Zongedroogde tomaten

(17)

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe je zelf zongedroogde tomaten kunt maken? Dit gaat heel makkelijk zelfs, want deze heerlijke tomaatjes zijn simpele gedroogde tomaten uit de oven.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-08-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Bijgerechten
Zongedroogde tomaten

Ingrediënten


  • 500 gram redelijk kleine tomaten
  • snuf zout
  • paar takjes verse tijm
  • optioneel: olijfolie
  • optioneel: paar laurierblaadjes

Kookgerei nodig


  • oven
  • bakplaat
  • snijplank & koksmes
  • schone theedoek
  • optioneel: steriele pot

Zongedroogde tomaten Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zongedroogde-tomaten


Voorbereiding – 15 minuten

Verwarm de oven voor op 125 graden Celsius.

Was de tomaatjes, dep deze droog met een schone theedoek en snijd deze door de helft. Leg de tomaatjes met de snijkant naar boven op een bakplaat en bestrooi de tomaatjes met zout.

Tomaten op een ovenplaat
Tomaten op een ovenplaat

De zongedroogde tomaten afmaken – 1 uur en 30 minuten

Rooster de tomaatjes een uur lang en verdeel dan een paar takjes tijm over de tomaatjes. Rooster de tomaatjes dan nog ongeveer een half uur, of tot de tomaatjes genoeg gedroogd zijn. Zorg ervoor dat ze niet te droog zullen worden.

Zongedroogde tomaten
Zongedroogde tomaten

Je kunt de tomaatjes nu direct gebruiken of plaats ze in een steriele pot. Vul de pot met olijfolie en plaats er eventueel nog een paar extra takjes verse tijm en een paar laurierblaadjes in. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-08-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-10-2023


Waardeer dit recept!
17 stemmen

Zongedroogde tomaten: Veel gestelde vragen

Hoe lang kun je zongedroogde tomaten bewaren?

Als je de zongedroogde tomaten in een steriele pot met olie doet kun je deze zelfs een jaar bewaren. Mits deze op een donkere plek wordt bewaard zonder temperatuurschommelingen.

Zijn zongedroogde tomaten gezond?

Zongedroogde tomaten zijn tomaten die door de zon, of oven, worden gedroogd waardoor het meeste vocht eruit is. Hierdoor worden ze geconcentreerder van smaak en zijn ze nog steeds even gezond als een standaard tomaat.

Als de zongedroogde tomaten in olie liggen, zijn ze door de olie net iets minder gezond dan een standaard tomaat.

0 reacties op Zongedroogde tomaten

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.