Turkse dürüm

(13)

Een Turkse dürüm is makkelijk om thuis zelf te maken, met lamsvlees, kruiden, ijsbergsla, tomaat en rode ui. Met een beetje pit en knoflooksaus, zoals het hoort!

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten
Turkse dürüm

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 600 gram lamsvlees
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • ½e theelepel fijn zout
  • 6 grote dürüm vellen
  • knoflooksaus
  • ¼e ijsbergsla
  • 4 tomaten
  • 1 rode ui
  • optioneel: Turkse pepers en/of hete saus
Turkse dürüm Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • middelgrote kom
  • contactgrill

Bereiding


Kooktijd 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/turkse-durum


Je kunt eventueel ook tortilla's gebruiken ipv dürüm vellen, deze zullen iets harder worden dan de zachte dürüm vellen.

Voorbereiding – 15 minuten + wachttijd

Begin met het voorbereiden van de Döner (kebab).

Verwijder eventueel overtollig vet en spieren van het lamsvlees. Snijd het lamsvlees dan in kleine stukjes en voeg paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder, oregano en zout toe. 

Meng goed en marineer het vlees minstens een half uur. Als je het vlees een hele nacht laat marineren, zal het vlees smaakvoller zijn.

Maak een knoflooksaus zodat de smaken kunnen intrekken, je kunt eventueel ook kant-en-klaar knoflooksaus gebruiken.

Turkse dürüm
Turkse dürüm

De Turkse dürüm afmaken – 30 minuten

Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd de tomaten in halve plakjes. Snijd de ijsbergsla in fijne reepjes. Pel de rode ui en snijd deze in (halve) ringen. 

Besmeer een dürüm tortilla met knoflooksaus. Plaats in het midden een streep van het vlees, maar laat de onderkant vrij. Verdeel hier sla, tomaat en rode ui over.

Optioneel kun je hier ook nog een Turkse peper in stukjes aan toevoegen en/of een beetje hete saus. Vouw de onderkant naar boven en rol de tortilla strak op.

Als je geen contactgrill hebt, kun je eventueel ook een grill pan gebruiken. Plaats de opgerolde dürüm in de contactgrill en grill deze enkele minuten, tot aan beide kanten het grill patroon zichtbaar is.

Rol de onderkant in aluminiumfolie en serveer direct. Herhaal voor de resterende dürüm. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

13 stemmen

Turkse dürüm: Veel gestelde vragen

Wat zijn dürüm vellen?

Dürüm vellen zijn een soort Turkse tortilla's/Turkse broodjes, ze zijn groter en zachter dan standaard tortilla's/wraps. Ze zijn vrij neutraal van smaak, daarom passen ze zo goed bij het kruidige vlees.

Waar kan ik dürüm vellen kopen?

Dürüm vellen zijn bij de meeste supermarkten en toko's te koop.

Wat betekent döner?

Vanuit het Turks betekent döner ‘draaiend’. Een dürüm döner is dus een opgerold broodje gevuld met vlees van een draaiend spit.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.