Een pagina boordevol informatie over asperges. Hoe worden asperges geoogst, geschild en gekookt? Je leest het hier, inclusief overheerlijke recepten.
Blog printen Bekijk reacties (0)
Het asperge seizoen staat weer voor de deur! Traditioneel begint het seizoen op de 2e donderdag van april en eindigt op 24 juni (Sint Jan). Bij een warm voorjaar zijn de asperges al eerder verkrijgbaar, vaak al vanaf eind maart. Voor mij is dit één van de redenen waarom ik zo van de lente houd.
De asperges dienen met de hand gestoken te worden, vaak al vroeg in de ochtend als het eerste zonlicht de aarde begint op te warmen. Zodra de kopjes boven de aarde uit groeien moeten de asperges zo snel mogelijk geoogst worden, anders zullen deze gaan scheuren en verkleuren. Dit handwerk verklaart ook de prijs van dit overheerlijke witte goud. Na het steken worden de asperges gesorteerd, o.a. op maat, gelijkmatigheid en kwaliteit.
Als de witte asperges boven de grond uit blijven groeien, worden het groene asperges. Vaak worden deze ook speciaal gekweekt. De smaak van beide asperge soorten verschilt nogal, waar witte asperges zacht van smaak zijn, zijn groene asperges nootachtig. Beide zijn ze op hun eigen manier fantastisch van smaak!
Asperges
Leg dan de asperges in een gelijk rijtje op de snijplank om ongeveer 2 cm van de onderkant af te snijden. Je kunt ze ook breken in je hand, dan zal de onderkant breken precies op het taaiere gedeelte. Hierdoor krijg je wel ongelijke asperges, daarom heeft snijden mijn voorkeur. Bewaar altijd de asperge schillen en kontjes, deze kun je gebruiken om een smaakvol kookwater te creëren. Dit smaakvolle water kun je later weer gebruiken om een nóg smaakvollere soep van te maken. Je kunt asperges koken in een speciale asperge pan, maar je kunt ze ook zachtjes koken in een grote pan. Kook ze ongeveer 15 minuten, ze zijn gaar als je ze lichtjes kunt buigen.
Klik voor het recept asperges op traditionele wijze. Of zoek op deze website naar meer recepten met asperges . Zoals bijvoorbeeld met Serrano ham of verwerkt in een quiche.
Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/asperges
Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!
Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.