Ohmydish.nl


Spritsen

Spritsen zijn klassieke Nederlandse koeken met een ontzettend volle boter smaak en een snuf vanille. Heerlijke koekjes om zelf te bakken!

Spritsen
40 minuten 6 personen Hapjes en snacks
Spritsen

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 160 gram roomboter op kamertemperatuur
  • een half ei
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 1 theelepel vanille extract - of gebruik eventueel een zakje vanille suiker
  • 2 eetlepels volle melk
  • 250 gram bloem
Spritsen ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer
  • klein kommetje
  • vork
  • spuitzak met stervormig mondje
  • oven
  • bakplaat bekleed met bakpapier

Bereiden

40 minuten 6 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/spritsen


Voorbereiding -- 10 minuten

Klop de boter luchtig en wit met een elektrische mixer. Klop een ei los in een klein kommetje en voeg de helft toe aan de luchtige boter. Voeg dan de witte basterdsuiker samen met vanille extract en een snuf zout toe. 

Voeg geleidelijk de bloem toe en blijf mengen tot een glad beslag. Voeg 2 eetlepels melk toe en zorg ervoor dat het beslag mooi luchtig is. Doordat het beslag op kamertemperatuur is en deze luchtig is zal het makkelijk te spuiten zijn. 

Als deze moeilijk te spuiten is, dien je deze een beetje luchtiger te kloppen. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius

Spritsen spuiten
Spritsen spuiten

Spritsen afmaken -- 30 minuten

Schep het beslag in een spuitzak met stervormig mondje en spuit bovenstaande vorm op het bakpapier. Je kunt deze zo groot of klein maken als je zelf wilt. 

Je kunt deze ook heel lang maken en na het bakken meteen in stukken snijden met een scherp mes. De sprits koeken kunnen ook in rondjes gespoten worden, net wat je wilt. 

Spritsen
Spritsen

Bak de spritsen mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten, de exacte tijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de koek. Zorg dat de koeken evenredig kleuren, hiervoor kun je eventueel de bakplaat halverwege draaien. 

De koeken zullen dan nog vrij zacht zijn, verplaats ze voorzichtig naar een rek en laat deze dan volledig afkoelen. Je zult merken dat de koeken tijdens het afkoelen uitharden. Bewaar ze na het afkoelen in een goed gesloten koekblik omdat ze anders weer zacht zullen worden. Geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
3 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Viscurry

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.