Een citroencake met witte chocolade is een smeuïge cake die makkelijk te maken is. De witte chocolade is een zoete tegenhanger van de frisse cake.
Citroen en witte chocolade is een perfecte combinatie, het fris zure van de citroen en de zoete witte chocolade zijn elkaars tegenhanger waardoor het zo goed werkt. Zo ook in deze fantastische citroencake met witte chocolade, waarin zowel de rasp als het sap van de citroen worden gebruikt.
Deze citroencake is zo smeuïg dat deze een beetje kruimelig is, dat geeft aan dat een cake perfect is en niet te stevig is. Een stevige cake valt namelijk zwaar, terwijl je van een luchtige cake het liefste nog een stukje wilt pakken.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 14-08-2025, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 17-09-2025
Zorg ervoor dat de roomboter en eieren op kamertemperatuur zijn.
Vet het cakeblik in met boter en bekleed eventueel met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Klop de roomboter samen met suiker in een elektrische mixer tot deze luchtig zijn.
Voeg één voor één de eieren toe en voeg pas de volgende toe zodra de vorige volledig is opgenomen.
Zeef de bloem samen met 10 gram bakpoeder en voeg dit geleidelijk toe.
Rasp 2 citroenen en pers het sap uit 1,5e citroen. Voeg dit toe en roer tot een glad beslag.

Verdeel het beslag over het cakeblik en bak de cake gaar in ongeveer 40 tot 50 minuten, de exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven.
Maak de deur voorzichtig open en controleer met een houten prikker of de cake gaar is. Wanneer de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar.
Laat de ovendeur op een kier staan, wanneer je deze volledig zal openen zal de cake inzakken.
Haal de cake na ongeveer 10 tot 15 minuten uit de oven en laat deze afkoelen.
Smelt ondertussen de witte chocolade, dit kun je het beste bain-marie doen. Hiervoor vul je een kleine pan met een laag water en plaats een passende kom bovenop. Breek de chocolade in stukjes in de kom en smelt dit langzaam door het water te verwarmen.
Je kunt de gesmolten witte chocolade nu over de cake verdelen, of plaats deze eerst in een spuitzak en maak streepjes over de cake.
Garneer eventueel met een plakje citroen en laat de witte chocolade uitharden. Dit kun je eventueel in de koelkast doen, maar dat is niet per se noodzakelijk. Geniet ervan!
Kan ik witte chocolade door het beslag roeren?
Je kunt eventueel stukjes witte chocolade door het beslag roeren, let erop dat chocolade vet bevat waardoor de cake vetter en dus kruimeliger zal worden. Je zou dan het beste iets minder boter kunnen gebruiken om dit te voorkomen.
Hoe lang kan ik cake bewaren?
Bewaar cake bij voorkeur buiten de koelkast, afhankelijk van de temperatuur kun je deze tot wel 4 dagen bewaren.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 25 | gram | roomboter | melk | 183.75 | 0.18 g | 0.18 g | 20.63 g | 13.50 g | 0.18 g | - | 1.25 mg | 0.03 mg | 3.25 mg | 0.50 mg | 3.75 mg | 5.00 mg | - | 0.02 mg | - | - | - | 0.30 mg | 0.25 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - |
| 25 | gram | suiker | 100.50 | 24.75 g | 24.75 g | - | - | - | - | - | 0.03 mg | - | 0.50 mg | 1.00 mg | - | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.38 | eieren | ei | 32.40 | 0.25 g | 0.05 g | 2.25 g | 0.56 g | 2.81 g | - | 27.00 mg | 0.41 mg | 11.25 mg | 2.25 mg | 29.25 mg | 40.50 mg | 0.02 mg | 0.29 mg | 7.88 µg | 6.91 µg | - | 0.41 mg | 0.05 mg | 0.02 mg | 0.07 mg | 0.03 mg | 0.52 µg | 13.50 µg | 0.25 mg | 0.06 µg | - | |
| 0.25 | citroenen | 10.80 | 1.95 g | 0.90 g | 0.12 g | - | 0.15 g | 0.66 g | 0.60 mg | 0.03 mg | 3.00 mg | 3.00 mg | 45.00 mg | 6.00 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | - | - | 13.50 mg | - | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 2.40 µg | - | - | - | ||
| 25 | gram | bloem | gluten | 91.00 | 17.45 g | 0.38 g | 0.38 g | 0.05 g | 2.85 g | 0.70 g | 0.50 mg | 0.25 mg | 5.00 mg | 5.00 mg | 45.00 mg | 25.00 mg | 0.08 mg | 0.28 mg | - | - | - | - | - | 0.03 mg | 0.03 mg | 0.07 mg | - | 8.75 µg | - | - | - |
| 1.25 | gram | bakpoeder | 1.11 | 0.28 g | - | - | - | - | - | 0.25 mg | - | - | - | 0.06 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 12.5 | gram | witte chocolade | melk, soja | 70.00 | 7.25 g | 7.13 g | 4.16 g | 2.56 g | 0.95 g | - | 13.75 mg | 0.04 mg | 31.25 mg | 3.25 mg | 42.50 mg | 25.00 mg | 0.06 mg | 0.06 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.06 mg | 0.01 mg | - | 1.25 µg | - | - | - |
| 489.56 | 52.10 g | 33.37 g | 27.53 g | 16.68 g | 6.94 g | 1.36 g | 43.35 mg | 0.77 mg | 53.75 mg | 14.50 mg | 166.56 mg | 101.50 mg | 0.18 mg | 0.68 mg | 7.88 µg | 6.91 µg | 13.50 mg | 0.71 mg | 0.30 mg | 0.08 mg | 0.16 mg | 0.12 mg | 0.52 µg | 25.90 µg | 0.25 mg | 0.06 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!