In het voorjaar hangen de struiken vol met witte trosjes bloem, met deze vlierbloesemschermen kun je makkelijk zelf vlierbloesemsiroop maken.
Vlierbloesem plukken heeft voor mij goede herinneringen, bij een restaurant waar ik ooit werkte gingen we met alle koks het bos in om ze te plukken. Vervolgens werden er pannen vol vlierbloesemsiroop gemaakt waar we de lekkerste toetjes mee maakten.
Door de suiker in deze vlierbloesemsiroop wordt het een siroop, plus het zorgt ervoor dat je de siroop lang kunt bewaren. Meestal wordt een siroop gemaakt met gelijke delen water en suiker, maar ik gebruik de helft suiker omdat ik de siroop persoonlijk anders te zoet vind.
Wil je helemaal geen suiker gebruiken, dan zal het geen siroop worden maar vlierbloesemwater. Dit is ook al erg lekker, maar door het gebrek aan suiker helaas niet lang houdbaar.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 03-06-2024, dit recept is voor 20 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Was de vlierbloesem niet, maar verwijder eventueel wel de insecten.
Verwijder zoveel mogelijk steeltjes en plaats de bloemen in een grote kom.
Schenk hier anderhalve liter water overheen en snijd 2 citroenen in grove stukken en voeg deze toe.
Zorg dat alles goed onder water staat en dek de kom af. Laat dit minimaal 24 uur staan zodat het water de smaak van de vlierbloesem kan opnemen.
Om er zeker van te zijn dat er geen insecten of stukjes in de siroop zitten kun je deze het beste zeven met behulp van een fijne zeef en een schone theedoek of kaasdoek.
Verwarm het smaakvolle water samen met 750 gram suiker en laat dit een beetje indikken zodat de suiker is opgelost en het een mooie siroop is geworden.
Steriliseer ondertussen glazen flessen om de siroop in te gaan bewaren. Dit doe je door deze enkele minuten te koken in kokend water.
Schenk de hete vlierbloesemsiroop in de steriele flessen en gebruik deze bijvoorbeeld voor het maken van ijs, toetjes, op pannenkoeken, in de thee of met water en ijsblokjes op een hete dag. Geniet ervan!
Hoe kun je vlierbloesemsiroop het beste bewaren?
Je kunt zelfgemaakte vlierbloesemsiroop het beste bewaren in steriele flessen op potten. Zet deze op een donkere plek met zo min mogelijk temperatuurschommelingen. Zo kun je de siroop zelfs langer dan een jaar bewaren.
Waar kun je vlierbloesem vinden?
Je kunt vlierbloesem op verschillende plekken vinden, vaak in het bos of langs de randen van weilanden. Je kunt vlierbloesem eventueel ook in je eigen tuin planten, deze struiken zijn makkelijk om te kweken.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.