Nasi Kuning

(15)

Nasi Kuning is een geurende rijst die meestal te vinden is op de rijsttafel. Deze Indonesische gele rijst is heerlijk met citroengras en kurkuma, een must try!

30 minuten 4 personen Bijgerechten 320 calorieën p.p.
Nasi Kuning

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 300 gram rijst
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 stengel citroengras
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 citroenblaadjes
  • 1 theelepel zout
  • 200 ml kokosmelk
  • 700 ml water
Nasi Kuning ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • fijne zeef
  • middelgrote pan (liefst met dikkere bodem)
  • vork

Bereiden


30 minuten 4 personen Bijgerechten 320 calorieën p.p.

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/nasi-kuning


Voorbereiding – 10 minuten

Was de rijst in koud water, dit voorkomt dat de rijst teveel zal gaan plakken tijdens het koken.

Leg een knoop in de stengel citroengras, of kneus deze met iets zwaars zodat de smaken beter vrij kunnen komen.

Breng 700 ml samen met 200 ml kokosmelk, citroengras, laurierblaadjes en de citroenblaadjes aan de kook. 

Nasi Kuning
Nasi Kuning

De nasi kuning afmaken – 20 minuten

Voeg de rijst toe samen met 1 eetlepel kurkuma en een halve theelepel zout toe zodra het water kookt.

Zet het vuur middellaag en laat het zonder deksel ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Het water moet volledig geabsorbeerd zijn door de rijst. 

Zodra het water volledig is opgenomen zet je het vuur nog lager en laat nogmaals ongeveer 5 minuten zachtjes koken zodat de rijst nog droger zal worden. 

Gebruik een vork om de rijst los te maken en verwijder de citroenblaadjes, laurierblaadjes en citroengras. Serveer de rijst als bijgerecht of als onderdeel van een rijsttafel, eet smakelijk!

Nasi Kuning: veelgestelde vragen

Wanneer wordt nasi kuning gegeten?

Nasi kuning, ofwel nasi koening, nasi koenjit of nasi kunyit, wordt meestal geserveerd als onderdeel van de rijsttafel, tijdens feestelijke gelegenheden. De gele kleur staat namelijk voor geluk en een nieuw begin.

Het wordt geserveerd als een torentje van rijst, dit noemt men ook wel een tumpeng. Dit torentje stelt een berg voor, op deze manier vraag je de goden om hun zegen.

Welke rijst is het meest geschikt voor nasi kuning?

Je kunt verschillende soorten rijst gebruik voor een nasi kuning, Jasmijnrijst is hiervoor het meest geschikt vanwege zijn aromatische smaak.

Kan deze nasi kuning ook in de rijstkoker?

Je kunt nasi kuning zowel in een pannetje op het vuur als in een rijstkoker en zelfs in een instant pot maken.

Hoe smaakt nasi kuning?

Nasi kuning smaakt zeer kruidig en zacht. De kruidige smaak komt door het gebruik van sereh (citroengras), djeroek poeroet (citroenblad) en kunyit (kurkuma). De kokosmelk maakt deze gele rijst heerlijk zacht van smaak.

Wat vind jij van dit recept?
15 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.