Lachha paratha is een heerlijk Indiaas platbrood, lachha betekent vouwen of plooien en dat maakt dit brood zo knapperig. Te maken met weinig ingrediënten, een heerlijk brood zonder gist.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 03-01-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 10 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Dit recept voor knapperig platbrood (lachha paratha) komt uit het boek ‘de Bijbel van de Indiase keuken’ van Paulami Joshi.
Meng 185 gram bloem samen met 1 eetlepel griesmeel, halve theelepel zout, halve theelepel suiker en een halve eetlepel olie in een middelgrote kom.
Voeg 50 ml water toe en kneed met de hand tot een mooi soepel deeg. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. Voeg als het deeg te droog is een beetje extra water toe.
Maak een mooie bal van het deeg, besmeer de deegbal met een beetje olie en laat het afgedekt 20 minuten rusten.
Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en rol elk deel uit tot een cirkel van 20 centimeter en 1-2 millimeter dik.
Besmeer met een dun laagje olie en bestrooi met een beetje bloem. Snijd het deeg met een scherp mes of pizzasnijder in reepjes van ongeveer 1 cm.
Vouw de reepjes met je vingertoppen naar elkaar toe zodat je een lange deegrol overhoudt en trek deze tot een streng van ongeveer 30 cm lang.
Rol de streng op tot een rond broodje en vouw het uiteinde onder het broodje. Bestrijk wederom met olie en herhaal voor de overige broodjes. Laat alle broodjes afgedekt zo'n 10 minuten rusten.
Rol de opgerolde broodjes uit tot cirkels van ongeveer 15 cm en 3 mm dik. Verhit een bakpan, bij voorkeur een gietijzeren pan, op hoog vuur. Bak de broodjes één voor één en draai het broodje om zodra er luchtbellen ontstaan.
Zodra beide kanten licht beginnen te kleuren bestrijk je deze met olie. Bak beide kanten dan nog eens een minuut tot de broodjes mooi goudbruin zijn.
Trek het broodje voorzichtig uit elkaar tussen een schone theedoek zodat je de laagjes extra goed kunt zien. Houd het broodje warm tussen de schone theedoek terwijl je de rest van de broodjes gaat bakken. Serveer de laccha paratha bij voorkeur warm.
Paratha wordt meestal geserveerd bij curry, dahl, kipspiesjes en nog veel meer Indiase gerechten. Eet smakelijk!
Hoe krijg je de laagjes in paratha?
Om de laagjes in paratha te krijgen is de verhouding bloem en water het meest belangrijk. Het deeg behoort niet kruimelig of plakkerig te zijn.
Het kneden is belangrijk om de laagjes perfect te krijgen. Het lang kneden tot het deeg zacht en soepel is, is heel belangrijk. Je kunt het deeg eventueel ook kneden met een elektrische mixer.
Kan ik de olie vervangen door boter (ghee)?
Je kunt eventueel ghee gebruiken i.p.v. olie, maar het zal de paratha minder zacht maken. Zeker bij koudere temperaturen zal het brood harder worden.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.