Nasi Kuning
😍 25Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Nasi Kuning veganistisch

Nasi Kuning is een geurende rijst die meestal te vinden is op de rijsttafel. Deze Indonesische gele rijst is heerlijk met citroengras en kurkuma, een must try!

30 minuten
4 personen
Nasi Kuning ingrediënten
Recept nasi kuning

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-01-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
30 minuten

Voorbereiding – 10 minuten

Was de rijst in koud water, dit voorkomt dat de rijst teveel zal gaan plakken tijdens het koken.

Leg een knoop in de stengel citroengras, of kneus deze met iets zwaars zodat de smaken beter vrij kunnen komen.

Breng 700 ml samen met 200 ml kokosmelk, citroengras, laurierblaadjes en de citroenblaadjes aan de kook. 

Nasi Kuning
Nasi Kuning

De nasi kuning afmaken – 20 minuten

Voeg de rijst toe samen met 1 eetlepel kurkuma en een halve theelepel zout toe zodra het water kookt.

Zet het vuur middellaag en laat het zonder deksel ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Het water moet volledig geabsorbeerd zijn door de rijst. 

Zodra het water volledig is opgenomen zet je het vuur nog lager en laat nogmaals ongeveer 5 minuten zachtjes koken zodat de rijst nog droger zal worden. 

Gebruik een vork om de rijst los te maken en verwijder de citroenblaadjes, laurierblaadjes en citroengras. Serveer de rijst als bijgerecht of als onderdeel van een Indische rijsttafel, eet smakelijk!

Tips!

Wanneer wordt nasi kuning gegeten?

Nasi kuning, ofwel nasi koening, nasi koenjit of nasi kunyit, wordt meestal geserveerd als onderdeel van de rijsttafel, tijdens feestelijke gelegenheden. De gele kleur staat namelijk voor geluk en een nieuw begin.

Het wordt geserveerd als een torentje van rijst, dit noemt men ook wel een tumpeng. Dit torentje stelt een berg voor, op deze manier vraag je de goden om hun zegen.

Welke rijst is het meest geschikt voor nasi kuning?

Je kunt verschillende soorten rijst gebruik voor een nasi kuning, Jasmijnrijst is hiervoor het meest geschikt vanwege zijn aromatische smaak.

Kan deze nasi kuning ook in de rijstkoker?

Je kunt nasi kuning zowel in een pannetje op het vuur als in een rijstkoker en zelfs in een instant pot maken.

Hoe smaakt nasi kuning?

Nasi kuning smaakt zeer kruidig en zacht. De kruidige smaak komt door het gebruik van sereh (citroengras), djeroek poeroet (citroenblad) en kunyit (kurkuma). De kokosmelk maakt deze gele rijst heerlijk zacht van smaak.

Wat vind je van dit recept?

25 waarderingen
😍
25
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
189.4 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
18.96 g
0.12 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
11.51 g
9.37 g
Eiwitten
3.1 g
Vezels
1.03 g
Natrium
613.7 mg
Mineralen
Ijzer
3.76 mg
Calcium
38.72 mg
Magnesium
44.51 mg
Kalium
44.51 mg
Fosfor
91.86 mg
Koper
0.18 mg
Zink
0.75 mg
Jodium
0.19 µg
Selenium
0.12 µg
Vitamines
Vitamine C
2.46 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
48.25 mg
Vitamine B1
0.05 mg
Vitamine B2
0.03 mg
Vitamine B6
0.1 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
20.79 µg
Vitamine E
0.13 mg
Vitamine K
1.18 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
4 reacties op "Nasi Kuning"
Ursula zegt op 25-06-2024
Hallo Veronique, Ik ben op je website terecht gekomen omdat ik een recept zoek van nassi kuning. Wat ik handig vind aan jou recepten is dat je het recept op het aantal personen kunt aanpassen. Dat is heel handig! Ik ga de vejaardag van mijn dochter vieren met indische rijsttafel. Ik verwacht ongeveer 20 personen. Wat ik graag wil weten is,, kan ik de hoeveelheid, 1,5 kg rijst in 1 grote pan maken met alle ingrediënten tegelijk. Of raad je me aan om kleine porties per keer te maken? Ik ben daar wat onzeker over. Ben bang dat het gaat mislukken omdat het zoveel is. Ben benieuwd naar hè reactie Alvast hartelijk!
Véronique zegt op 26-06-2024
Hallo Ursula, bedankt voor je super leuke bericht! Dit is een nieuwe functie op onze website, dus erg fijn om te horen dat je er blij mee bent. Alvast gefeliciteerd met de verjaardag van je dochter! Ik zou de nasi kuning niet allemaal tegelijk maken, ik zou het verdelen over 2 grote pannen. Misschien zelfs wel 3 of 4 als je dat hebt, zo zal de rijst minder gaan plakken en kun je deze beter losroeren. Veel liefs, Véronique
Ursula zegt op 26-06-2024
Hallo Véronique, Dank voor je reactie! Leuk om te horen dat het een nieuwe functie is op de website. Ik maak er dankbaar gebruik van :) Ik ben heel blij met je advies om het over meerdere pannen te verdelen! Het blijft zo controleerbaar inderdaad. Heel erg bedankt! Ik ga meer gerechten op je website proberen. En als ik vragen heb, dan mail ik je :) p.s. sorry voor mijn typefouten in mijn eerste bericht, dat heb ik op mijn telefoon getypt!
Véronique zegt op 26-06-2024
Ik ben benieuwd wat je nog meer gaat maken, leuk! Veel kookplezier en als je vragen hebt, gewoon stellen inderdaad want ik help je graag :) Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.