Ohmydish.nl


Zelf ravigottesaus maken

Deze heerlijke romige saus is super lekker bij vis, bekend van de kibbeling bij de viskraam. Wist je dat zelf ravigottesaus maken heel makkelijk is?

10 minuten 4 personen Sauzen
Zelf ravigottesaus maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 3 eetlepels mayonaise
  • anderhalve eetlepel crème fraîche of zure room
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 4 kleine zure augurken
  • 1 sjalot
  • 1 theelepel mosterd
  • klein handjevol verse bieslook
  • paar takjes verse peterselie
  • paar takjes verse dragon
  • peper en zout naar smaak
Zelf ravigottesaus maken ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • middelgrote kom

Bereiden


10 minuten 4 personen Sauzen

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-ravigottesaus-maken


Ravigottesaus maken – 10 minuten

Tip: Als je geen verse dragon kunt vinden, kun je eventueel gedroogde dragon gebruiken.

Pel de sjalot en snijd deze zo fijn mogelijk. Snijd de augurkjes zo fijn mogelijk en hak de kappertjes fijn. Hak de verse bieslook, peterselie en dragon fijn.

Zelf ravigottesaus maken
Zelf ravigottesaus maken

Meng de sjalot samen met augurkjes, kappertjes, bieslook, peterselie en dragon. Maak de saus af door er mayonaise, crème fraîche en mosterd doorheen te roeren.

Breng de saus op smaak met peper en zout, lekker om te serveren bij kibbeling. Eet smakelijk!

Zelf ravigottesaus maken: veelgestelde vragen

Wat is ravigottesaus?

Ravigotte, of eigenlijk ravigote is een Franse saus. Het is officieel een dressing (vinaigrette) op basis van kappertjes, tuinkruiden en ui.

Waarom lijkt de Nederlandse ravigottesaus niet op de officiële Franse ravigote?

Waar de verwarring precies vandaan is gekomen, is onbekend. Bij de viskraam krijg je namelijk ravigottesaus bij de kibbeling, ofwel een romige saus met kappertjes, tuinkruiden en ui. Eigenlijk is het vergelijkbaar met een remouladesaus, die in de volksmond meestal ravigottesaus genoemd wordt.

Wat is het verschil tussen ravigottesaus, remoulade en tartaarsaus?

Het zijn alle drie sauzen op basis van mayonaise, maar een ravigottesaus is extra romig door het toevoegen van crème fraîche (of zure room). Terwijl er in een tartaarsaus o.a. ook gekookte eieren zitten. Een remoulade is eigenlijk een salade van knolselderij. Maar de remouladesaus is in principe hetzelfde als een Nederlandse ravigottesaus, maar dan minder romig.

Wat vind jij van dit recept?
19 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Maizena koekjes
Volgend recept →
Gnocchi met spinazie

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.