Zelf gnocchi maken + 9 x gnocchi recepten

Zelfgemaakte gnocchi hebben maar 4 ingrediënten en zijn vol van smaak. Gebakken gnocchi zijn de allerlekkerste: knapperig van buiten en zacht van binnen.

Zelf gnocchi maken lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het eigenlijk niet. Je hebt weinig ingrediënten nodig voor basis gnocchi, daarna kun je er nog extra smaakmakers aan toevoegen.

Wat is gnocchi?

Gnocchi - spreek uit njokki - is een pasta soort gemaakt van o.a. aardappelen en bloem. Gnocchi is het meervoud van gnoccò, wat in het Italiaanse “knoedel” betekent.

Er bestaat ook een gnocchi soort die niet gemaakt wordt met aardappel, maar met griesmeel.

Hoe maak ik gnocchi?

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 4 eidooiers
  • 60 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • 150 gram bloem
Zelf gnocchi maken ingrediënten
Zelf gnocchi maken ingrediënten

Gnocchi maken

Kook de aardappelen bij voorkeur in de schil tot ze volledig gaar zijn, dit duurt iets langer dan aardappelen in stukken koken. Ze zullen dan droger zijn, wat zorgt voor meer smaak.

Verwijder de schil van de aardappelen en pureer deze tot een zeer gladde puree. Voor de beste puree kun je de gekookte aardappelen door een fijne zeef wrijven.

Laat de puree iets afkoelen omdat de gnocchi worden gekneed met je handen.

Zelf gnocchi maken - stap 1
Zelf gnocchi maken - stap 1

Kneed de aardappelpuree samen met 4 eidooiers, 150 gram bloem en 60 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas tot een glad deeg.

Zelf gnocchi maken - stap 2
Zelf gnocchi maken - stap 2

Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en bestrooi het aanrecht met bloem.

Zelf gnocchi maken - stap 3
Zelf gnocchi maken - stap 3

Rol een deel tot een lange rol en verdeel deze in gelijke stukjes van ongeveer 2 cm.

Zelf gnocchi maken - stap 4
Zelf gnocchi maken - stap 4
Zelf gnocchi maken - stap 5
Zelf gnocchi maken - stap 5

Druk elk stukje op een vork met je duim en rol de gnocchi van de vork af zodat je een geribbeld patroon krijgt. Herhaal tot al het deeg is gebruikt en bewaar de gnocchi ondertussen op een groot bord bestrooid met bloem.

Zelf gnocchi maken - stap 6
Zelf gnocchi maken - stap 6
Zelf gnocchi maken - stap 7
Zelf gnocchi maken - stap 7
Zelf gnocchi maken - stap 8
Zelf gnocchi maken - stap 8
Zelf gnocchi maken - stap 9
Zelf gnocchi maken - stap 9

Plaats de gnocchi niet op elkaar, dan zullen ze aan elkaar gaan plakken. Breng ondertussen een grote pan met water aan de kook.

Kook de gnocchi in delen in het kokende water. Je kunt zien wanneer de gnocchi gaar zijn doordat ze gaan drijven in het water. Schep ze dan uit het water en leg ze wederom niet op elkaar omdat ze dan gaan plakken.

Herhaal voor de resterende gnocchi en je kunt de gekookte gnocchi direct serveren, maar voor de lekkerste gnocchi kun je deze enkele minuten bakken op hoog vuur.

Gnocchi bakken of niet?

Je hoeft gnocchi na het koken niet perse te bakken, je kunt de gekookte gnocchi namelijk direct eten. Serveer bijvoorbeeld in een tomatensaus, of met enkel wat Pecorino of Parmezaanse kaas. 

Gnocchi bakken na het koken geeft echter niet alleen extra smaak, maar ook extra textuur aan de gnocchi. Ze worden er namelijk knapperig van, terwijl de binnenkant zacht blijft.

Hoeveel gnocchi per persoon?

Meestal wordt er zo'n 150 tot 200 gram gnocchi per persoon geserveerd. 

Waarom heeft gnocchi een ribbel patroon?

Het ribbel patroon van gnocchi ziet er niet alleen leuk uit, maar het heeft als functie dat de saus beter zal hechten aan de gnocchi.

Gnocchi recepten

FotoRecept
Gnocchi met salieboter

Gnocchi met salieboter

1 uur bereidingstijd
Deze gnocchi met salieboter zijn zacht van binnen en krokant van buiten. Makkelijk zelf te maken met weinig ingrediënten. Naar recept
Zoete aardappel gnocchi

Zoete aardappel gnocchi

50 minuten bereidingstijd
Zoete aardappel gnocchi's zijn kleine kussentjes van liefde. Zo heerlijk zacht van binnen en krokant van buiten door het bakken in boter, zo lekker! Naar recept
Truffelaardappel gnocchi

Truffelaardappel gnocchi

1 uur 10 minuten bereidingstijd
Paarse gnocchi? Ja echt! Vitelotte, oftewel truffelaardappelen zijn een Franse aardappelsoort met een lichte nootachtige smaak. Heerlijk! Naar recept
Gnocchi met broccoli

Gnocchi met broccoli

1 uur en 15 minuten bereidingstijd
Gnocchi is een heerlijke pasta soort op basis van aardappel. Deze gnocchi met broccoli, erwtjes en kaas is een aanrader! Naar recept
Rode bieten gnocchi

Rode bieten gnocchi

1 uur bereidingstijd
Zien deze zelfgemaakte roze gnocchi er niet prachtig uit? Deze rode bieten gnocchi zijn heerlijk in combinatie met tijm, zwarte olijven en kaas. Naar recept
Gnocchi met spinazie

Gnocchi met spinazie

1 uur 15 minuten bereidingstijd
Deze gnocchi met spinazie zijn een perfecte vegetarische maaltijd. Extra lekker met zongedroogde tomaten, walnoten en eventueel extra kaas. Naar recept
Pompoengnocchi

Pompoengnocchi

1 uur bereidingstijd
Bij deze overheerlijke pompoengnocchi's is gebruik gemaakt van geroosterde pompoenpuree i.p.v. aardappel. Zacht van binnen en krokant van buiten! Naar recept
Gnocchi met tomatensaus

Gnocchi met tomatensaus

55 minuten bereidingstijd
Deze gnocchi met tomatensaus zijn heerlijk zacht en worden geserveerd met een simpele tomatensaus. Klaar in een uur tijd. Naar recept
Gnocchi alla romana

Gnocchi alla romana

50 minuten bereidingstijd
Gnocchi alla romana is een Italiaans gerecht uit Rome. Deze gnocchi soort wordt gemaakt zonder aardappel, maar met griesmeel. Naar recept


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/zelf-gnocchi-maken-9-x-gnocchi-recepten


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
6 stemmen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.