Siu Mai - Dim Sum

(5)

Siu Mai worden ook wel varkenspasteitjes genoemd, ze worden namelijk meestal gevuld met varkensgehakt. Deze gestoomde dim sum zijn makkelijk en snel te maken.

45 minuten 10 personen Hapjes en snacks
Siu Mai - Dim Sum

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram varkensgehakt
  • halve theelepel zout
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • ¼e blokje kippenbouillon
  • 2 lente uien
  • 2 eetlepels geraspte gemberwortel
  • 50 wontonvellen
  • 1 wortel of 1 eetlepel masago (viskuit)
Siu Mai - Dim Sum ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • fijne rasp
  • middelgrote kom
  • bakpapier
  • stoommand of vergiet met deksel
  • middelgrote pan - waar de stoommand in past

Bereiden


45 minuten 10 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/siu-mai-dim-sum


Voorbereiding – 30 minuten

Schil de gember en rasp deze fijn. Snijd de lente uien fijn en houd eventueel een beetje apart ter garnering.

Schil de wortel en snijd deze in kleine blokjes, deze zijn ter garnering maar hier wordt meestal ook masago (viskuit) voor gebruikt.

Meng het gehakt samen met geraspte gember, lente ui, verkruimelde kippenbouillonblokje, 1 eetlepel rijstazijn, 1 eetlepel sojasaus en een halve theelepel zout.

Leg een stuk bakpapier met een gaatje in het midden in een stoommand.

Dim sum vullen - stap 1
Dim sum vullen - stap 1

Plaats een wonton vel op je hand en plaats een eetlepel van de vulling in het midden. Maak een kuiltje met je hand en druk de vulling zo in het wonton vel. Druk deze rondom goed aan en zorg ervoor dat deze goed gevuld is.

Als je ronde wontonvellen gebruikt, zal de dim sum mooier worden omdat er dan geen randjes van het deeg uitsteken.

Dim sum vullen - stap 2
Dim sum vullen - stap 2

Plaats de siu mai in een stoommandje, zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken want dan zullen ze gaan plakken. Verdeel een beetje wortel of masago bovenop voor de kleur.

Dim sum
Dim sum

De dim sum afmaken – 15 minuten

Vul een pan met een laag water en zet hier het stoommandje op. Als je geen stoommandje hebt kun je ook een vergiet gebruiken met een deksel.

Stoom de dim sum's mooi gaar in ongeveer 5 tot 10 minuten. Ze zijn goed als het deeg zacht is geworden en de vulling gaar is. Lekker met chilisaus of een dip van sojasaus en bijvoorbeeld honing. Eet smakelijk!

Siu Mai - Dim Sum: veelgestelde vragen

Wat is dim sum?

Dim sum is niet één gerecht of de aanduiding voor een soort dumpling, maar het is de benaming voor ‘hapjes’. Dus dit kunnen deze Siu Mai zijn, maar bijvoorbeeld ook mini loempiaatjes of kleine broodjes.

Dim sum betekent letterlijk ‘het hart rakend’, van oudsher waren de hapjes namelijk bedoeld om indruk te maken. 

Hoe wordt Siu Mai nog meer genoemd?

Siu mai wordt soms ook wel sui mai, sieur mai, gestoomd varkenspasteitje, pork dumpling of shãomài genoemd.

Welke vellen voor dim sum?

Er bestaan vele soorten wonton vellen, gebruik een soort die geschikt is om te stomen. Als je ronde vellen gebruikt heb je minder deeg overlap dus zal de Siu Mai mooier worden.

Je kunt ook gebruik maken van gyoza/dumpling vellen, deze kun je ook makkelijk zelf maken.

Wat vind jij van dit recept?
5 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Burrata salade met pesto
Volgend recept →
Thaise groene curry

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.