Nasi Kuning is een geurende rijst die meestal te vinden is op de rijsttafel. Deze Indonesische gele rijst is heerlijk met citroengras en kurkuma, een must try!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 19-01-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Was de rijst in koud water, dit voorkomt dat de rijst teveel zal gaan plakken tijdens het koken.
Leg een knoop in de stengel citroengras, of kneus deze met iets zwaars zodat de smaken beter vrij kunnen komen.
Breng 700 ml samen met 200 ml kokosmelk, citroengras, laurierblaadjes en de citroenblaadjes aan de kook.
Voeg de rijst toe samen met 1 eetlepel kurkuma en een halve theelepel zout toe zodra het water kookt.
Zet het vuur middellaag en laat het zonder deksel ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Het water moet volledig geabsorbeerd zijn door de rijst.
Zodra het water volledig is opgenomen zet je het vuur nog lager en laat nogmaals ongeveer 5 minuten zachtjes koken zodat de rijst nog droger zal worden.
Gebruik een vork om de rijst los te maken en verwijder de citroenblaadjes, laurierblaadjes en citroengras. Serveer de rijst als bijgerecht of als onderdeel van een Indische rijsttafel, eet smakelijk!
Wanneer wordt nasi kuning gegeten?
Nasi kuning, ofwel nasi koening, nasi koenjit of nasi kunyit, wordt meestal geserveerd als onderdeel van de rijsttafel, tijdens feestelijke gelegenheden. De gele kleur staat namelijk voor geluk en een nieuw begin.
Het wordt geserveerd als een torentje van rijst, dit noemt men ook wel een tumpeng. Dit torentje stelt een berg voor, op deze manier vraag je de goden om hun zegen.
Welke rijst is het meest geschikt voor nasi kuning?
Je kunt verschillende soorten rijst gebruik voor een nasi kuning, Jasmijnrijst is hiervoor het meest geschikt vanwege zijn aromatische smaak.
Kan deze nasi kuning ook in de rijstkoker?
Je kunt nasi kuning zowel in een pannetje op het vuur als in een rijstkoker en zelfs in een instant pot maken.
Hoe smaakt nasi kuning?
Nasi kuning smaakt zeer kruidig en zacht. De kruidige smaak komt door het gebruik van sereh (citroengras), djeroek poeroet (citroenblad) en kunyit (kurkuma). De kokosmelk maakt deze gele rijst heerlijk zacht van smaak.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.