Telor Kuning

(32)

Telor Kuning, ofwel eieren in een kruidige kokossaus, zijn een perfect bijgerecht bij de rijsttafel. Een Indonesische klassieker met ontzettend veel smaak.

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Bijgerechten
Telor Kuning

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 12 eieren
  • scheut zonnebloemolie
  • 2 stengels citroengras
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 citroenblaadjes
  • 250 ml kokosmelk
  • 250 ml water

Ingrediënten boemboe

  • 2 kemiri noten
  • 2 cm verse gember
  • 2 cm verse galanga
  • 2 sjalotjes
  • 2 knoflooktenen
  • 1 rode peper
  • halve theelepel kurkuma
  • halve theelepel zout
Telor Kuning Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote diepe bakpan
  • snijplank & koksmes
  • kleine lepel
  • vijzel of kleine blender
  • houten lepel

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/telor-kuning


Voorbereiding – 20 minuten

Kook de eieren 7 minuten lang en laat ze dan schrikken onder stromend koud water. Pel de eieren en zet opzij.

Rooster ondertussen de kemiri noten kort in een droge bakpan, zo zullen deze meer smaak krijgen. Hak de noten vervolgens grof.

Schil de verse gember en galanga met een lepeltje en snijd deze grof. Pel de sjalotjes en knoflooktenen en snijd deze ook grof. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de rode peper voor een mildere variant. 

Maak een boemboe door de kemiri noten, gember, galanga, sjalotjes, knoflooktenen, rode peper, kurkuma en zout te pureren tot een glad mengsel. Dit kun je met een vijzel of met een kleine blender doen.

Telor Kuning
Telor Kuning

De telor kuning afmaken – 40 minuten

Verhit een scheutje olie in een diepe bakpan en fruit hierin de boemboe enkele minuten. Leg een knoop in de citroengras stengel en voeg deze samen met de citroenblaadjes en laurierblaadjes toe. 

Voeg 250 ml water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de kokosmelk toe, laat het ongeveer een half uur zachtjes pruttelen tot een mooie dikke saus.

Snijd de gekookte eieren door de helft. Breng de saus op smaak met zout en voeg de gehalveerde eieren toe. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

32 stemmen

Telor Kuning: Veel gestelde vragen

Wat betekent telor kuning?

Telor betekent eieren, kuning betekent geel. Ofwel eieren in gele saus.

Waar komt telor kuning vandaan?

Telor Kuning is een Indonesisch gerecht dat veelal onderdeel is van een rijsttafel.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.