Ohmydish.nl


Aspergesoep met spekjes

Deze aspergesoep met spekjes, ei en peterselie zit boordevol smaak. Heerlijk romig zonder het toevoegen van room.

1 uur 4 personen Lunch
Aspergesoep met spekjes

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram witte asperges
  • 75 gram roomboter + extra
  • 80 gram bloem
  • 1.5e liter aspergevocht
  • peper en zout naar smaak
  • 100 gram gerookte spekjes
  • 4 eieren
  • handvol verse peterselie
Aspergesoep met spekjes ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • dunschiller
  • grote kom
  • grote pan
  • schuimspaan of vergiet
  • kleine pan
  • snijplank & koksmes
  • vork
  • houten lepel
  • garde
  • optioneel: blender of staafmixer
  • kleine bakpan

Bereiden


1 uur 4 personen Lunch

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/aspergesoep-met-spekjes


Voorbereiding – 30 minuten

Schil de witte asperges. Voel met je vingers of je geen stukje vergeten bent, aangezien aspergeschillen draderig zijn om te eten. Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af en leg de asperges in koud water om te voorkomen dat ze gaan verkleuren.

Plaats de aspergeschillen en kontjes in een grote pan en vul met koud water. Voeg een klontje boter en zout toe om een smaakvol water te maken en breng aan de kook. Haal na ongeveer een kwartier de aspergeschillen en kontjes uit het water. 

Kook ondertussen 4 eieren ongeveer 8 minuten. Was de verse peterselie en hak deze fijn. Snijd de geschilde witte asperges in stukjes van ongeveer 3 cm en houd de kopjes apart.

Aspergesoep met spekjes
Aspergesoep met spekjes

Aspergesoep met spekjes afmaken – 30 minuten

Smelt boter in een grote pan en voeg dan in één keer 80 gram bloem toe. Laat de roux enkele minuten zachtjes garen om de bloemsmaak te verwijderen. 

Schenk er dan beetje bij beetje 1,5e liter van het aspergevocht bij en roer steeds glad met een garde. Breng aan de kook en voeg dan de helft van de stukjes asperge toe, zodra deze zacht zijn geworden pureer je de soep zo glad mogelijk met een blender of staafmixer.

Je kunt er ook voor kiezen alle stukjes al tegelijk mee te koken en de soep niet te pureren. Deze zal dan een klein beetje dunner zijn, maar nog steeds even lekker. 

Kook de asperge kopjes en de rest van de asperge stukjes gaar in de gepureerde soep en breng de soep op smaak met peper en zout. 

Bak ondertussen de spekjes krokant in een kleine bakpan. Pel de eieren en verdeel deze in kleine stukjes met een vork. 

Serveer de aspergesoep met spekjes, ei en fijngehakte peterselie. Eet smakelijk!

Aspergesoep met spekjes: veelgestelde vragen

Kan ik aspergesoep maken van dikke witte asperges?

Ja, je kunt aspergesoep maken van dikke asperges. Je kunt ze dan het beste in kleinere stukjes snijden en niet pureren. Dikke asperges zijn namelijk iets draderiger dan dunne asperges.

Kan ik deze soep vegetarisch maken?

Ja, je kunt de spekjes dan bijvoorbeeld vervangen door iets anders dat krokant is, zoals croutons.

Aangeraden producten (10)

Wat vind jij van dit recept?
8 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Britse scones

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!