Zelf vanillevla maken

(25)

Zelf vanillevla maken is super makkelijk, je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en is zóveel lekkerder dan kant-en-klare vla. Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-07-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 28-08-2023

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Toetjes
Zelf vanillevla maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 liter volle melk
  • 1 vanille stokje of 1 flinke eetlepel vanille extract
  • 4 eidooiers
  • 60 gram suiker
  • 40 gram maizena
  • snufje zout
Zelf vanillevla maken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote pan
  • garde
  • kleine kom
  • optioneel: siliconen spatel
  • bakpapier of huishoudfolie

Bereiding


Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Toetjes

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-vanillevla-maken


Voorbereiding – 10 minuten

Verwarm de melk samen met vanille. Als je een vanillestokje gebruikt snijd je deze eerst door midden en schraap het merg eruit. 

Laat de melk ongeveer 10 minuten zachtjes koken zodat deze de vanille smaak volledig kan opnemen.

Zelf vanillevla maken
Zelf vanillevla maken

Vanillevla afmaken – 10 minuten + wachttijd

Meng de eidooiers samen met suiker, een snuf zout en maizena. Verwijder de vanillestok en voeg een lepel warme melk toe aan de eidooiers. Roer direct tot het glad is, anders zullen er klontjes ontstaan.

Giet het terug in de pan met melk en roer weer direct glad. Laat het geheel onder voortdurend roeren zachtjes garen op laag vuur. De vanillevla is gaar als deze dikker begint te worden.

Je kunt extra controleren of deze gaar is door een streep te trekken op een lepel, als deze zichtbaar blijft is de vla gaar.

Plaats een stuk bakpapier of folie bovenop om te voorkomen dat er een vel bovenop de vla komt. Laat de vanillevla dan volledig afkoelen, geniet ervan!


Waardeer dit recept!
25 stemmen

Zelf vanillevla maken: Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen banketbakkersroom en vanillevla?

De basis van beide is melk, vanille en suiker. Banketbakkersroom is een stuk dikker dan vla.

Welke vanille kun je het beste gebruiken voor vanillevla?

Je kunt een vanillestokje gebruiken of vanille extract. Je kunt eventueel ook vanille suiker gebruiken, deze is minder sterk van smaak dus gebruik dit dan bijvoorbeeld i.p.v. kristalsuiker.

Waarom is kant-en-klare vanillevla zo geel?

De kleur van een zelfgemaakte vanillevla is afhankelijk van de eidooiers, hoe geler deze zijn hoe geler de vla zal worden. Deze is altijd vrij licht in vergelijking met kant-en-klare vla, dus hier voegen ze bijna altijd gele kleurstof aan toe. 

Kan ik ook cacaopoeder toevoegen aan vla?

Met cacaopoeder kun je ook heel makkelijk een heerlijke chocoladevla maken.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.