maken – 20 minuten + wachttijd

We beginnen met het maken van de ricotta. Het is super makkelijk en super lekker. Verwarm de melk en karnemelk in de middelgrote pan op matig vuur tot je een temperatuur bereikt van ongeveer 80 graden. Als je geen thermometer hebt, betekent dit net onder het kookpunt.

Blijf regelmatig roeren, je wil juist dat de melk gaat schiften. Als de melk begint te schiften, zet je het vuur uit en laat je het ongeveer 15 minuten staan. Zet een fijne zeef met kaasdoek klaar in de wasbak, je kunt ook een schone theedoek gebruiken.

Giet de geschifte melk door de kaasdoek en voeg een theelepel zout toe terwijl het mengsel nog in de kaasdoek zit. Zet in de koelkast tot het volledig is afgekoeld, je zult merken dat al het vocht is onttrokken.

Dat is geweldig, vind je ook niet? Want wat er overblijft, is de smaakvolle ricotta! Je kunt de zelfgemaakte ricotta in een afgesloten bak bewaren tot wel 5 dagen. 

Spinazie en ricotta ravioli
Spinazie en ricotta ravioli

Voorbereiden van het pasta deeg – 15 minuten

Als je verse spinazie gebruikt, moet je het waarschijnlijk nog wassen in koud water. Misschien wel twee keer, om er zeker van te zijn dat al het zand is verwijderd.

Je kunt ook de dikkere steeltjes verwijderen, afhankelijk van welk type spinazie je gebruikt. Gebruik een slacentrifuge om de spinazie te drogen. Je kunt uiteraard ook eventueel diepvries spinazie gebruiken.

Verhit olijfolie in een grote bakpan en voeg de spinazie toe, je zult ze in gedeeltes toe moeten voegen omdat het anders niet zal passen. Kook de spinazie tot deze volledig is geslonken.

Breng op smaak met peper en zout en laat een beetje afkoelen. Gebruik een blender om de spinazie vervolgens zo fijn mogelijk te maken. Gebruik ongeveer 100 gram spinazie voor het pasta deeg en voeg de bloem en het ei toe.

Mix op matige snelheid als je een elektrische mixer gebruikt tot er een deegbal ontstaat. Het deeg mag niet te plakkerig zijn. Wikkel de deeg bal met folie en leg in de koelkast voor ongeveer een uur.

Pel en snijd de sjalot en knoflookteen zo fijn mogelijk. Hak de pijnboompitten grof.

Koken van de spinazie en ricotta ravioli – 15 minuten

Snijd de basilicum grof en meng met de ricotta, pijnboompitten, spinazie, sjalot en knoflook en breng op smaak met peper en zout. Zet de vulling apart en vul een grote pan met water en breng aan de kook.

Haal de pasta uit de koelkast en verdeel in 4 gelijke balletjes. Rol deze een voor door de pasta machine tot je 4 plakken deeg hebt van een dikke van ongeveer stand 6.

Leg de plakken naast elkaar op een licht bebloemd werkblad en verdeel de vulling over 2 van de plakken. Houd een kleine ruimte tussen elke lepel vulling.

Je kunt de ravioli zo groot maken als je wil. Leg de andere plakken erop en gebruik je handen om voorzichtig de lucht rondom de vulling eruit te duwen.

Gebruik de ravioli snijder om gelijke vierkanten te snijden. Kook de vers gemaakte ravioli voor ongeveer 2 tot 3 minuten.

Verse pasta hoeft niet lang te koken, dus blijf erbij terwijl de pasta kookt. Je kunt ook zien of de ravioli gaar is als deze gaat drijven.

Serveer met meer geraspte parmezaanse kaas en garneer eventueel met basilicum blaadjes, eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

6 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.