Kweepeer gelei

(5)

Deze kweepeer gelei is heerlijk bij een kaasplank. Een frisse en zoete gelei gemaakt met het ouderwetse en smaakvolle fruit; de kweepeer.

Kooktijd 2 uur Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten
Kweepeer gelei

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1,5 kg kweeperen
  • 1 citroen
  • suiker
Kweepeer gelei Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • grote pan
  • middelgrote pan
  • fijne zeef
  • optioneel: kaasdoek of schone theedoek
  • ongeveer 6 steriele potten - je kunt deze makkelijk zelf steriliseren door deze enkele minuten te koken in kokend water

Bereiding


Kooktijd 2 uur Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kweepeer-gelei


De exacte hoeveelheid suiker hangt af van de hoeveelheid kweepeer sap die je over gaat houden.

Voorbereiding -- 1 uur

Was de kweeperen en snijd deze in stukken, het is niet nodig om deze te schillen en de klokhuizen te verwijderen. Plaats de stukken in een pan en vul met water tot de kweeperen net onder staan. 

Breng aan de kook en laat het dan ongeveer 3 kwartier zachtjes koken. Gebruik een zeer fijne zeef om de stukken kweepeer uit het smaakvolle water te zeven. Eventueel kun je ook nog een kaasdoek of schone thee gebruiken voor een extra heldere gelei. 

Kweepeer gelei
Kweepeer gelei

De kweepeer gelei afmaken -- 1 uur + wachttijd

Weeg de hoeveelheid kweepeer sap en voeg dezelfde hoeveelheid suiker toe samen met het sap van een citroen. Breng het sap samen met de suiker en citroensap aan de kook en laat het ongeveer een uur zachtjes koken. 

Je zult merken dat het de consistentie van een gelei krijgt. Hoe langer je het laat koken hoe donkerder de kleur zal worden. Je kunt makkelijk testen of de gelei dik genoeg is door een beetje op een bordje te doen. Als deze afgekoeld is kun je precies zien hoe dik de gelei is. 

Verdeel de gelei over gesteriliseerde potjes en laat deze vervolgens volledig afkoelen. Deze kweepeer gelei is heerlijk bij een kaasplank, maar bijvoorbeeld op een pannenkoek ook een aanrader. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

5 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.