Lachha paratha

(7)

Lachha paratha is een heerlijk Indiaas platbrood, lachha betekent vouwen of plooien en dat maakt dit brood zo knapperig. Te maken met weinig ingrediënten, een heerlijk brood zonder gist.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 03-01-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 06-07-2023

Kooktijd 1 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Brood recepten
Lachha paratha

Ingrediënten


  • 185 gram bloem + extra
  • 1 eetlepel fijn griesmeel
  • halve theelepel zout
  • halve theelepel suiker
  • halve eetlepel neutrale olie + extra
  • 50 ml water
Lachha paratha Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • middelgrote kom
  • schone theedoek
  • deegroller
  • siliconen kwast
  • scherp mes of pizzasnijder
  • middelgrote bakpan, liefst gietijzer
  • spatel

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 10 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Brood recepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/lachha-paratha


Dit recept voor knapperig platbrood (lachha paratha) komt uit het boek ‘de Bijbel van de Indiase keuken’ van Paulami Joshi.

Het deeg maken – 40 minuten

Meng 185 gram bloem samen met 1 eetlepel griesmeel, halve theelepel zout, halve theelepel suiker en een halve eetlepel olie in een middelgrote kom.

Voeg 50 ml water toe en kneed met de hand tot een mooi soepel deeg. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. Voeg als het deeg te droog is een beetje extra water toe.

Maak een mooie bal van het deeg, besmeer de deegbal met een beetje olie en laat het afgedekt 20 minuten rusten.

De laccha paratha afmaken – 30 minuten

Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en rol elk deel uit tot een cirkel van 20 centimeter en 1-2 millimeter dik. 

Lachha paratha maken - stap 1
Lachha paratha maken - stap 1

Besmeer met een dun laagje olie en bestrooi met een beetje bloem. Snijd het deeg met een scherp mes of pizzasnijder in reepjes van ongeveer 1 cm.

Lachha paratha maken - stap 2
Lachha paratha maken - stap 2
Lachha paratha maken - stap 3
Lachha paratha maken - stap 3

Vouw de reepjes met je vingertoppen naar elkaar toe zodat je een lange deegrol overhoudt en trek deze tot een streng van ongeveer 30 cm lang.

Lachha paratha maken - stap 4
Lachha paratha maken - stap 4
Lachha paratha maken - stap 5
Lachha paratha maken - stap 5

Rol de streng op tot een rond broodje en vouw het uiteinde onder het broodje. Bestrijk wederom met olie en herhaal voor de overige broodjes. Laat alle broodjes afgedekt zo'n 10 minuten rusten.

Lachha paratha maken - stap 6
Lachha paratha maken - stap 6
Lachha paratha maken - stap 7
Lachha paratha maken - stap 7

Rol de opgerolde broodjes uit tot cirkels van ongeveer 15 cm en 3 mm dik. Verhit een bakpan, bij voorkeur een gietijzeren pan, op hoog vuur. Bak de broodjes één voor één en draai het broodje om zodra er luchtbellen ontstaan.

Zodra beide kanten licht beginnen te kleuren bestrijk je deze met olie. Bak beide kanten dan nog eens een minuut tot de broodjes mooi goudbruin zijn.

Lachha paratha maken - stap 8
Lachha paratha maken - stap 8

Trek het broodje voorzichtig uit elkaar tussen een schone theedoek zodat je de laagjes extra goed kunt zien. Houd het broodje warm tussen de schone theedoek terwijl je de rest van de broodjes gaat bakken. Serveer de laccha paratha bij voorkeur warm. 

Paratha wordt meestal geserveerd bij curry, dahl, kipspiesjes en nog veel meer Indiase gerechten. Eet smakelijk!

Lachha paratha
Lachha paratha
Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 03-01-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 06-07-2023


Waardeer dit recept!
7 stemmen

Lachha paratha: Veel gestelde vragen

Hoe krijg je de laagjes in paratha?

Om de laagjes in paratha te krijgen is de verhouding bloem en water het meest belangrijk. Het deeg behoort niet kruimelig of plakkerig te zijn.

Het kneden is belangrijk om de laagjes perfect te krijgen. Het lang kneden tot het deeg zacht en soepel is, is heel belangrijk. Je kunt het deeg eventueel ook kneden met een elektrische mixer.

Kan ik de olie vervangen door boter (ghee)?

Je kunt eventueel ghee gebruiken i.p.v. olie, maar het zal de paratha minder zacht maken. Zeker bij koudere temperaturen zal het brood harder worden.

0 reacties op Lachha paratha

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.