Ohmydish.nl


Mini sjalot tarte tatin

Een makkelijk vegetarisch voorgerecht voor de kerstdagen, of een andere feestelijke gelegenheid! Klaar in een half uur, recept voor 4 personen.

30 minuten 4 personen Lunch
Mini sjalot tarte tatin

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • grote handvol kleine sjalotjes
  • 100 gram suiker
  • snufje zout
  • 4 bladerdeeg plakjes
  • optioneel: cranberry saus en bieslook om erbij te serveren
Mini sjalot tarte tatin ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 kleine bakvormpjes
  • kleine sauspan
  • kleine garde
  • snijplank & koksmes
  • ronde uitsteker (dezelfde maat als de bakvormpjes)
  • vork

Bereiden


30 minuten 4 personen Lunch

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/mini-sjalot-tarte-tatin


Voorbereiding -- 10 minuten

Laat de suiker op laag vuur zachtjes karamelliseren tot een hele lichte karamel. Voeg een snufje zout toe en roer tot een gladde en mooie karamel. Wees voorzichtig, want karamel is erg heet!

Schenk de karamel op de bodem van de kleine bakvormpjes, het hoeft maar een heel dun laagje te zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Pel de sjalotten en snijd ze door de helft. Verdeel de sjalotten over de bodem van de bakvormpjes. Gebruik een ronde uitsteker om rondjes bladerdeeg uit te steken die precies in de vormpjes passen en leg ze bovenop de sjalotten. Prik een paar gaatjes in het bladerdeeg met een vork, om te voorkomen dat de bladerdeeg teveel omhoog gaat komen tijdens het bakken.

Als je er een cranberry saus bij wilt serveren, kun je dit heel makkelijk zelf maken. Dat kan ook terwijl de tarte tatins in de oven staan. Alles wat je hoeft te doen is verse cranberries te koken in een beetje sinaasappelsap en een eetlepel suiker. Je zult de cranberries horen poppen zodra ze klaar zijn. Met een staafmixer maak je er vervolgens een gladde saus van mocht je dit willen.

Mini sjalot tarte tatin Mini sjalot tarte tatin

Mini sjalot tarte tatin bakken -- 20 minuten

Bak de tarte tatins gaar in ongeveer 20 tot 25 minuten, afhankelijk van de oven.

Haal ze direct uit de vormpjes, zodra je de vorm omdraait gaat het taartje er vervolgens meestal meteen uit. Dit gaat namelijk het beste zodra ze nog heet zijn. De karamel is weer vloeibaar geworden door de hitte van de oven, dus deze kun je gebruiken als een sausje. Serveer de sjalot tarte tatins eventueel met cranberry saus en garneer met bieslook. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
2 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Broodje pulled pork

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.