Een heldere ossenstaartsoep is een heerlijke bouillon gemaakt van ossenstaart, groenten en kruiden. Een makkelijke versie zonder te binden, waardoor deze ossenstaartbouillon lichter is dan gebruikelijk.
Ossenstaartsoep wordt gemaakt van ossenstaart, de culinaire naam voor de staart van een rund is ossenstaart. Het kan de staart van zowel een os, koe of stier zijn.
Wat is een os? Een os is officieel een gecastreerd of gesneden (mannelijk) rund, ofwel stier. Een runderbouillon is ontzettend smaakvol, maar van ossenstaart maak je pas echt de lekkerste bouillon.
Ik zal je het het geheim van zelfgemaakte bouillons en sauzen in restaurants verklappen, welke ik van de beste koks en leraren op mijn koksopleiding heb geleerd. De ossenstaart(en) worden namelijk in de oven gebakken samen met de groenten om ze een donkere kleur te geven (niet zwart!). Deze donkere kleur geeft een prachtige kleur aan de bouillon en geeft het extra veel smaak.
Kijk ook eens naar een gebonden versie van ossenstaartsoep, mijn recept hiervoor is net iets uitgebreider dan deze heldere ossenstaartbouillon.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 13-12-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 3 uur 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Was de wortel en het groen van de prei, je hoeft de wortel niet per se te wassen. Snijd de wortel en prei grof.
Leg de ossenstaart op een bakplaat en leg de groenten rondom. Bak de ossenstaart mooi bruin in ongeveer 30 minuten.
Voeg de tomatenpuree toe aan de ossenstaart en zet nog enkele minuten terug in de oven zodat ook deze iets donkerder kan worden.
Verplaats de ossenstaart en groenten naar een grote pan samen met laurierblaadjes, zwarte peperkorrels, zout en foelie.
Voeg 2,5e liter water toe en breng aan de kook. Houd de peterselie apart voor de garnering en voeg de takjes toe aan de pan.
Zet het vuur laag zodra het water kookt en laat ongeveer 3 uur zachtjes sudderen zonder deksel op de pan (of zet de deksel schuin op de pan).
Haal de ossenstaart uit de bouillon en pluk het vlees van het bot/bindweefsel af. Zeef de bouillon en gooi de groenten en smaakmakers weg.
Breng de ossenstaartbouillon op smaak met zwarte peper en zout. Plaats de stukjes vlees in de bouillon en garneer met verse peterselie, eet smakelijk!
Wat is een ossenstaart?
De staart van een rund wordt in de culinaire wereld ossenstaart genoemd. De staart heeft veel spierweefsel en wordt doorgaans in stukken verkocht bij de slager.
Waar komt ossenstaartsoep vandaan?
De herkomst van ossenstaartsoep kent vele verhalen, maar het meest geloofwaardige verhaal is dat het uit Frankrijk komt. Mede door de armoede wordt in Frankrijk alles van het dier gebruikt, zo ontstond er soep / bouillon van ossenstaart.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.