Zelf papadums maken kost even tijd, maar dan heb je ook wat. Deze krokante crackertjes uit India worden ook wel papad genoemd en zijn ontzettend smaakvol.
Zelf papadums maken is even werk, aangezien het deeg vrij stevig is gaat het uitrollen niet heel makkelijk. Daarna zullen de papadums moeten drogen voordat je deze kunt frituren.
Linzenmeel kun je bij de meeste toko's kopen, maar je kunt eventueel ook kikkererwtenmeel i.p.v. linzenmeel gebruiken, de smaak van de papadums zullen dan wel iets anders zijn.
Je kunt eventueel zelf linzenmeel maken door gedroogde urad dal (witte linzen) te vermalen tot deze heel fijn zijn. Dit kun je bijvoorbeeld met een koffiemolen doen. Voor een nog fijner meel gebruik je hierna ook nog een vijzel, maar dit is optioneel. Je kunt hiervoor enkel urid dal gebruiken, of voeg eventueel ook een klein deel gedroogde mungbonen toe om zelf linzenmeel te maken. Dit geeft de papadums een vollere smaak en textuur.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 26-06-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Meng linzenmeel samen met zout, zwarte peper, komijnzaad en baksoda.
Voeg langzaam het lauwwarme water toe en kneed tot een deegbal. Het deeg zal erg stevig zijn, maar voeg liever geen extra water toe.
Besprenkel het aanrecht en deegroller met zonnebloemolie (of een andere neutrale olie) en rol het deeg uit tot het ongeveer een halve milimeter dik is. Zorg ervoor dat ze zeker niet dikker dan een milimeter zijn.
Gebruik een ronde uitsteker om rondjes uit het deeg te rollen. Je kunt het overtollige deeg telkens opnieuw uitrollen, aangezien dit geen gluten bevat zal het deeg door het meermaals uitrollen geen andere textuur krijgen.
Je kunt eventueel ook het deeg verdelen en per bolletje uitrollen i.p.v. de grote plak deeg uitsteken. De papadums zullen er dan rustieker uitzien, aangezien de randen dan niet perfect rond zijn.
Leg de rondjes deeg op een bakplaat en zet deze in de oven op de laagste temperatuur om ze te laten uitdrogen. Draai ze af en toe om zodat ze gelijkmatig kunnen drogen.
Het papadum deeg zal na ongeveer 1,5 tot 2 uur droog genoeg zijn. De exacte droogtijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de papads. Je kunt ze eventueel ook drogen in een voedseldroger.
Nu de papadums volledig droog zijn geworden, zijn ze klaar om te frituren. Houd er rekening mee dat het deeg anders kan reageren tijdens een zeer regenachtige dag i.v.m. de luchtvochtigheid.
Ze zullen niet zo groot worden tijdens het frituren als de papadums uit de fabriek, maar ze zullen wel zeer lichte bubbels krijgen en super krokant worden. Hoe krokant ze zullen worden hangt voornamelijk af van de dikte van de papads.
Verhit een laag frituurolie in een bakpan en frituur de papads een halve minuut. Haal ze uit de olie voordat ze te donker zullen kleuren en laat ze kort uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
Laat ze verder afkoelen op een afkoelrek, zo zullen ze nog krokanter worden. Je kunt de papadums direct serveren met bijvoorbeeld chutney, raita of als bijgerecht bij curry. Eet smakelijk!
Waar kan ik linzenmeel kopen?
Je kunt linzenmeel bij de meeste toko's kopen. Je kunt het eventueel ook zelf maken door urid dal (witte linzen) zelf te vermalen tot meel.
Hoe lang kan ik papadums bewaren?
Je kunt de uitgedroogde papads voor het frituren in een goed afgesloten bak tot wel een week lang bewaren.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.