Telor Kuning

(37)

Telor Kuning, ofwel eieren in een kruidige kokossaus, zijn een perfect bijgerecht bij de rijsttafel. Een Indonesische klassieker met ontzettend veel smaak.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-01-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Bijgerechten
Telor Kuning

Ingrediënten


  • 12 eieren
  • scheut zonnebloemolie
  • 2 stengels citroengras
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 citroenblaadjes
  • 250 ml kokosmelk
  • 250 ml water

Ingrediënten boemboe

  • 2 kemiri noten
  • 2 cm verse gember
  • 2 cm verse galanga
  • 2 sjalotjes
  • 2 knoflooktenen
  • 1 rode peper
  • halve theelepel kurkuma
  • halve theelepel zout
Telor Kuning Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • middelgrote diepe bakpan
  • snijplank & koksmes
  • kleine lepel
  • vijzel of kleine blender
  • houten lepel

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/telor-kuning


Voorbereiding – 20 minuten

Kook de eieren 7 minuten lang en laat ze dan schrikken onder stromend koud water. Pel de eieren en zet opzij.

Rooster ondertussen de kemiri noten kort in een droge bakpan, zo zullen deze meer smaak krijgen. Hak de noten vervolgens grof.

Schil de verse gember en galanga met een lepeltje en snijd deze grof. Pel de sjalotjes en knoflooktenen en snijd deze ook grof. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de rode peper voor een mildere variant. 

Maak een boemboe door de kemiri noten, gember, galanga, sjalotjes, knoflooktenen, rode peper, kurkuma en zout te pureren tot een glad mengsel. Dit kun je met een vijzel of met een kleine blender doen.

Telor Kuning
Telor Kuning

De telor kuning afmaken – 40 minuten

Verhit een scheutje olie in een diepe bakpan en fruit hierin de boemboe enkele minuten. Leg een knoop in de citroengras stengel en voeg deze samen met de citroenblaadjes en laurierblaadjes toe. 

Voeg 250 ml water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de kokosmelk toe, laat het ongeveer een half uur zachtjes pruttelen tot een mooie dikke saus.

Snijd de gekookte eieren door de helft. Breng de saus op smaak met zout en voeg de gehalveerde eieren toe. Eet smakelijk!

Tip: bekijk meer recepten om zelf thuis een lekkere Indische rijsttafel te maken.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 10-01-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-01-2024


Waardeer dit recept!
37 stemmen

Telor Kuning: Veel gestelde vragen

Wat betekent telor kuning?

Telor betekent eieren, kuning betekent geel. Ofwel eieren in gele saus.

Waar komt telor kuning vandaan?

Telor Kuning is een Indonesisch gerecht dat veelal onderdeel is van een rijsttafel.

0 reacties op Telor Kuning

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.