Ohmydish.nl


Gekarameliseerde pastinaak

(12)

Deze gekarameliseerde pastinaak zit boordevol smaak door de verse kruiden. Extra lekker met krokant amandelschaafsel. Een perfect bijgerecht voor de feestdagen.

40 minuten 4 personen Bijgerechten
Gekarameliseerde pastinaak

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 300 gram pastinaak
  • 2 kleine uien
  • 2 knoflooktenen
  • klontje boter
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • paar takjes verse salie
  • paar takjes verse tijm
  • 200 ml sinaasappelsap
  • peper en zout naar smaak
  • handvol amandelschaafsel
Gekarameliseerde pastinaak ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • grote bakpan
  • houten lepel
  • klein kommetje

Bereiden


40 minuten 4 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gekarameliseerde-pastinaak


Voorbereiding – 20 minuten

Pel de uien en knoflook en snijd deze fijn. Schil de pastinaken en snijd deze in stukjes, niet al te groot of klein. 

Verhit een grote bakpan op hoog vuur en rooster het amandelschaafsel kort in de droge pan. Verplaats het amandelschaafsel naar een kleine kom en verhit een klont boter in de bakpan. 

Fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten en voeg dan de stukken pastinaak toe. Voeg na enkele minuten de ahornsiroop toe en zet het vuur laag. Voeg de takjes tijm en salie toe en laat de pastinaak ongeveer 10 minuten zachtjes smoren.

Gekarameliseerde pastinaak
Gekarameliseerde pastinaak

Gekarameliseerde pastinaak afmaken – 20 minuten

Schenk er na 10 minuten het sinaasappelsap bij en laat het nog eens 20 minuten zachtjes koken.

De pastinaak is klaar als deze zacht is geworden en het vocht volledig is verdampt. Breng op smaak met peper en zout en verwijder de takjes salie en tijm. Serveer met amandelschaafsel, eet smakelijk!

Gekarameliseerde pastinaak: veelgestelde vragen

Waar is deze gekarameliseerde pastinaak lekker bij?

Deze pastinaak is een heerlijk feestelijk bijgerecht, bijvoorbeeld bij een rollade of kalkoen. Maar ook lekker tijdens de doordeweekse maaltijd met een gehaktbal of gebakken kipfilet.

Kan ik het sinaasappelsap vervangen?

Je kunt bijvoorbeeld ook donker bier gebruiken i.p.v. sinaasappelsap.

Hoe smaakt pastinaak?

Een pastinaak heeft een uitgesproken smaak, maar is ook een tikkeltje zoet. Het heeft ook iets anijsachtig, maar niet zo sterk als bijvoorbeeld venkel.

Wat vind jij van dit recept?
12 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Sneeuwster

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.