Deze rode kool ovenschotel heeft even tijd nodig, maar de zelfgemaakte rode kool en het maken van stoofvlees is het helemaal waard. Een heerlijke winterse maaltijd bomvol smaak.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 02-01-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 7 uur 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Begin met het maken van het stoofvlees, haal hiervoor het vlees een half uur vooraf uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Verwijder eventueel vet en spieren van het stoofvlees, maar onthoud dat vet smaak geeft aan het vlees. Je kunt het vlees het beste in zijn geheel laten en deze later in stukjes verdelen met 2 vorken. Voor een snellere versie kun je het vlees in blokjes snijden.
Pel de uien en snijd deze fijn. Bestrooi het vlees rondom met peper en zout en verhit een flinke klont boter in een braadpan met dikke bodem.
Bak het vlees rondom mooi bruin en voeg dan de fijngesneden ui toe. Bak de ui nog enkele minuten mee tot deze glazig is geworden. Blus af met de inhoud van een flesje bier en voeg 3 laurierblaadjes, 1 kaneelstok en 5 kruidnagels toe.
Voeg een scheut water toe en zorg dat het vlees onder water staat. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees zachtjes sudderen.
De sudder tijd is afhankelijk van de grootte van het stuk vlees, laat een groot stuk minimaal 5 uur zachtjes sudderen. Voor blokjes vlees is 2 uur vaak al voldoende, controleer of het vlees mals geworden is. Wanneer dit niet het geval is, maar het water is wel al verdampt kun je een scheut extra water toevoegen.
Haal het grote stuk vlees uit de pan en gebruik 2 vorken om deze in stukjes te verdelen. Voeg 2 eetlepels stroop toe aan de braadpan en verwijder de kaneelstok, laurierblaadjes en de kruidnagels.
Plaats de stukjes vlees terug in de pan en breng op smaak met peper en zout.
Maak terwijl het stoofvlees staat te sudderen de rode kool. Je kunt eventueel ook kant-en-klare rode kool gebruiken.
Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de rode kool. Snijd een kwart van de rode kool fijn.
Verhit een klontje boter in een (braad)pan en bak hierin de fijngesneden rode kool ongeveer 10 minuten. Zet het vuur laag en voeg een eetlepel suiker en 2 eetlepels balsamico azijn toe samen met 2 kaneelstokken, 2 laurierbladjes en 5 kruidnagels. Je kunt hier eventueel een kruidenpakketje van maken om ze makkelijker eruit te kunnen halen.
Voeg een flinke scheut water toe, ongeveer 100 ml en plaats de deksel op de pan. Laat de rode kool zachtjes sudderen en roer af en toe. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Voeg de appel na ongeveer 20 minuten toe.
Laat de rode kool met appel dan nog ongeveer 20 minuten sudderen. Verwijder de laurierblaadjes, kaneelstokken en kruidnagels en breng op smaak met peper en zout.
Schil de aardappelen, snijd deze in stukken en kook deze gaar in ruim kokend water. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappelstukken.
Maak een gladde aardappelpuree met een pureeknijper of wrijf de aardappelen door een fijne zeef met een grote lepel. Maak de aardappelpuree smeuïg met een klontje boter een scheut melk. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Verdeel de gestoofde rode kool over een grote ovenschotel en plaats hier het stoofvlees op. Maak af met een laag aardappelpuree en gebruik een vork om streepjes in de puree te maken.
Bak de ovenschotel mooi goudbruin in ongeveer een half uur, de exacte tijd is afhankelijk van de oven en de grootte van de ovenschotel. Eet smakelijk!
Welk vlees voor stoofvlees?
Stoofvlees van rundvlees kun je maken met bijvoorbeeld schouderstuk, sukadelappen of riblappen.
Hoe lang moet rode kool koken?
Als je rode kool laat koken, is het na ongeveer 20 minuten al gaar. Als je de rode kool op laag vuur zachtjes laat koken krijgt deze meer smaak en heeft deze ongeveer 45 minuten nodig.
De exacte tijd is afhankelijk van de dikte van de rode kool reepjes.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.