Ohmydish.nl


Zelf vanillevla maken

Zelf vanillevla maken is super makkelijk, je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en is zóveel lekkerder dan kant-en-klare vla.

20 minuten 4 personen Toetjes
Zelf vanillevla maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 liter volle melk
  • 1 vanille stokje of 1 flinke eetlepel vanille extract
  • 4 eidooiers
  • 60 gram suiker
  • 40 gram maizena
  • snufje zout
Zelf vanillevla maken ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote pan
  • garde
  • kleine kom
  • optioneel: siliconen spatel
  • bakpapier of huishoudfolie

Bereiden


20 minuten 4 personen Toetjes

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-vanillevla-maken


Voorbereiding – 10 minuten

Verwarm de melk samen met vanille. Als je een vanillestokje gebruikt snijd je deze eerst door midden en schraap het merg eruit. 

Laat de melk ongeveer 10 minuten zachtjes koken zodat deze de vanille smaak volledig kan opnemen.

Zelf vanillevla maken
Zelf vanillevla maken

Vanillevla afmaken – 10 minuten + wachttijd

Meng de eidooiers samen met suiker, een snuf zout en maizena. Verwijder de vanillestok en voeg een lepel warme melk toe aan de eidooiers. Roer direct tot het glad is, anders zullen er klontjes ontstaan.

Giet het terug in de pan met melk en roer weer direct glad. Laat het geheel onder voortdurend roeren zachtjes garen op laag vuur. De vanillevla is gaar als deze dikker begint te worden.

Je kunt extra controleren of deze gaar is door een streep te trekken op een lepel, als deze zichtbaar blijft is de vla gaar.

Plaats een stuk bakpapier of folie bovenop om te voorkomen dat er een vel bovenop de vla komt. Laat de vanillevla dan volledig afkoelen, geniet ervan!

Zelf vanillevla maken: veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen banketbakkersroom en vanillevla?

De basis van beide is melk, vanille en suiker. Banketbakkersroom is een stuk dikker dan vla.

Welke vanille kun je het beste gebruiken voor vanillevla?

Je kunt een vanillestokje gebruiken of vanille extract. Je kunt eventueel ook vanille suiker gebruiken, deze is minder sterk van smaak dus gebruik dit dan bijvoorbeeld i.p.v. kristalsuiker.

Waarom is kant-en-klare vanillevla zo geel?

De kleur van een zelfgemaakte vanillevla is afhankelijk van de eidooiers, hoe geler deze zijn hoe geler de vla zal worden. Deze is altijd vrij licht in vergelijking met kant-en-klare vla, dus hier voegen ze bijna altijd gele kleurstof aan toe. 

Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Pizza calzone
Volgend recept →
Pasta burrata met tomatensaus

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!