Bulgur met aubergine en ingelegde citroen is een heerlijk doordeweeks gerecht met ontzettend smaakvolle warme bulgur, gebakken aubergine en geroosterde tomaatjes.
Bulgur is een veelzijdige graansoort die steeds populairder wordt. Bulgur smaakt een beetje nootachtig en is een perfect alternatief van couscous, rijst of andere granen.
Bulgur wordt voornamelijk gebruikt in de Arabische, Turkse, Indiase en Mediterrane keuken. Hierdoor combineert het super goed met sumak en ingelegde citroen.
Ingelegde citroen heeft een specifieke smaak en textuur doordat de citroenen zijn ingelegd in grof zout. Je kunt ingelegde citroenen in de meeste supermarkten kopen.
Sumak is een fruitig en zurig besje met een diep rode kleur. Het geeft een frisse en scherpe citroenachtige smaak aan gerechten. Samen met de zachte aubergine, verse munt, gepofte tomaatjes en romige Griekse yoghurt is het een gerecht met verschillende smaken en texturen die perfect in balans zijn.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 04-09-2023, dit recept is voor 2 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Was de aubergine en snijd deze in grove stukken. Plaats de aubergine in een vergiet en bestrooi met zout, zo zal het vocht worden onttrokken.
Laat de aubergine een kwartier lang in het vergiet staan. Vul ondertussen een middelgrote pan met water en breng aan de kook.
Gebruik een kleine blender om de halve ingelegde citroen fijn te malen. Snijd de zwarte olijven door de helft. Pel de knoflooktenen en snijd deze ook door de helft.
Je kunt de cherrytomaatjes kort roosteren in de oven of airfryer. Besprenkel de tomaatjes hiervoor met olijfolie, peper en zout en leg de knoflooktenen ertussen.
Kook de bulgur gaar in ongeveer 5 tot 10 minuten, de exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de korrels. Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een grote bakpan.
Dep de aubergine droog met keukenpapier en bak deze mooi goudbruin. Rooster ondertussen de cherrytomaatjes ongeveer 5 minuten lang in de oven of airfryer.
Giet de bulgur af en roer er 2 eetlepels olijfolie, de gepureerde citroen, zwarte olijven en 1 theelepel sumak doorheen.
Snijd de verse munt fijn en roer deze door de bulgur. Breng de bulgur op smaak met zwarte peper en zout.
Serveer de bulgur met aubergine, gepofte cherrytomaatjes en een lepel Griekse yoghurt. Maak af met een beetje extra sumak, eet smakelijk!
Wat is bulgur?
Bulgur is een graansoort gemaakt van tarwe, meestal van durum. Deze tarwesoort heeft een grove harde korrel, daarom wordt deze eerst gestoomd (of voorgekookt), gedroogd en vervolgens in stukjes gebroken. Dit verklaart waarom bulgur grover is dan couscous.
Is bulgur gezond?
Bulgur is gezond en het zorgt voornamelijk voor een goede darmwerking. Daarnaast geeft bulgur snel een verzadigd gevoel, waardoor het perfect is wanneer je minder wilt eten.
Wat is ingelegde citroen?
Ingelegde citroenen hebben een specifieke smaak en textuur doordat ze zijn ingelegd in grof zout. Ingelegde citroenen zijn friszuur en zoutig van smaak.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.