Deze bonenstoof met chorizo is extra lekker met witte bonen, tomaat, courgette en tijm. Een stoofpot boordevol smaak met een milde of pittige chorizo.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 28-06-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 07-09-2024
Notitie: Week de gedroogde bonen minimaal 8 uur vooraf in ruim koud water.
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Verwijder het vel van de chorizo en snijd deze in (halve) plakjes.
Verhit een pan met dikke bodem en bak de chorizo ongeveer 5 minuten. Het is niet nodig om boter of olie toe te voegen, want er komt olie vrij van de chorizo.
Bak de ui en knoflook 2 minuten mee en voeg dan de tomatenpuree toe. Blus af met 150 ml witte wijn en roer alles goed los van de bodem.
Voeg de gedroogde bonen toe samen met een blik tomaten, een bouillonblokje en de takjes tijm. Schenk 800 ml water erbij, plaats de deksel op de pan en breng aan de kook.
Zodra de bonenstoof begint te koken, zet je het vuur middelhoog en laat ongeveer 40 minuten zachtjes koken.
Verwijder ondertussen de uiteindes van de courgette en snijd deze in blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd deze in niet al te grote stukken. Maak de sperziebonen schoon door de uiteindes te verwijderen.
Voeg na ongeveer 40 minuten de paprika, courgette en sperziebonen toe.
Laat het geheel nog ongeveer 15 tot 20 minuten zachtjes koken zonder deksel, of tot de bonen gaar zijn geworden en het vocht is verdampt. De meeste gedroogde witte bonen zullen na ongeveer een uur gaar zijn.
Verwijder de takjes tijm en breng de bonenstoof op smaak met peper en zout indien nodig. Eet smakelijk!
Welke bonen voor een bonenstoof?
Je kunt eventueel bonen uit blik of pot gebruiken, maar aangezien deze erg zacht zullen worden zijn gedroogde bonen een betere keuze.
Wij gebruikten witte maïs bonen (Tarbais), maar je kunt ook andere soorten gebruiken zoals cannellini bonen.
Wat serveer je bij een bonenstoof met chorizo?
Een bonenstoof kun je serveren met gekookte aardappelen of rijst, maar aangezien deze bonenstoof al vrij vullend is is deze het lekkerste met een beetje rustiek brood.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.