Zelf vanillevla maken is super makkelijk, je hebt er weinig ingrediënten voor nodig en is zóveel lekkerder dan kant-en-klare vla.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 15-07-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 31-08-2024
Verwarm de melk samen met vanille. Als je een vanillestokje gebruikt snijd je deze eerst door midden en schraap het merg eruit.
Laat de melk ongeveer 10 minuten zachtjes koken zodat deze de vanille smaak volledig kan opnemen.
Meng de eidooiers samen met suiker, een snuf zout en maizena. Verwijder de vanillestok en voeg een lepel warme melk toe aan de eidooiers. Roer direct tot het glad is, anders zullen er klontjes ontstaan.
Giet het terug in de pan met melk en roer weer direct glad. Laat het geheel onder voortdurend roeren zachtjes garen op laag vuur. De vanillevla is gaar als deze dikker begint te worden.
Je kunt extra controleren of deze gaar is door een streep te trekken op een lepel, als deze zichtbaar blijft is de vla gaar.
Plaats een stuk bakpapier of folie bovenop om te voorkomen dat er een vel bovenop de vla komt. Laat de vanillevla dan volledig afkoelen, geniet ervan!
Wat is het verschil tussen banketbakkersroom en vanillevla?
De basis van beide is melk, vanille en suiker. Banketbakkersroom is een stuk dikker dan vla.
Welke vanille kun je het beste gebruiken voor vanillevla?
Je kunt een vanillestokje gebruiken of vanille extract. Je kunt eventueel ook vanille suiker gebruiken, deze is minder sterk van smaak dus gebruik dit dan bijvoorbeeld i.p.v. kristalsuiker.
Waarom is kant-en-klare vanillevla zo geel?
De kleur van een zelfgemaakte vanillevla is afhankelijk van de eidooiers, hoe geler deze zijn hoe geler de vla zal worden. Deze is altijd vrij licht in vergelijking met kant-en-klare vla, dus hier voegen ze bijna altijd gele kleurstof aan toe.
Kan ik ook cacaopoeder toevoegen aan vla?
Met cacaopoeder kun je ook heel makkelijk een heerlijke chocoladevla maken.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.