Uien bhaji staan ook wel bekend als onion bhaji (bhajji) of onion pakora. Deze gefrituurde Indiase uienbeignets zijn heerlijk krokant, kruidig en het lekkerste met een chutney om in te dippen.
Je kunt voor het maken van uien bhaji zowel gele uien als rode uien gebruiken, in India wordt echter meestal gebruik gemaakt van rode uien. Dit komt omdat rode uien een scherpere smaak hebben die zoet wordt tijdens het frituren. Daarnaast zijn rode uien in India goedkoper dan gele of witte uien.
Onion bhaji worden meestal geserveerd met een tamarinde chutney of mango chutney, aangezien de zoete smaak van deze chutneys een goede tegenhanger zijn van de kruidige uienbeignets.
Mocht je geen kikkererwtenmeel in huis hebben, maar wel gedroogde kikkererwten, dan kun je deze eventueel zelf vermalen tot ze fijn zijn. Zeef de fijngemalen kikkererwten dan bij voorkeur om er zeker van te zijn dat er geen stukjes in zitten.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 02-09-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 18-10-2025
Pel de rode uien en snijd deze in dunne halve ringen. Bestrooi de uien met een halve theelepel zout, meng dit goed en laat de uien ongeveer 10 - 15 minuten staan zodat het vocht wordt onttrokken aan de uien.
Pel ondertussen de knoflooktenen en schil de gember wortel. Snijd de knoflook en gember zo fijn mogelijk.
Verwijder eventueel de zaadlijsten van de groene peper en snijd deze vrij fijn.

Verhit een flinke laag neutrale olie zoals zonnebloemolie in een pan met dikke bodem.
Meng de knoflook, gember en groene peper door de uien.
Voeg hier chilipoeder, koriander, garam masala, baksoda, kikkererwtenmeel en rijstmeel aan toe. Mocht je kerrieblaadjes toe willen voegen kun je deze het beste eerst grof snijden.
Voeg een paar eetlepels water toe, het liefste zo min mogelijk zodat het beslag niet te nat zal zijn. De hoeveelheid water is o.a. afhankelijk van het vocht uit de rode uien.
Gebruik 2 lepels om een beetje beslag tegelijk te frituren. Frituur niet teveel uien bhaji's tegelijk en frituur ze tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal voor het resterende beslag.
Serveer bijvoorbeeld met tamarinde chutney of mango chutney, geniet ervan!
Wat zijn curryblaadjes?
Curry leaves, ofwel kerrieblaadjes, zijn blaadjes van de Murraya koenigii plant. Dit is een zeer aromatische plant uit Zuid-Azië, ze zijn zeer populair in Indiase gerechten door hun licht bittere en kruidige citrusachtige smaak. De verse kerrieblaadjes kun je eten, de gedroogde versie gebruik je echter zoals laurierblaadjes en dien je uit je gerecht te verwijderen.
Welke kruiden/specerijen zitten er in uien bhaji's?
In het beslag van uien bhaji's zit doorgaans chilipoeder, korianderzaad, garam masala en eventueel ajwain (karwijzaad). Soms wordt er ook nog kurkuma en komijn gebruikt. Voor de soort chilipoeder wordt meestal Kashmiri chilipoeder gebruiken. Dit is een Indiase specerij met een dieprode kleur welke mild van smaak is met een licht rokerige ondertoon. Maar je kunt eventueel ook een andere soort chilipoeder gebruiken.
