Aardbeientaart (tarte aux fraises)

(13)

Deze Franse aardbeientaart is ook wel bekend als tarte aux fraises, een simpele taart met een knapperige bodem, vanillepudding en de lekkerste aardbeien.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-05-2023, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-10-2023

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake
Aardbeientaart (tarte aux fraises)

Ingrediënten


  • 4 eidooiers
  • 75 gram suiker
  • 750 ml volle melk
  • 125 gram bloem
  • 2 theelepels vanille extract
  • 750 gram aardbeien
  • paar blaadjes verse munt

Ingrediënten taartbodem

  • 250 gram bloem
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 80 gram suiker
  • snuf zout
  • 1 ei
  • theelepel vanille extract
Aardbeientaart (tarte aux fraises) Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • middelgrote pan
  • garde
  • middelgrote kom
  • bakpapier
  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie
  • oven
  • taartvorm
  • siliconen kwast
  • blindbakbonen
  • siliconen spatel
  • klein mesje

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/aardbeientaart-tarte-aux-fraises


Banketbakkersroom maken – 30 minuten

Begin met het maken van de banketbakkersroom zodat deze kan opstijven.

Verwarm 750 ml melk samen met 2 theelepels vanille extract in een middelgrote pan.

Meng ondertussen 4 eidooiers met 75 gram suiker, meng dit glad met een garde zodat er geen klontjes in zitten. Voeg 100 gram bloem toe en meng opnieuw glad. Voeg een beetje van de warme melk toe aan de eidooiers. Meng dit direct weer glad met de garde en voeg dit toe aan de rest van de melk.

Blijf goed roeren met de garde zodat er geen klontjes ontstaan en het niet kan aanbranden. Zet het vuur laag en laat het nog zo'n 10 minuten zachtjes koken terwijl je roert. Je zult zien dat het mengsel snel dikker zal worden. 

Schenk het dan in een kom of schaal en leg een stuk bakpapier bovenop de pudding om te voorkomen dat er een vel op komt. Laat de banketbakkersroom volledig afkoelen en maak ondertussen de taartbodem.

Aardbeientaart (tarte aux fraises)
Aardbeientaart (tarte aux fraises)

De taartbodem maken – 15 minuten + wachttijd

Meng 250 gram bloem met een snuf zout en voeg geleidelijk 100 gram zachte boter in stukjes toe. Kneed tot een kruimelig deeg.

Klop het ei samen met 80 gram suiker en 1 theelepel vanille extract los met een vork en voeg dit mengsel toe aan het deeg.

Kneed tot een deegbal is ontstaan, pak dit in met huishoudfolie en laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.

De aardbeientaart (tarte aux fraises) – 45 minuten + wachttijd

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een taartvorm in met boter. Bestuif je aanrecht en deegroller met een beetje bloem. 

Haal het deeg uit de koelkast, rol het deeg uit en verplaats dit naar de taartvorm. Druk het deeg goed aan en verwijder het overtollige deeg. 

Prik gaatjes in de bodem met een vork en plaats een stuk bakpapier op het deeg. Plaats blindbakbonen op het bakpapier en bak de bodem gaar en mooi goudbruin in ongeveer 15 minuten. Verwijder de blindbakbonen en het bakpapier.

Laat de taartbodem volledig afkoelen en maak ondertussen de aardbeien schoon. Verwijder de kroontjes en snijd de aardbeien door de helft.

Verdeel de koude banketbakkersroom over de taartbodem en verdeel de halve aardbeien over de banketbakkersroom. Maak af met een aantal blaadjes munt, geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-05-2023, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-10-2023


Waardeer dit recept!
13 stemmen

Aardbeientaart (tarte aux fraises): Veel gestelde vragen

Welke vulling voor aardbeientaart?

Je kunt naast vanillepudding ook eventueel kiezen voor aardbeienmousse of voor bijvoorbeeld basilicum slagroom. Zorg ervoor dat de vulling die je kiest stevig genoeg is om de taart te kunnen snijden.

Kan ik een kant-en-klare taartbodem gebruiken?

Je kunt eventueel een kant-en-klare taartbodem gebruiken, deze zijn meestal iets zachter dus dat geeft de aardbeientaart een net iets andere textuur.

0 reacties op Aardbeientaart (tarte aux fraises)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.