Sajoer tumis boontjes

(11)

De sajoer boontjes zijn veruit de bekendste groentesoort uit de Indonesische keuken. Deze sajoer tumis boontjes zijn net iets anders, misschien zelfs nog wel lekkerder!

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten
Sajoer tumis boontjes

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram sperziebonen
  • 3 sjalotjes
  • 3 knoflooktenen
  • halve theelepel zout
  • halve theelepel gemalen laos
  • 1 rode peper
  • 100 gram tomatenblokjes
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 palmsuiker (20 gram)
  • 2 salamblaadjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 200 ml kokosmelk
Sajoer tumis boontjes Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote pan
  • schuimspaan of vergiet
  • klein mesje
  • snijplank & koksmes
  • vijzel of kleine blender
  • grote bakpan
  • houten lepel

Bereiding


Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/sajoer-tumis-boontjes


Voorbereiding – 20 minuten

Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Verwijder de uiteindes van de sperziebonen en snijd de bonen in stukken van ongeveer 5 cm. 

Kook de sperziebonen nog net niet beetgaar in het kokende water, zorg dat ze niet te gaar worden. 

Pel ondertussen de sjalotjes en knoflooktenen en maak een boemboe door deze te pureren in een vijzel of kleine blender. Voeg een beetje zonnebloemolie toe om een smeuïge puree te maken. Voeg hier een halve theelepel zout en een halve theelepel gemalen laos aan toe.

Snijd een rood pepertje in dunne ringetjes. Hak de palmsuiker fijner zodat deze beter zal oplossen.

Sajoer tumis boontjes
Sajoer tumis boontjes

Sajoer tumis boontjes afmaken – 20 minuten

Verhit een scheutje olie in een grote bakpan op middelhoog vuur. Fruit de boemboe samen met 2 salamblaadjes ongeveer 5 minuten lang.

Voeg de rode peper samen met de palmsuiker toe en bak nog kort mee tot de suiker is opgelost.

Voeg de tomatenblokjes samen met 1 eetlepel ketjap, 200 ml kokosmelk en een groentebouillonblokje toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten koken op middelhoog vuur.

Voeg de bonen toe en schep het geheel om tot de boontjes beetgaar zijn en de saus is ingedikt. Breng eventueel op smaak met ketjap, laos en zout. Serveer als bijgerecht of bijvoorbeeld als onderdeel van een rijsttafel, eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

11 stemmen

Sajoer tumis boontjes: Veel gestelde vragen

Is salamblad hetzelfde als laurier?

Salamblad, ofwel Daun salamblad, lijkt qua uiterlijk op een laurierblad en wordt vaak Indonesisch laurierblad genoemd. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken, maar Daun Salam is veel sterker van smaak en een beetje citrusachtig.

Wat kan ik gebruiken in plaats van salamblad?

Voor een soortgelijke smaak kun je salamblad het beste vervangen door kerrieblaadjes (curry leaves), maar je kunt eventueel ook standaard laurierblad gebruiken.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.