Daarnaast worden er soms verse curry leaves (kerrieblaadjes), of verse koriander aan toegevoegd. Er worden ook altijd groene chilipeper, gember en knoflook gebruikt.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 50 | gram | rode ui | 18.00 | 3.05 g | 3.05 g | 0.10 g | 0.05 g | 0.60 g | 1.25 g | 4.50 mg | 0.25 mg | 15.00 mg | 5.00 mg | 87.50 mg | 21.00 mg | 0.04 mg | 0.40 mg | - | - | 3.25 mg | - | - | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.07 mg | - | 5.00 µg | - | - | - | |
| 0.13 | theelepel | zout | - | - | - | - | - | - | - | 300.00 mg | - | 0.08 mg | 2.18 mg | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.25 | groene peper | 3.50 | 0.08 g | 0.04 g | - | - | 0.02 g | 0.03 g | 0.16 mg | 0.01 mg | 0.12 mg | 0.25 mg | 3.06 mg | 0.46 mg | - | - | - | 0.01 µg | 1.41 mg | - | 0.32 mg | - | - | - | - | 0.18 µg | 0.01 mg | 0.17 µg | - | ||
| 0.75 | cm | verse gember | 0.93 | 0.17 g | - | 0.02 g | - | 0.02 g | 0.02 g | 0.08 mg | 0.03 mg | 0.30 mg | 0.60 mg | 3.90 mg | 0.45 mg | - | 0.03 mg | - | - | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.75 | knoflooktenen | 7.35 | 1.47 g | 0.05 g | 0.01 g | - | 0.32 g | 0.10 g | 0.21 mg | 0.07 mg | 8.92 mg | 1.05 mg | 31.50 mg | 6.83 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.08 µg | - | 0.74 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.02 mg | - | 0.21 µg | - | - | - | ||
| 22.5 | gram | kikkererwtenmeel | gluten, noten | 87.08 | 13.01 g | 2.44 g | 1.51 g | 0.16 g | 5.04 g | 2.43 g | 14.40 mg | 1.09 mg | 10.13 mg | 37.35 mg | 190.35 mg | 71.55 mg | 0.20 mg | 0.63 mg | - | 1.87 µg | - | - | 0.45 mg | 0.11 mg | 0.03 mg | 0.11 mg | - | 98.33 µg | 0.18 mg | 2.03 µg | - |
| 12.5 | gram | rijstmeel | 45.75 | 10.00 g | - | 0.13 g | - | 0.75 g | - | 0.88 mg | 0.13 mg | 1.25 mg | 3.13 mg | 8.38 mg | 14.38 mg | 0.03 mg | 0.11 mg | - | 0.15 µg | - | - | - | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | 2.50 µg | 0.01 mg | - | - | |
| 0.13 | theelepel | baksoda | - | 0.17 g | - | - | - | - | - | 171.00 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.13 | theelepel | chilipoeder | 2.38 | 0.20 g | - | 0.11 g | 0.03 g | 0.08 g | 0.16 g | 6.25 mg | 0.08 mg | 1.72 mg | - | 12.50 mg | - | - | - | - | - | 0.41 mg | - | - | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | |
| 0.25 | theelepel | gemalen korianderzaad | 2.24 | 0.41 g | - | 0.13 g | 0.01 g | 0.09 g | 0.31 g | 0.26 mg | 0.12 mg | 5.32 mg | 2.48 mg | 9.50 mg | 2.24 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | - | 0.16 mg | - | - | - | - | - | - | 0.08 µg | 0.02 mg | 2.32 µg | - | |
| 0.25 | theelepel | garam masala | 2.60 | 0.52 g | - | 0.11 g | 0.02 g | 0.09 g | - | 0.65 mg | 0.22 mg | 4.85 mg | 2.59 mg | 11.58 mg | 2.60 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | 0.06 µg | 0.16 mg | - | 1.56 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.82 µg | 0.03 mg | 0.23 µg | - | |
| 0.25 | handvol | verse curryblaadjes | 1.01 | 0.22 g | - | 0.02 g | - | 0.11 g | 0.10 g | 0.35 mg | 0.10 mg | 12.45 mg | 1.50 mg | 12.45 mg | 0.75 mg | - | 0.01 mg | - | 0.01 µg | 3.60 mg | - | 99.00 mg | - | - | - | - | 9.15 µg | 0.02 mg | - | - | |
| water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
| neutrale olie | 33.04 | - | - | 3.74 g | 0.44 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
| tamarinde chutney | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
| 203.86 | 29.29 g | 5.58 g | 5.87 g | 0.71 g | 7.11 g | 4.39 g | 498.73 mg | 2.09 mg | 60.13 mg | 56.12 mg | 370.76 mg | 120.25 mg | 0.31 mg | 1.32 mg | 0.08 µg | 2.10 µg | 9.79 mg | - | 101.33 mg | 0.17 mg | 0.08 mg | 0.24 mg | - | 116.25 µg | 0.27 mg | 4.76 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!