Ohmydish.nl


Truffelaardappel gnocchi

Paarse gnocchi? Ja echt! Vitelotte, oftewel truffelaardappelen zijn een Franse aardappelsoort met een lichte nootachtige smaak. Heerlijk!

Truffelaardappel gnocchi
1 uur 10 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Truffelaardappel gnocchi

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kg truffelaardappelen (vitelotte)
  • ongeveer 6 eetlepels bloem + extra
  • 1 eigeel
  • kleine handvol Parmezaanse kaas + extra om erbij te serveren
  • peper en zout naar smaak
  • boter
  • optional: spekreepjes of uienringen en champignons voor een vegetarische versie
Truffelaardappel gnocchi ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Oven
  • ovenplaat met bakpapier
  • grote kom
  • fijne zeef + grote lepel
  • kaasrasp
  • deegsnijder of mes
  • vork
  • grote pan
  • schuimspaan
  • schone theedoek

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 10 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/truffelaardappel-gnocchi


Voorbereiding -- 1 uur

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Voor het maken van gnocchi's hebben we een truffelaardappel puree nodig. Het is belangrijk dat de puree zo droog mogelijk is, daarom is het garen in de oven de beste en makkelijkste oplossing. Was de aardappels en verdeel, met schil, over de ovenplaat. Rooster de aardappels in de oven voor ongeveer 30 minuten. De tijd is afhankelijk van de grootte van de aardappels. Als je toch besluit de aardappels te koken, kook ze dan in de schil. Als de aardappelpuree te nat is, zul je meer bloem moeten toevoegen en dat komt de smaak niet ten goede.

Laat de aardappels een beetje afkoelen, tot je ze vast kunt pakken met je handen. Schil de aardappels en gebruik een fijne zeef met een grote lepel om de aardappels erdoor te drukken zodat je een hele fijne en gladde puree krijgt.

Nu je een truffelaardappel puree hebt, ga je steeds een lepel bloem toevoegen en kneden met je handen. Voeg ook het eigeel en een klein handjevol geraspte Parmezaanse kaas toe. Blijf kneden tot je een soepel deeg hebt dat niet meer plakt. Mocht je puree te nat zijn geweest, dien je meer bloem toe te voegen dan aangegeven in de ingrediëntenlijst. Breng het deeg op smaak met peper en zout.

Truffelaardappel gnocchi Truffelaardappel gnocchi

Verdeel het deeg nu in 4 delen en rol elk deel uit tot een lange reep. Snijd de lange repen tot kleine stukjes van ongeveer 2 cm. Rol de kleine stukjes tot bolletjes en druk deze zachtjes op de achterkant van de vork en rol deze naar voren om het gnocchi patroon te creëren. Het lijkt moeilijker dan het is, je zult het snel onder de knie hebben. Herhaal dit tot alle gnocchi's gemaakt zijn en bewaar ze ondertussen onder een theedoek om uitdrogen te voorkomen. Vul ondertussen een grote pan met water en zout en breng aan de kook.

Truffelaardappel gnocchi koken Truffelaardappel gnocchi koken

Truffelaardappel gnocchi koken -- 10 minuten

Kook de gnocchi's in delen zodat ze niet aan elkaar gaan plakken in het water. Laat ze afkoelen op een schone theedoek, ook dit is om aan elkaar plakken te voorkomen.

Truffelaardappel gnocchi afkoelen Truffelaardappel gnocchi afkoelen

Zodra alle gnocchi's gekookt zijn kun je ze heel makkelijk opnieuw opwarmen, en meer smaak toevoegen, door ze te bakken in een beetje boter. Nu kun je gebakken spekjes toevoegen, of gebakken ui en champignons voor een vegetarische versie. Maak de gnocchi af met meer geraspte Parmezaanse kaas, smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


← Vorig recept
Klassieke appeltaart
Volgend recept →
Gefrituurde kip met karnemelk

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.